Aparatul genital feminin

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Aparatul genital se compune din: 1) organe genitale externe; 2)organe genitale interne; 3) glande anexe;

1) Organele genitale externe sunt reprezentate de:

Fig. 1

muntele lui Venus, labiile mari si mici, organele erectile (bulbi vestibulari, clitoris și corpusculii tactili speciali ai labiilor mici).

2) Organele genitale interne sunt reprezentate de: vagin, tuba (trompa) uterină, ovarul.

Vaginul este un conduct musculo-membranos lung de 9 cm, turtit antero-posterior care se continuă în sus cu uterul, iar in jos se deschide in spațiul dintre cele două labii mari (vestibulul vaginal), prin orificiul vaginal.

Peretele anterior al vaginului vine in raport cu vezica urinară, iar peretele posterior, cu rectul și excavația recto-uterină.

Superior se inseră pe portiunea vaginala a colului uterin, formand fundul de sac vaginal caruia i se descriu patru portiuni: una anterioara, doua laterale și o portiune posterioară.

Peretele vaginului este alcatuit din: tunica exterioara (conjunctiva), tunica medie (musculară) si tunica interna (mucoasa); acesta prezinta modificari morfologice și histochimice, in raport cu cantitatea de hormoni ovarieni, ceea ce permite o apreciere a functiei ovarului.

pH-ul vaginal variaza intre 4-4,8 (acid) in faza luteinică (LUTEÍNĂ=progesteron) , ajungand la 8 în timpul menstrei.

In vagin există o flora microbiana saprofită constituita in marte parte din bacili Döderlein. Aceasta flora se schimba in fiecare etapa a vietii femeii (pubertate, sarcină, menopauza, contraceptie).

Uterul este un organ musculo-cavitar nepereche, situat in pelvis deasupra vaginului, intre vezica urinară anterior și rect posterior.

Are rolul să primeasca ovulul fecundat, să-l protejeze in timpul dezvoltarii si să-l elimine la exterior dupa 270-280 zile.

Uterul are aproximativ formă de pară, cu extremitatea superioara mai mare (corpul uterin) din care pleaca trompele uterine și cea inferioară strâmtă (colul uterin).

Între corp și col se gaseste o portiune numită istm care in ultimele trei luni de sarcina formează segmentul inferior.

Uterul este format din trei tunici: seroasă la exterior, tunica musculară sau miometrul și mucoasa la interior.

Mucoasa uterina (endometrul) este supusă unor modificari ciclice coordonate hormonal, se elimină lunar impreuna o cantitate mica de sange, reprezentand menstruația.

Trompele uterine (salpinge) sunt doua conducte in forma de trompetă, câte una de fiecare parte a uterului, făcând legatura între uter si ovar. Conduc ovulul captat din cavitatea abdominala pana la locul de intalnire cu spermatozoidul (treimea externă) și, după aceea, oul sau zigotul către cavitatea uterină unde se nidează.

În unele cazuri oul nu poate migra până in cavitatea uterină (malformații de trompe, procese inflamatorii), se dezvolta in afara acesteia, reprezentând sarcina ectopică. Procesele inflamatorii pot determina înfundarea trompelor urmată de sterilitate.

Ovarele sunt glande perechi cu dublă funcție:

1) excretorie (gametogenă) de producere a celulelor sexuale feminine;

2) secretorie sau endocrină de producere a hormonilor.

Bibliografie:

Fig. 1 https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.alanamed.ro%2F2017%2F06%2F29%2Fdin-ce-este-format-aparatul-genitalfeminin%2F&psig=AOvVaw23ORUDA82Jrt9Ey_GboBd4&ust=1614678517288000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCIjZv7noju8CFQAAAAAdAAAAABAD, 1.03.2021, 11:50;

Fig. 2, Fig. 3https://www.google.com/search?q=ciclul+menstrual&tbm=isch&ved=2ahUKEwjb1-6s6I7vAhUCihoKHd6UAykQ2-cCegQIABAA&oq=ciclul+menstrual&gs_lcp=CgNpbWcQAzICCAAyAggAMgYIABAFEB4yBggAEAUQHjIECAAQGDIECAAQGDIECAAQGDIECAAQGDIECAAQGDIECAAQGDoECAAQQzoICAAQsQMQgwE6BQgAELEDOgYIABAIEB5QgasPWJfKD2DazQ9oAHAAeACAAd4DiAHSGJIBCjAuMTIuMi4wLjKYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=dbg8YJvJEYKUat6pjsgC&bih=657&biw=1360#imgrc=4P_qrRga0w_ARM, 1.03.2021, 11:54;

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aparatul genital feminin.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
995 cuvinte
Nr caractere:
6 096 caractere
Marime:
106.60KB (arhivat)
Publicat de:
Ioana H.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Nota primită:
Nota 10
Sus!