Eseu Povestea Lui Harap Alb

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Povestea lui Harap-Alb, cel mai reprezentativ basm al lui Ion Creanga a fost publicat in revista Convorbiri literare la 1 august 1877, a fost reprodus de Mihai Eminescu in ziarul Timpul in acelasi an. A fost tradus in limba germana si publicat in Rumanische Revue in 1886, apoi transpus in italiana, franceza si engleza, incat a capatat repede circulatie europeana.

Basmul este o naratiune de mare intindere, in care intamparile reale se impletesc cu cele fantastic, fiind savarsite atat de personaje reale, cat si de personaje cu puteri supraomenesti care reprezinta fortele binelui si ale raului, din a caror confruntare iese invingator binele.

Este o specie a genului epic, in proza, care relateaza intamplari fantastice, impletite cu unele reale, actiunea este conventionala, schemele narative sunt lineare.

- formule de sfarsit: si incalecai pe-o sa si va spusei dumneavoastra asa, care au rolul de a duce cititorul la realitate.

Conform celor mai cunoscute definitii, tema basmului este lupta dintre bine si rau, cu triumful binelui. Cu alte cuvinte, eroul lupta pentru impunerea unor valori morale si etice: corectitudine, onoare, iubire liber consimtita, etc Cel care nu respecta codul este pedepsit, dar si iertat alteori, oferindu-i-se sansa reintegrarii.

In basmul cult, lucrurile se pot complica. Nu in totdeauna raul este pedepsit cum se cuvine, sau in orice caz, pedepsirea lui este interpretabila, ca in Ivan Turbinca. Tema basmului Harap-Alb este aceeasi ca a basmrlor populare, in genere: triumful binelui asupra raului. Povesttea lui Harap-Alb e un chip de a dovedi ca omul de soi bun se vadeste de sub orice strai si la orice varsta Titlul neobijnuit al basmului evdentiaza dubla personalitate a protagonistului, reprezentata printr-o identitate reala (de tanar print) si una aparenta (de sluga a Spanului); totodata, acesta reflecta, prin contrastul cromatic negru-alb, armonizarea defectelor si a calitatilor umane, dintre care primele sunt necesare pentru a le verifica pe ultimele.

O alta explicatie a acestui nume (care uneste doua contrarii) ar putea proveni din nasterea simbolica a eroului: cea care il ajuta mereu este Sfanta Duminica; de asemenea atingand soarele cu picioarele si luna cu mana el este botezat intru soare si noapte ca Luceafarul, iar cununa pe care si-o cauta prin nori ii v-a aduce un destin imparatesc si unic.

Harap-Alb asemenea oricarui Fat-Frumos din basmul popular este: personaj principal, fiind prezent in toate momentele subiectului, pozitiv, protagonist, real si nu fabulos Este de asemenea un personaj rotund; nu este doar fiul de imparat si mezinul mai inzestrat decat ceilalti, ci o fiinta complexa, cu defecte si calitati. Desi este atat de mult ajutat de ceilalti si poate fi considerat de lectorul inocent o simpla marioneta, totusi calitatile ii sunt relevate in fraze ezoterice: inteligent, intelept, bun, sociabil, vesel. Invata din greseli, progreseaza si cu fiecare ...

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Eseu Povestea Lui Harap Alb - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 025 cuvinte
Nr caractere:
10 731 caractere
Marime:
19.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Eseu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
basm, actiune, personaje
Predat:
la liceu
Sus!