Manipularea pe forumurile ziarelor online

Previzualizare eseu:

Cuprins eseu:

1. UN REZUMAT SCURT AL ARTICOLULUI 2
2. FUNDAMENTAREA TEORETICĂ A ARTICOLULUI 4
3. VIGOAREA ARGUMENTELOR ARTICOLULUI 6
4. ROLUL “COMPONENTELOR SCRISULUI” ÎN ARTICOL 9
5. LIMITELE ȘI AVANTAJELE ARTICOLULUI (IMPLICAȚII TEORETICE) 11
BIBLIOGRAFIE 13

Extras din eseu:

1. UN REZUMAT SCURT AL ARTICOLULUI

Autorul își propune să discute în contextul acestui articol în mod deliberat despre manipularea prin comentariile online generaliste prin presă, analizând totodată contextele de interactivitate dintre mass-media din mediul online și public, evidențiind astfel influența comentariilor online în crearea unei imagini, a unui argument cu care reușește să își pună în evidență propriile interese. Aceste interese sunt adesea atinse prin tehnici de propagandă și prin utilizarea unor erori logice. Pentru a fundamenta aceste afirmații sunt utilizate argumente care privesc în mod direct influența și controlul de către polictici, a puterii economice, a celei religioase și a celei mediatice asupra forumurilor online. (Schifirneț, 2008)

Primul capitol tratează tema forumurilor online în două subcapitole, primul are rolul de a defini termenul de internet și atribuțiile sale în distribuirea materialelor informaționale ale ziarelor online. În cel de-al doilea, autorul definește termenul de forum online prin enumerarea funcțiilor acestuia, afirmând și argumnetând importanța forumurilor online în cursul ziarelor și importanța opiniei centrate pe cititor și feedback-ul cititorilor, dar și vâlva pe care aceștia o creează în oferirea de opinii eronate și jignitoare la adresa autorilor ziarelor online. Acest capitol are rolul a de a introduce termenii utilizați în decursul articolului prin definirea variabilelor care alcătuiesc mediul online a ziarelor. (Schifirneț, 2008)

Cel de-al doilea capitol întrunește atât opinia autorului articolului cât și a alor autori, care vizează o generalizare la nivelul creării unui profil al cititorul care urmează să opineze pe forumurile online. Afirmații sunt însoțite de argumente tari și citate din mediul online, comentarii propriu-zise din cadrul forumurilor online. Autorul susține că în cadrul forumului, cititorul indiferent de poziția sa profesională și socială, își exprimă ideile, gândurile, soluțiile din prisma expertului, cel mai des cititorii iau forma experților dezamăgiți de prestanța publicației, se consideră manipulați, fiind adesea influențați de comentariile altor cititori, evitând conștient redactările și comentariile ziaristului. (Schifirneț, 2008)

Al treilea capitol reprezintă miezul problemei, analiza articolului și totodată poziția autorului față de manifestările de pe forumurile online. Cuvântul manipulare din construcția titlului capitolului situează presa la nivelul cel mai josnic de activitate și anume influența negativă a cititorilor. La începutul capitolului, așa cum obișnuiește autorul susține câteva dintre definițiile real acceptate ale termenului de manipulare, căzând la învoială și afirmând punctul său de vedere cu privire la manipularea din presă. În cele ce urmează în acest capitol, autorul exemplifică forme ale manipulării sesizate pe forumurile online, în comentarille de la nivelul ziarelor online. (Schifirneț, 2008)

Capitolul patru, cel care încheie analiza, este capitolul în care autorul încearcă să schimbe perspectiva de analiză și citează sau parafrazează autori ale ziarelor și opiniile lor asumate în funcție de comentariile, opiniile, jignirile și laudele pe care le-au primit ulterior postării propriilor articole de ziar. Această perspectivă apare ca o schimbare de plan, dacă în capitolele trecute autorul a pus accentul pe concepțiile cititorilor, în capitol acesta, autorul a sesizat simpla expunere a autorilor care sunt vehement criticați în munca lor de către acești cititori. (Schifirneț, 2008)

În ultimul capitol, autorul realizează un scurt rezumat a informațiilor prezentate în articol punând accent pe ideea de manipulare care apare pe forumurile online și ideea de dezacord dintre cititori și autori vizând percepția ambelor tabere, concluzia finală se învârte în jurul dezacordului indirect sau direct exprimat de cititori și autori. (Schifirneț, 2008)

După părerea mea, autorul a creat un articol complex, bine fundametat și argumentat, cu o temă controversată și în accepțiune cu zilele noastre. Autorul a dat frâu liber opiniilor a două tabere aflate în război în mediul online și anume cititorii ziarelor online care își postează propriile opinii pe forumurile online și autorii acestor ziare care primesc sau resping aceste opinii în funcție de afectivitatea transmisă. Apreciez faptul că în redactarea articolului, autorul a definit fiecare termen care lua amploare ulterior în redactarea capitolelor (Schifirneț, 2008)

În acest articol, autorul interacționează cu o serie de factori subiectivi, el evită în principiu să își argumenteze poziția intenționând să creeze un cadru teoretic obiectiv cu influențe de subiectivitate din partea altor autori. Lipsa de subiectivitate apare pe fondul fundamnetării care apare într-un singur sens și anume a rolului de a manipula populația ca principal rol a presei și a mass-media. (Schifirneț, 2008)

Bibliografie:

A.P. A (2016). American Psychological Association Publication Manual of the American Psychological Association. Washington, DC: American Psychological Association 6.

Burlacu, M. (2020). SUPORT DE CURS: Materiale recomandate studenților pentru studiu. Brașov: 2019-2020.

Schifirneț, C. (2008). Manipularea pe forumurile ziarelor online. București. 103, 331- 346.

Graff G., Birkenstein C., (2015). trad Laura Poantă. Manual pentru scrierea academică: Ei spun/Eu spun. Pitești: Paralela 45, (pp. 31-60, 195-208)

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Manipularea pe forumurile ziarelor online.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 376 cuvinte
Nr caractere:
24 320 caractere
Marime:
41.36KB (arhivat)
Publicat de:
Andreea Uță
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Specializare:
Sociologie
Materie:
Comunicare
An de studiu:
I
Nota primită:
Nota 9
Sus!