Theilerioza ecvinelor

Previzualizare documentație:

Cuprins documentație:

1. Etologie
2. Biociclul
3. Epidemiologie
4. Modificari morfopatologice
5. Simptome
6. Diagnostic
7. Tratament
8. Profilaxie si control

Extras din documentație:

Theilerioza ecvina este o boala vectoriala transamisa de capusa, care afecteaza caii, magarii, catarii si zebrele.

Boala poate imbraca toate cele 4 forme : supraacuta, acuta, subacuta si cronica, dar cea acuta este tipica.

1. Etiologie : Theileria equi (denumia ulterior Babesia equi) - transamisa de Rhipicephalus spp si Dermatocentor spp.

2.Biociclul: Sporozoitii inoculati la cabaline prin muscatura capuselor invadeaza limfocitele si se vor dezvolta formand schizonti, merozoitii eliberati din acesti schizonti vor patrunde in hematii si se transforma in trofozoiti care cresc, se divid si vor forma merozoiti. Merozoitii vor fi preluati de capuse, in organismal carora se dezvolta in glandele salivare, transmiterea transovariana de la oua la larve fiind imposibila.

3. Epidemiologie : Sursele de infestare sunt reprezentate de animalele bolnave care ramana purtatori de paraziti pentru perioade lungi, actionand ca surse de infestarepentru capuse.

Infestarea cabalinelor se realizeaza prin muscatura de capuse, dar este semnalata si infestarea transplacentara demonstrara prin diagnosticarea infestatiei theileriene la un manz la 10 ore post-partum.

4. Modificari morfopatologice : mucoasele palide sau iterice, sange apos, hipertrofie si icter hepatic, splina marita in volum, friabila, petesii pe rinichi, care sunt decolorati sau inchisi la culoare.

5. Simptome : Forma supra-acuta este rara, anilalele fiind gasite muribunde sau moarte.

Forma acuta este mai frecventa, caracterizata prin febra peste 40°C -, abatere, inapetenta, tahicardie, tahipnee, congestia mucoaselor aparente, hemoglobinurie cu urina inchisa la culoare, anemie.

Forma subacuta este asemanatoare de cea acuta, in aceasta paza febra este intermitnta, mucoasele subicterice saur oz pal, uneori colici de intensitate medie.

Forma cronica se manifesta prin inapetenta, performante reduse ale animalelor, in special cele folosite la munca sau sport, slabire.

6. Dignostic : pe fondul parazitismului cu capuse, examen parazitologic, care urmareste evidentierea parazitilor (initial din frotiuri realizate din biopunctia limfonodale, ulterior sange, colorate MGG, in care se evidentiaza formele schizogonice.

Diagnostic de laborator include urmatorele teste: imunoflorescenta indirecta - IFA si ELISA.

Diagnostic diferential : fata de anemia infectioaza ecvina,pesta ecvina, purpura hemoragica, leptospiroza, intoxicatii produse de diferite plante si substante chimice.

https://www.researchgate.net/figure/256608266_fig2_Figure-4-Equine-erythrocyte-containing-Babesia-caballi-merozoites-Diff-QuikR-100-oil

Prognosticul este rezervat spre grav.

7. Tratament : cel mai utilizat produs este imidocarbul, in doza de 4.0-4.4 mg/kg IM la interval de 72 ore, 4 administrari.

8. Profilaxie si control : se impune reducerea expunerii cabalinelor la atacul capuelor, se pot folosi substante repelente, acaricide, asociate cu inspectia periodica a animalelor si spatiilor unde sunt cazate.

Animalele bolnave trebuie carantinizate pentru intreruperea contacului cu alte cabaline sau vectori.

Bibliografie:

1. Tratat de medicina veterinara vol.VI Nicolae Constantin (2014)

2. https://www.researchgate.net/figure/256608266_fig2_Figure-4-Equine-erythrocyte-containing-Babesia-caballi-merozoites-Diff-QuikR-100-oil

3.

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Theilerioza ecvinelor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
427 cuvinte
Nr caractere:
3 128 caractere
Marime:
79.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Medicină Veterinară
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină Veterinară
Sus!