Iordanes despre religia geților

Previzualizare eseu:

Cuprins eseu:

- Viata si activitatea istoricului Iordanes
- Iordanes despre religia geto-dacilor
- Analiza proprie aupra informatiei autorului
- Argumene contra credibilitatii informatiei
- Concluzie

Extras din eseu:

Iordanes a fost un istoric got romanizat, originar din Moesia,a trait la mijlocul secolului VI,de profesie fiind notar.A lasat doua lucrari cunoscute sub numele de Romana si De origine actibusque Getarum, pe scurt Getica. Pentru prima lucrare surse avind informatii din istorici mai vechi, iar pentru a doua, o opera a lui Cassiodorus. Opera sa prezinta o mare importanta mai ales pentru acele parti pentru care nu s-au pastrat izvoarele mai vechi pe care le-a folosit.Getica este o istorie a gotilor.Trebuie de mentionat faptul ca Iordanes este singurul care face "confuzia" dintre geti si goti. El vorbeste despre "geti" dar ii numeste "goti".

Religia pentru fiecare popor antic a avut un rol decisiv in evolutia sociatatii cit si a mentalitatii acestora.Religia ,, geto-dacilor ,, este trata de multi istorici antici ca : Herodot,Porphyrios,Iordanes,Strabon si altii.

Iordanes in relatarile sale despre religia getilor mentioneaza faptul ca ,,In cel deal doile lacas al lor .adica in Dacia ,Tracia si Moesia gotii au avut drept rege pe Zamolxe despre care cei mai multi autori de anale ne spun ca a fost un foilozof cu o eruditie de admirat ".Iordanes in lucrarea sa ,,Getica " reda ierarhia zeitatilor care au fost considerati pentru geto-daci sau geti protectori,facind referinta la Iordanes ierarhizarea era urmatoare:

-Invatatul Zeuta

-Decineu

-Zamolxe

Din spusele lui Iordanes conductorii religiosi ai gotilor cum ii numeste erau invatati,poporul gotilor fiind superiori aproape tuturor barbarilor si aproape egali cu getii.Iordanes accentuiaza faptul ca preotii si conducatorii spirituali faceau parte dintr-o elta aparte numita Tarabotes din care se alegeau si regii.

Dupa Iordanes, Deceneu era un om de o vasta eruditie. Relatarea istoricului got contine date deosebite privind rolul cultural si religios jucat de catre Deceneu in instruirea spirituala a stratului social superior de sacerdoti si tarabos goti

Deceneu a fost un preot care Iordanes il pomeneste ca fiind contemporan lui Burebista.Deceneu avea o autoritate foarte mare intru cit Iordanes spune ca avea o putere egala ca a lui Burebista.

Deceneu pleda o politica de expansiune intrucit la porunca lui gotii dupa cum mentioneaza Iordanes pustiiesc paminturile germanilor care le stapiniau francii.

Maiestria pe care o avea conducatorul religios a gotilor nu era singura calitate care il acea renumit,Deceneu era mai cu seama un cunoscator al fizicii,si al atronomiei.Vazind ca poporul are inclinare de ascultare si ca sunt de fire destepti i-a invat etica pledind pentru dezvatarea obiceiurilor barbare.Autoritatea lui Deceneu se datoreaza si faptului ca ia instruit in legile naturii asfel incit popor got a fost invata sa traiasca dupa legile naturii care mai apoi le denumeste ,, Belagines".In aceesi masura i-a invatat logica, facandu-i superiori celorlalte popoare in ce priveste mintea; aratandu-le practica, i-a indemnat sa-si traiasca viata in fapte bune; demonstrandu-le teoria, i-a invatat sa contemple cele 12 semne ale zodiacului, iar prin ele mersul planetelor si toata astronomia, lamurindu-i cum creste si scade discul lunii.Din spusele autorului poate de videntit faptul ca poporul got era superior mentalitatii fata de alte popoare.

Autoritatea care o avea Deceneu nu era doar asupra poporului got cit si a conductorului acestui adica a regilor (Getica 71).Tot in Getica 71 Iordanes spune ca Deceneu a ales barbati mai de seama si mai intelepti pe care ia invatat teologia si i-a sfatuit sa cinsteasca anumite zeitati si anumite sanctuare facindu-i preoti.

In Getica 73 Iordanes aminteste alt preot ,la fel de iscusit ca si Deceneu pe nume Comosicus. Acesta era considerat la goti ca rege si ca preot suprem si ca judecator .

Din cele spuse de Iordanes se poate face o idee foarte clara aupra importantei divinitatii in viata gotilor sau getilor. Parerea lor fiind adesea ultimul cuvint.Spun acest lucru referindu-ma la faptul ca gotii s-au lasat induplecati sa-si starpeasca viile si sa traiasca fara vin.

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iordanes despre Religia Getilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 734 cuvinte
Nr caractere:
9 053 caractere
Marime:
42.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
religie, istorie
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Profesorului:
Musteata Sergiu
Sus!