Floarea albastră

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Mihai Eminescu (n. 15 ianuarie 1850, Botosani - d. 15 iunie 1889, Bucuresti) a fost un poet, prozator si jurnalist roman, socotit de critica literara postuma drept cea mai importanta voce poetica din literatura romana. Receptiv la romantismul european de secol XVIII si XIX, si-a asimilat viziunile poetice occidentale, creatia sa apartinand unui romantism literar relativ intarziat. Poetul avea o buna educatie filosofica, opera sa poetica fiind influentata de marile sisteme filosofice ale epocii sale.

Eminescu a fost o personalitate coplesitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligenta, memorie, curiozitate intelectuala, cultura de nivel european si farmecul limbajului.

,, Floare albastra" a aparut la 1 aprilie 1873 si este printre primele poezii publicate in revista ,,Convorbiri literare''.Poemul este considerat una dintre cele mai mari valori ale lirismului eminescian de tinerete, menit sa anunte marile creatii ulterioare, culminand cu Luceafarul. Este una din creatiile ,,cheie" ale eroticii eminesciene, oferind posibilitatea de intelegere a modului in care poetul a asimilat influentele romantismului. ,,Floare albastra" depaseste tema dragostei, evocand conditia creatorului, absolutul

Perspectiva narativa

Poezia "Floare albastra", ca specie literara este o egloga (idila cu dialog) si apartine liricii peisagiste si erotice, care prezinta iubirea intr-un cadru rustic, fiind ilustrata prin imagini artistice si figuri de stil ,tablouri din natura si puternice trairi interioare ,cu predilectie sentimente de dragoste.

Poemul pune in prim plan dezvoltarea unui motiv poetic european (Novalis) dar intr-o viziune lirica proprie, romantica, pusa in evidenta de tema, de motivele literare si de o asociere a mai multor specii: poemul filozofic, idila si elegia.

Tema poemului

Poezia romantica "Floare albastra" face parte din tema iubirii si a naturii, dar spre dosebire de alte poezii erotice, aceasta creatie cuprinde si idei filozofice. Tema romantica reflecta aspiratia poetului spre iubirea ideala, spre perfectiune, care nu se poate implini, idee exprimata de ultimul vers al poeziei: "Totusi este trist in lume".

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Floarea albastra.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 855 cuvinte
Nr caractere:
9 874 caractere
Marime:
15.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Eseu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
floarea, impresionat, poezii
Predat:
la liceu
Sus!