Nicolae Testemițanu

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Nicolae Testemitanu s-a nascut la 1 august 1927 in familia lui Andrei Testemitanu, taran intelept si gospodar de frunte din comuna Ochiul-Alb, judetul Balti. Parintii i-au prezis sa fie in viata om de isprava, precum a si fost. Evenimentele care au avut loc in 1944 i-au marcat profund personalitatea lui N. Testemitanu. Trecerea Armatei Rosii a Nistrului a creat un tablou sumbru al acelor vremi, atrocitatile soldatilor sovietici impotriva populatiei civile, executiile impotriva celor care au fost perceputi drept "dusmani de clasa" l-a determinat pe N. Testemitanu sa priveasca altfel regimul comunist, intr-o maniera diferita, bazata pe fapte reale. Dupa absolvirea cu mentiune a scolii medii, aspirand sa devina medic, este inmatriculat la Institutul de Stat de Medicina din Chisinau, pe care 1-a absolvit cu brio in anul 1951.

In aceasta ordine de idei, inaintarea sa la functia de ministru al sanatatii in 1963 a fost considerata de conducerea republicii, dar si de intreaga comunitate medicala ca un act logic, menit sa schimbe in bine situatia destul de complicata din ramura- au observat in Nicolae Testemitanu un organizator si un specialist de talie inalta A refuzat din start oferta, , dar ,,vocea partidului" pe atunci era aspra si decisiva, impotrivirile in fata ei nu aveau sens. A cedat, fiind indemnat de gandul ca din aceasta functie va reusi sa-si serveasca cu si mai multa consistenta poporul, idealul sau cel sfant. Si la acest post s-a manifestat ca un patriot adevarat si un organizator de forta. In acea vreme au fost construite mai multe institutii medicale: Spitalul Republican de Traumatologie si Ortopedie, Policlinica Stomatologica, Dispensarul Republican de Dermatovenerologie etc. Nu l-au speriat volumul muncii, nici dimensiunile acelui camp in paragina din ramura: a venit cu idei noi, salvatoare, a emis strategii cu bataie lunga in vederea pregatirii cadrelor de specialisti si savanti, consolidarea bazei tehnico-materiale din domeniul medicinii. Zilnic se afla pe teren - in sate, catune, orasele, orase - analizand cu discernamant si in profunzime situatia la zi, concretizandu-si sie si echipei sale prioritatile de moment.

La varsta de numai 32 de ani, a fost propus la functia de director (asa se numea pe atunci) al Institutului de Medicina. Timp de patru ani cat a diriguit Institutul de Medicina, Nicolae Testemitanu a deschis inca patru facultati - Pediatrie, Stomatologie, Sanitarie si Perfectionare a medicilor. A construit doua blocuri cu patru etaje pentru asigurarea procesului didactic, a trecut la predarea medicinei in limba romana pentru studentii autohtoni. Pentru a asigura procesul didactic in limba materna, a trimis sa faca doctorantura la Moscova, Leningrad, Kiev, Odesa, Minsk si alte orase peste 100 de medici moldoveni, la specialitatile care nu aveau cadre bastinase. La aceasta etapa isi manifesta plenar calitatile organizatorice, demonstrand prin fapte concrete de ce este in stare. Erau anii asa zisului ,,dezghet hrusciovist", cand oamenii cu initiativa si capabili gaseau tot mai des cale verde spre afirmare. Dintre numeroasele publicatii in postura de profesor un deosebit interes teoretic si aplicat prezinta lucrarea lui fundamentala ,,Caile de ajustare a nivelurilor de asistenta medicala populatiei rurale si urbane". Aceasta scriere i-a asigurat lui Nicolae Testemitanu faima de savant in domeniul sanatatii publice si managementului sanitar nu numai in republica noastra, ci si peste hotarele ei. Astfel ideile sale s-au facut cunoscute nu numai in Basarabia, punand inceputul unei noi etape de dezvoltare a gandirii medico-sociale in Republica Moldova, care a fost studiat, testat si argumentat stiintific pe parcursul a 15 ani. Ca urmare a elaborat conceptia stiintifica a variantei optime de organizare a asistentei medicale populatiei rurale, care va inlesni accesul si va imbunatati calitatea serviciilor medicale in stationarele sectoriale centrale si va apropia maximal asistenta medicala specializata de locul de trai al pacientului rural.

Pe tot parcursul carierei sale, interesul stiintific, dar mai ales cel practic, era orientat spre argumentarea necesitatii de a lichida discriminarea dintre nivelurile de asistenta medicala acordata populatiei rurale fata de cea urbanasi taranilor fata de privelegiati - un factor important neanteles de cei cu statut mai inalt. In acest scop, din initiativa si sub conducerea dumnealui a fost creat si a functionat cu succes un laborator specializat in domeniu. Scopul lui Testemitanu era sa suplineasca cat de putin marele deficit de cadre, dar si sa promoveze in functii tinerii originari din Moldova. El a militat pentru deschiderea a facultatilor cu profil medical care sa scoata din impas asigurarea tarii cu cadre medicale, apropiind-o de ritmul si nivelul atins de catre Rusia si Ucraina din acea vreme. In calitate de rector, a trecut procesul de invatamant medical superior din rusa in romana; iar prin insistenta sa, in anul 1960, la Chisinau a fost deschisa prima gradinita moldoveneasca de copii (nr. 54) Un moment cheie asupra caruia insista - era folosirea limbii materne in institutiile statului. Pe atunci, rusa si "moldoveneasca"(romana) erau stipulate in Constitutie ca limbi de stat, insa la toate manifestarile si in organizatiile de stat se vorbea numai in rusa. El a indraznit sa introduca folosirea "limbii moldovenesti" in cadrul Ministerului Sanatatii. Aceasta a fost ca o

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nicolae Testemitanu.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 706 cuvinte
Nr caractere:
8 220 caractere
Marime:
17.39KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Eseu
Materie:
Istorie
Predat:
la liceu
Sus!