Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Succesul nu este final, esecul nu este fatal: curajul de a continua este tot ce conteaza.” ― Winston S. Churchill

“Tu poti, tu trebuie, si daca esti indeajuns de curajos de a incepe, o vei face.” ― Stephen King, On Writing: A Memoir of the Craft

“ Nu conteaza marimea cainelui in lupta ci marimea luptei in caine.” ― Mark Twain

“Am invatat ca, curajul nu inseamna lipsa fricii , ci triumful acesteia. Viteaz nu este cel, care nu simte ce este frica, ci cel care invinge frica.” ― Nelson Mandela

Cuvânt înainte

Această lucrare își propune să analizeze diferitele abordări ale vitejiei privită ca element de sine stătăror și vitejia ca trăsătură emoțională a curajului atât în literatură cât și în psihologia pozitivă. Se spune că atât timp cât exită o entitate care luptă pentru o cauză, atunci aceasta nu este pierdută. Privind curajul ca o forță ce se poate antrena, în cazul nostru lupta presupune menținerea cu îndârjire a unor valori personale, fie că acestea presupun contact fizic sau doar verbal. Astfel, vitejia devine o calitate a spiritului care permite confruntarea cu pericolul sau cu durerea fără ca teama să fie manifestată.

Cuvinte cheie: curaj, vitejie, bravură

Introducere

Interpretarea, potrivit dicționarului explicativ al limbii române, a vitejiei ca însușire a curajului reprezintă capacitatea unui individ de a fi viteaz, de a da dovadă de curaj în luptă, de a avea forța morală de a înfrunta cu îndrăzneală primejdiile și neajunsurile de orice fel; definit de fermitatea în acțiuni sau în manifestarea convingerilor, tăria de caracter, temeritatea, bărbăția.

Istoria omenirii și cea personală este plină de figuri curajoase care ne inspiră aproape de fiecare dată când trebuie să fim curajoși. Încă de mic copil aflăm despre curaj din primele povești, din cârti, din filme, iubim oameni curajosi din familia noastră, ne place să știm că părinții noștri sunt curajoși și visele noastre sunt înflăcărate de gesturi pline de curaj. Începi prin a cataloga oamenii după cum au sau nu această calitate, dorești să fi admirat pentru curajul tău și de multe ori asta te impinge la nesăbuință. Poate că dintre toate calitățiile unui individ curajul pare cel mai de prețuit de un adolescent, pentru că adolescentul este încă inaripat, nu face încă un calcul între ce ar câștiga sau pierde prin gestul său, pentru că cel mai mult ce il atrage este admiratia celorlalti, faima.

În cultura noastră curajul este asociat cu bărbăția, puterea, neînfricarea, eroismul și sacrificiul. Oamenii recunosc curajul și-i celebrează pe cei curajosi. Ca și în alte culturi, curajul este pus în opoziție cu lașitatea, frica, slăbiciunea și trădarea. Nu de puține ori curajul este asociat cu riscul, paralela făcându-se uneori cu indivizii care își asumă mai multe riscuri, cu cei care “caută” riscul aparțin unei alte tipologii, cu oamenii căutători de senzatii tari sau a celor care nu au abilitatea de a anticipa pericolele sau de a le discerne cu acuratețe. Curajul nu are nici o legatură cu nesăbuința, curajul presupune onestitate și echilibru în asumarea gestului sau vieții trăite cu curaj, precum nu are legatură cu bravada gratuită pentru a impresiona și a culege lauri în lipsa altor virtuți.

Rollo May a spus despre curaj că este „fundaţia pe care se clădesc toate celelalte virtuţi şi valori personale şi doar curajul poate face ca acestea să fie reale”.“Curajul este capacitatea de a face față anxietății care apare odată cu atingerea libertății. Este dorința de a diferenția, de a trece de la domeniile de protecție a dependenței părintești la noi niveluri de libertate și integrare.”

May ne atrage atenția asupra tensiunii dintre convingere și îndoială ca temelie a celei mai înalte forme de curaj. Contempla această dialectică: cineva care este pe deplin convins de toate convingerile sale este perfect rigid și supărător la orice nou. Cineva care este sceptic la tot ce e nou este în pericol de a deveni paralizat. Neconcordanța îndoielii cu inițiativa inhibă încrederea și speranța. Individul creativ echilibrează convingerea și îndoiala. În cel de-al doilea eseu, "Nature of creativity", May distinge între pseudo-creativitate sau creativitate escapistă, care poate, de exemplu, să vină cu jocul vid și creativitatea adevărată, care absoarbe persoana în sarcină într-un mod care il implică atât emoțional (Dionisian) cât și capacitățile cognitive (apolloniane). Ființa umană necesită pe deplin o implicare permanentă a emoționalului și a cognitivului, iar acest lucru este adevărat în extremis pentru viață de acțiune si creativitate.

Așadar, ca să fii iubitor cu adevărat, trebuie să ai curaj să dăruiesti, nu doar să primești. Să iubeşti necondiţionat însemnă să ai curaj să-i accepţi pe cei din jurul tău cu defectele şi cu calităţile lor, chiar dacă nu corespund aşteptărilor tale. Trebuie să ai curaj să sacrifici din timpul tău, din cunoştinţele tale, pentru a le dărui acestora. Trebuie să ai curaj să te dăruieşti pe tine însuţi, așa cum ești. Ca să fii bun, trebuie să ai curajul de a nu rămâne indiferent la nevoile şi suferinţele semenilor tăi. Ca să fii sincer trebuie să ai curajul să lupți, ca adevărul să învingă întotdeauna.

Reprezentări ale vitejiei

Pentru a putea lucra cu vitejia ca element constructor al curajului, a fost necesară definirea acestui termen în niște sub-elemente mai ușor digerabile și relevante pentru detaliere.

- Vitejia fizică - implică acțiune sau a face ceva în ciuda posibilelor daune care pot apărea în corpul unui individ. Poveștile eroice ale trecutului sau situațiile în care acționăm pentru credințele noastre, chiar și în fața pericolului, sunt un exemplu tipic pentru acest lucru.

- Vitejia morală - are de a face cu acțiunea într-un mod în care să consolideze sau să păstreze credințele unui individ pentru a fi bune și adevărate. Acest lucru este în esență o formă de reacție în fața dezaprobării sociale.

- Vitejia psihologică - se ocupă cu acțiunea împotriva propriilor dorințe și înclinații naturale, cu care se confruntă demonii noștri interiori și îi cuceresc. În general, aceasta nu are implicații morale în societate. Exemple de acest gen pot fi depășirea dependențelor unei persoane, cum ar fi drogurile, dependența de tutun, etc. - depășind neliniștea irațională și formele relațiilor

Bibliografie:

- Rollo May (1978) - The Courage to Create , WW Norton, New-York - London , Paperback - March 17, 1994

- Rollo May, Man's Search for Himself (1953), p. 192.

- Kitchener-Wateroo, Ontario 12 Octombrie 2008

- Sarah Kathleen Peck - Psychology Today, Fast Company, The New York Times, 99U

- Traian MANEA, Mirela MANEA - Standarde și exigențe ale psihologiei aplicate, Agora Academica 3, p. 199-205

- Nili, Uri. “Fear Thou Not: Activity of Frontal and Temporal Circuits in Moments of Real-Life Courage.” Neuron 66. June 24, 2010: 949-962

- H. Kohut (2011) On Courage in The search for the Self, 3rd volume, Karnac Books, London.

- P. Creția (2011) Luminile și umbrele sufletului, Humanitas, București

- Peterson (2004) Character strengths and virtues, p. 219-222

- Rachman (1990) - Fear and courage. H. Freeman & Company

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vitejia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 520 cuvinte
Nr caractere:
12 350 caractere
Marime:
20.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Nastas Dorin
Sus!