Implicații ale apariției și dezvoltării Sistemului Monetar Național în țările române

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Un sistem monetar național reprezintă un element indispensabil al economiei moderne, jucând un rol important în dezvoltarea economică a țărilor din întreaga lume, inclusiv a țărilor române. Orice economie trebuie să instituie un sistem monetar, care să asigure o circulație eficientă a banilor și să faciliteze tranzacțiile economice. În România, istoria sistemului monetar național se întinde pe mai multe secole, iar dezvoltarea sa a fost influențată de evenimentele politice precum și economice care s-au realizat de-a lungul timpului.

În acest proiect vom începe prin a vorbi în primul rând despre o mică istorie de dinaintea apariției sistemului monetar national precum și despre transformările prin care a trecut acesta de când a apărut, ca urmare a unor evenimente istorice și nu în ultimul rând, vom analiza implicațiile pe care le-a avut apariția și dezvoltarea sistemului monetar național în țările române.

Înainte de apariția sistemului monetar național, țările române aveau un sistem monetar diversificat și foarte complex, folosindu-se în acea perioadă o varietate de monede precum cele din aur ( galbenul austriac sau împărătesc, ducatul olandez, galbenul venețian, lira otomană) și cele din argint (rubla, 1 franc, 5 franci, sorocovățul și lowenthalerul). Utilizarea acestor categorii diferite de monede a dus la instabilitatea sistemului monetar și a îngreunat înfăptuirea unor relații economice eficiente.

Imaginea nr. 1: Galbenul austriac/împărătesc (Ducatul austriac)

Sursă: https://expertdiamant.wordpress.com/2011/04/03/monede-austriece-de-aur-franz-iosef-ul-mare-si-mic/

Imaginea nr.2: Ducatul olandez

Sursă: https://ro.ucoin.net/coin/dutch_republic-1-ducat-1710-1794/?tid=84472

Imaginea nr.3: Lira otomană

Sursă: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Lir%C4%83_otoman%C4%83

Imaginea nr.4: Rubla

Sursă: https://www.allnumis.ro/catalog-monede/rusia/nicolae-i-1825-1855/1-rubla-1828-13111

Odată cu unificarea principatelor române în anul 1859, a apărut și nevoia de a crea un sistem monetar național. Marele pas făcut în acest sens a fost realizat prin legea din 17 aprilie 1880 când s-a înființat Banca Națională a Românieie. Aceasta a jucat un rol foarte important în dezvoltarea sistemului monetar național, prin emiterea monedei națioanale și reglementarea ofertei de bani în economie. Prima bancnotă emisă de Banca Națională a apărut la data de 19 ianuarie 1881 și are valoarea nominală de 20 lei, fiind tipărită în atelierele BNR din București, folosind clișee și hârtie cu filigran elaborate la Banca Franței.

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Implicatii ale aparitiei si dezvoltarii Sistemului Monetar National in tarile romane.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 680 cuvinte
Nr caractere:
8 607 caractere
Marime:
1.23MB (arhivat)
Publicat de:
Iuliana Rotariu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Economie
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "George Bacovia" din Bacau
Specializare:
finante banci
Materie:
Economie
An de studiu:
II
Nota primită:
Nota 9
Sus!