Unitatea de comandă și control

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Unitatea de comandă și control reprezintă acel subsistem al unității centrale care generează succesiunea de semnale, de comandă și control, necesare efectuării transformărilor de informații și/sau operațiilor aritmetice și logice ce asigură citirea, interpretarea și executarea instrucțiunilor.

Unitate de comandă și control asigură funcționarea automată a întregului sistem de calcul, având rolul de a supraveghea toate operațiile realizate de acesta.

Unitatea aritmetico-logică - acel subsistem al unității centrale ce efectuaze operațiile aritmetice și logice.

Mărimile prelucrate de aceasta se numesc operanzi, ce se prelucrează pe baza unui algoritm realizat printr-un limbaj de programare.

Pentru a defini performanța unui calculator, având în vedere că toate operațiile știute se pot reduce la o succesiune de adunări, se dă ca parametru numărul de adunări pe secundă pe care acesta le execută.

Memoria este de 2 tipuri:

a.Memorie internă (vezi unitatea centrală);

b.Memorie externă: CD, stick etc.

Volumul de informații pe care memoria externă poate sa-l stocheze este net superior celui al memoriei interne, dar accesul la informații este mult mai lent.

Principalele caracteristici ale memoriei sunt:

1)Modul de acces:

a)Memorie cu acces direct;

b)Memorie cu acces secvențial;

c)Memorie asociativă;

d)Memorie de tip listă.

2)Timpul de acces - timpul ce se scurge între momentul în care o cerere de scriere/citire este emisă și momentul în care operația aferentă cererii a fost realizată efectiv.

3)Durata ciclului de memorare - intervalul de timp minim la care se poate succede 2 operații oarecare.

4)Capacitatea - volumul de informații pe care memoria este capabilă să o stocheze. Byte-ul reprezintă unitatea elementară de memorie adresabilă și reprezintă o succesiune de 8 biți într-o ordine aleatorie în funcție de ceea ce reprezintă (UNICODE).

5)Volatilitatea - memoria de tip RAM este volatilă datorită faptului că informațiile deținute de aceasta se pierd odată cu sistarea furnizării energiei electrice. Memoria externă este nevolatilă.

6)Viteza de transfer a informațiilor - numărul unităților de informații transferat de memorie într-o unitatea de timp.

7)Costul - se exprimă de obicei pe bit memorat și se determină prin raportarea prețului la capacitatea totală de memorare.

Concluzie!

1.Unitatea de comandă și control (UCC) și unitatea aritmetico-logică alcătuiesc procesorul.

2.Performanțele unui microcalculator pot fi influențate de: RAM disponibil, capacitatea hard-disk-ului și tipul procesorului (viteza de prelucrare a acestuia).

Sistemul de intrare-ieșire - acea parte a calculatorului ce controlează și efectuează transferul informației între memoria principală și mediul exterior al acestuia.

Echipamentele periferice mediază schimbul de date și informații între unitatea centrală și mediul extern, asigurând în același timp compatibilitatea formatului de reprezentare a datelor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Unitatea de comanda si control.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
781 cuvinte
Nr caractere:
4 394 caractere
Marime:
9.43KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Documentație
Materie:
TIC (Tehnologia Informației și Comunicării)
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Sus!