Moromeții - tema și viziune despre lume

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

1.Despre autor

Marin Preda, important romancier postbelic, se impune in literatura, ca un autor care a rezistat in epoca amenintata de cenzura comunista, prin romane precum Risipitorii, Delirul, Morometii, Cel mai iubit dintre pamanteni. El considera ca, in afara unor notiuni ca istoria, adevarul, realitatea, proza n-ar avea niciun inteles si ca o carte buna este aceea care transmite un adevar social si psihologic. El a cultivat o literatura inspirata din realitatile contemporane, opera sa literara imbinand viziunea realista a lumii cu cea moderna.

2.Romanul realist postbelic Morometii

Reprezentativ pentru perioada postbelica este romanul ,,Morometii", aparut in doua volume (1955/1967) prin care M. Preda continua traditia romanului romanesc de inspiratie rurala, ilustrat de Slavici, Rebreanu, Sadoveanu, si in acelasi timp, se distanteaza de aceasta traditie, propunand o viziune noua, moderna asupra universului existential rustic si asupra taranului roman.

Romanul corespunde realismului prin prezentarea obiectiva a faptelor, prin aspectul social al prezentarii vietii rurale interbelice, prin crearea unei tipologii determinate istoric si social, prin structura circulara a primului volum.

3.Tema

La nivel tematic se poate observa amestecul de traditional si modern. Discursul narativ abordeaza atat teme traditionale (familia, paternitatea, istoria, timpul, iubirea), cat si teme moderne (criza comunicarii, instrainarea, solitudinea). Problematica celor doua volume este diferita, dar tematica este unitara, reconstituindu-se imaginea satului romanesc intr-o perioada de criza si referindu-se la destramarea unei familii de tarani din Campia Dunarii, in perioada de dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

4.Titlul

Titlul romanului este este un substantiv propriu care, denotativ face referire la membrii unei familii. Conotativ, titlul desemneaza o comunitate in care mentalitatea si modul de viata conduce in moduri diferite destinele umane. Este vorba despre mentalitatea arhaica a lui llie Moromete denumit, si "ultimul taran" si mentalitatea noua fiilor cei mari Achim, Nila si Paraschiv, finalizata cu mentalitatea bazata pe valorile socialiste pe care o imbratiseaza Niculae Moromete, "un Ilie Moromete al timpurilor sale".

5.Indicii spatio-temporali

Indicii spatio temporali,fixati inca din incipit sustin tematica realista a operei , spatiul intamplarilor, fiind satul Silistea-Gumesti din Campia Dunarii iar timpul este ingaduitor, tolerant si are "nesfarsita rabdare cu oamenii". Finalul primului volum arata ca "timpul nu mai avea rabdare", deci se poate vorbi despre o structura circulara . In volumul al II-lea, timpul devine accelerat ,structura interioara a personajelor suferind modificari provocate de marile evenimente istorice precum Al Doilea Razboi Mondial, Reforma Agrara din 1945, Colectivizarea.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Morometii - tema si viziune despre lume.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 308 cuvinte
Nr caractere:
6 887 caractere
Marime:
16.25KB (arhivat)
Publicat de:
Timea Timis
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Eseu
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
Colegiul National "Andrei Muresanu" din Bistrita
Profil:
Real
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Profesorului:
Groza Claudia
Nota primită:
Nota 10
Sus!