Economia după pandemie

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Profesorul Lionnel Robbins spunea că "Economia este o știință care studiază relațiile dintre scopuri și mijloace reduse, susceptibile de uzanțe alternative", ceea ce poate fi interpretat de faptul că cu toții ne dorim să avem în viață un drum ascendent, obiectivele fiecăruia dintre noi fiind numeroase și în continuă expansiune pornind de la satisfacerea celor mai elementare necesități biologice până la cele mai elevate gusturi culturale sau spirituale.

De cele mai multe ori, noi oamenii vedem economia precum un simplu joc robotizat însă niciodată nu ne-am pus întrebarea ”CE SE AFLĂ ÎN SPATELE UNEI ECONOMII DE SUCCES” ..

Așadar răspunsul la aceasta întrebare este unul destul de simplu

Cu toții în viață pornim de jos, clădim cărămidă cu cărămidă, un drum frumos cu tot ceea ce depinde de forța umană

Ajungem în ani și ani de zile prin muncă și nopți nedormite să fim numiți din ”omul de la țară” cel mai bun ”antreprenor de succes” care datorită lanțurilor de magazine și firme pe care le deține să contribuie la dezvoltarea economiei.

Și da putem spune că această muncă este una ”robotizată” deoarece pionii principali ce stau în spatele acestei dezvoltări suntem chiar noi ”simpli oameni ” care ne pierdem nopți și zile în fața unui ecran, uitând ceea ce înseamnă viață din exterior, înlocuind timpul liber cu familia sau practicarea diferitor activități, axând-ne pe dezvoltarea la superlativ a propriilor afaceri pentru a da randament în tot ceea ce ține de economie.

Și așa cum se spune că ”Nu știi ceea ce îți rezervă ziua de mâine” orice economie de succes clădită cu greu se poate destrăma într-o clipă chiar de un banal virus care în urmă cu doi ani și-a făcut apariția atât în viața noastră cât și în întreaga economie având un impact enorm. Întreaga criză provocată de virusul SARS COV 2 a ajuns să varieze de la un sector la altul și de la o întreprindere la alta, orice protejare devenind la un moment dat imposibilă.

Acest impact economic foarte grav nu provine în mare parte din pandemia în sine, ci din măsurile adoptate în întreaga lume pentru a o controla, care au variat de la restricții relativ ușoare la mobilitate și adunări publice, până la blocări complete (și blocaje) care au dus la o oprire a majorității activităților economice.

În cadrul situației pandemice provocate de virusul SARSCOV 2 (covid 19), în România dar și la nivel global afacerile au cunoscut un declin, economia multor țări, mai ales a acelora care obțineau capital din turism fiind afectată. Grecia fiind o țară care obținea capitalul din turism a fost grav afectată mai ales în anul 2020 când, cu toate că fusese o destinație de vacanță recomandată de presa străină, aeroporturile sale erau aproape goale.

Totuși măsurile luate de guvernul de la Atena au făcut ca Grecia să își poată relua activitățile turistice într-o anumită măsură fiind sigură toată activitatea atât pentru cetățenii greci cât și pentru turiștii străini.

În România situația pandemică a afectat fiecare domeniu de afaceri, începând de la industrie până la turism. În plină pandemie restricțiile impuse împiedicau oamenii să își desfășoare activitățile de zi cu zi într-un mod normal. Din cauza acestui fapt majoritatea firmelor au fost la un pas de a da faliment, unele chiar au dat faliment, au făcut concedieri sau și-au trimis angajații în șomaj tehnic. În contextul pandemic numărul șomerilor creștea, aceștia venind în special din sectorul turistic, fiind de profesie ospătari, bucătari, recepționeri etc. Nu creștea numai numărul șomerilor ci și prețurile produselor alimentare sau al serviciilor prestate.

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia dupa pandemie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 430 cuvinte
Nr caractere:
6 831 caractere
Marime:
314.27KB (arhivat)
Publicat de:
Lucreția Ionela Brînzan
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Eseu
Materie:
Economie
Predat:
Liceul Teoretic Novaci
Profesorului:
Brînzan Ionela
Nota primită:
Nota 10
Sus!