Profitul Operațional (EBIT)

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

1.

Introducere

Profitul înainte de dobânzi și impozite, cunoscut și sub denumirea de profit operational sau profit din exploatare, (EBIT) reprezintă un indicator al profitabilității unei companii. Acesta măsoară nivelul profitului ce rezultă din activitatea de bază, cea de exploatare. Ignorând impozitele și dobânzile, EBIT identifică capacitatea unei companii de a genera suficiente venituri pentru a fi profitabilă, a plăti datoriile și a finanța operațiunile curente.

Profitul operațional nu include profiturile sau pierderile realizate din activitățile financiare și extraordinare. Acesta nu figurează în situațiile financiare. Nu este acceptat conform standardelor GAAP, dar poate fi raportat ca profit operațional în contul de profit și pierdere al unei companii.

2.

Metodă de calcul și formulă

EBIT se calculează ca diferența dintre veniturile totale și cheltuielile totale ale unei companii, fără a lua în considerare cheltuielile cu dobânda și impozitele.

EBIT = Venituri din exploatare - Cheltuieli din exploatare + Cheltuieli cu dobânda + Cheltuieli cu impozitele

sau EBIT = Profit net + Cheltuieli cu dobânda + Cheltuieli cu impozitele

3.

Importanță

EBIT reprezintă o metodă de măsurare a eficienței operaționale a unei firme. Prin excluderea impozitelor și a cheltuielilor cu dobânzile, rezultatul denotă capacitatea companiei de a obține profituri, ceea ce face mult mai ușoară compararea companiilor între ele, ajutând investitorii să ia decizii corecte atunci când doresc să investească în societăți listate la bursă.

Acest indicator este util în compararea performanțelor unor companii similare din aceeași industrie, nu este un indicator valid pentru sectoare sau domenii diferite. De exemplu, companiile din industria producției au costuri de producție mai mari decât companiile din industria de servicii. Companiile din industriile cu utilizare intensivă a capitalului, cu active fixe semnificative în bilanț, sunt de obicei finanțate prin datorii cu cheltuieli cu dobânzile.

Investitorii folosesc EBIT pentru a specula modul în care funcționează o afacere fără taxe sau costuri de structură de capital. De asemenea, indicatorul uniformizează condițiile de concurență atunci când investitorii compară mai multe companii cu rate de impozitare diferite.

Bibliografie:

[1] https://www.investopedia.com/terms/e/ebit.asp#toc-what-is-earnings-before-interest-and-taxes-ebit, accesat la data de 16.01.2024

[2] https://www.goldring.ro/profit-operational-si-ebitda/, accesat la data de 16.01.2024

[3] https://contabilul.manager.ro/a/28127/profitul-operational-ebit-ce-este-exemplu-de-calcul-si-cum-te-ajuta-monitorizarea-acestuia.html, accesat la data de 16.01.2024

[4] https://chat.openai.com/

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Profitul Operational (EBIT).pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 079 cuvinte
Nr caractere:
6 753 caractere
Marime:
219.01KB (arhivat)
Publicat de:
Cristina Peter
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
An de studiu:
I
Sus!