Societatea de Consum

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

A fost nevoie de mai bine de treizeci de ani pentru a traduce si citi ij limba romana cartea lui Jean Baudrillard, Societatea de consum. Baudrillard este unul dintre cei mai prolifici autori francezi publicand in ultimele decenii peste treizeci de titluri. In limba romana, insa, cartile sale pot fi numerate pe degete.

SC debuteaza cu o prezentare a miturilor care populeaza imaginarul conumatorului si care sustin de fapt functionarea sociala a acestui tip de economie. De la fericirea totala pana la darurile disponibile celui care se exerseaza in calitatea lui de consumator, pana la dezvaluirea mecanismelor de gandire mitica ce mediaza intelegerea fenomenului nimic nu ramane deconstruit.

O posibia genealogie baudrillardiana a consumului de-a lungul istoriei sistemului capitalist se articuleaza in jurul ordinii productiei, care incepe prin investirea sistemului tehnic cu o forta de productie fara precedent. Corolarul acestei prin investiri, este producerea capitalului, conditionata la randul ei de productia fortei de muca salariate si a sistemului de nevoi. Nevoile au valoare structurala in contextul sistemului, articulandu-se intre ele, fara a putea fi raportate la individ in baza unei teorii a placerii sau satisfactie pe care aparent o implica. Cel mult putem vorbi, in context baudrillardian de un principiu al denegarii placerii. Imposibilitatea satifactiei nevoii decurge din teza conform careia nevoia se instaleaza ca dorinta de diferentiere. Nevoile sunt doar alt tip de forte de productie controlate si reproduse de sistemul care integreaza ordinea productiei si cea a consumului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Societatea de Consum.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
798 cuvinte
Nr caractere:
4 265 caractere
Marime:
10.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
societate, consum
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!