Zero deșeuri

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Deseurile sunt materiale considerate fara valoare sau fara utilitate.Aceste ar trebui eliminate deoarece pun in pericol sanatatea umana. Conctactul omului cu deseurile poate surveni fie in mod direct, prin acumularea halbelor de gunoi in apropierea zonelor de locuit, fie indirect, prin scurgerile in sol, apa subterana sau apa de suprafata si emisie in atmosfera.

Din puncte de vedere al naturii si locurilor de producere, deseurile se clasifica astfel:

-deseuri menajere;

-deseuri agricole;

-deseuri din constructii;

-deseuri stradale.

Deseurile, in marea lor majoritatea, pot deveni periculoase in conditiile precare de depozitare sau de transport . Astfel ele pot deveni explosive, inflamabile si pot emite gaze toxice in contact cu apa, aerul sau un acid.

Din punctul meu de vedere, civilizatiile timpurii nu aveau metode pentru a rezolva problema deseurile menajere, astfel ca gunoiul era cat odata lasat in casa iar cea mai mare parte din el ajungea pe strazi.

Odata cu sfarsitul secolului XX , populatia a inceput sa aiba rol important in administrarea deseurilor menajere prin folosirea materialelor reciclabile, utilizand metode de compostare a deseurilor organice si prin reducerea gunoiului menajer produs.

In primul rand pentru a nu mai exista deseuri populatia ar trebui sa colecteze selectiv deseurile acesta fiind un procedeu ce permite reciclarea diferitelor tipuri de material:hartie/carton , sticla, aluminiu, metale neferoase si este o metoda foarte avantajoasa din punct de vedere economic .

In aproape toate tarile comunitatii euopene, colectarea selectiva a deseurilor se aplica cu bune rezultate.Pentru obtinerea acelorasi rezultate, in tara noastra se incearca amplasarea unor containere destinate colectarii selective in zonele de depozitare a deseurilor.

O forma de mobilizarea a populatiei, care a dat rezultate bune, consta in organizarea unor actiuni special in cadrul unor zile record de colectare a materialelor refolosibile considerate si zile de curatenie .

In al doilea rand pentru a se obtine rezultate bune este necesar ca in prealabil pe o durata de mai multe zile sa se faca o mediatizare temeinica prin afise, in scoli, intreprinderi, prin presa locala, pentru a informa populatia.

In domeniul reciclarii se impun strategii de prevenire a formarii deseurilor, de eliminare finala a deseurilor care nu si-au gasit o valorificare.

Recilarea poate avea unele avantaje:

-reducerea consumului de apa;

-reducerea consumului de energie;

-reducerea poluarii aerului;

-reducerea poluarii apei;

-reducerea cantitatii de material lemnos exploatat.

Pe teritoriul tarii noastre se gasesc in special centre de colectare pentru hartie, plastic, sticla si metale. Din cauza ca preturile de achizitie ale materialelor refolosibile nu sunt sufficient de stimulative si centrele de colectare sunt relative putine si situate la o distanta mare de locuitori, cantitatile predate de catre populatie sunt reduse fata de posibilitatile existente.

Mediul poate fi definit ca tot cee ace se afla in jurul nostru, vietuitoarele si obiectele. Este esential pentru noi toti, reprezentand hrana, adapostul, apa si spatial fara de care nu am putea trai. Reprezinta viata pentru noi, fara el nu am putea supravietui.

Gunoiul imprastiat pe strazi si prin zonele verzi din jurul zonelor urbane sau rurale poate sa perturbe echilibrul solului, unele deseuri chimice fiind extrem de periculoase. Prin diferitele activitati pe care le practica, oamenii dauneaza mediului natural. Daca acest comportament continua in curand nu vom mai avea spatii natural de care sa ne bucuram.

In fiecare zi omenirea produce multe tone de deseuri, gropile de gunoi au capatat forma si au devenit munti.

Compostarea se defineste ca un process biologic accelerat, unde micro-organismele produc caldura, dioxid de carbon si apa, prin care materia organica moarta este convertita intr-un material omogen asemanator humusului numit compost. Prin compostare deseul nedorit si dezgustator se transforma intr-un produs bun pentru sol. Compostarea se poate face la scara mica in gospodariile cetatenilor, sau la o scara mai mare, implicand intreaga comunitate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Zero deseuri.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
743 cuvinte
Nr caractere:
4 315 caractere
Marime:
12.02KB (arhivat)
Publicat de:
Iacob Nitu
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Eseu
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
deseuri, meidu, poluare
Predat:
la gimnaziu
Sus!