Sistem de iluminare

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Acest sistem are rolul de a realiza dezideratul "sa vezi si sa fii vazut" - componenta a securitatii active. Prima parte a acestei sarcini este realizata de catre faruri. Dar pentru a ilumina drumul, acestea trebuie sa satisfaca doua conditii contradictorii:

- prima: sa lumineze cat mai departe posibil in fata autovehiculului;

- a doua: sa nu orbeasca pe ceilalti participanti la trafic (conducatorii auto care circula in sens invers).

Ca urmare, se utilizeaza doua faze de iluminare:

1 - faza de drum: razele luminoase emise de lampa electrica sunt reflectate catre in fata de o oglinda parabolica;

2 - faza de intalnire: o parte din razele luminoase emise de lampa electrica sunt barate pentru a nu fi reflectate de oglinda parabolica (reflectorul).

Farul (blocul optic) este format din trei elemente principale:

- lampa electrica (becul), ce poate realiza ambele faze de iluminare;

- reflectorul (oglinda de forma paraboloidala);

- dispersorul (este transparent, dar are o serie de prisme sau striatii pe interior, verticale - mai multe - si orizontale, pentru a dispersa avantajos fasciculul luminos).

Pentru becurile cu incandescenta, exista doua filamente:

- cel pentru faza de drum este plasat in spatele focarului reflectorului: razele luminoase reflectate sunt divergente si se obtine o suprafata redusa puternic iluminata si alta, periferica, mai putin iluminata.

- cel pentru faza de intalnire este plasat in fata focarului reflectorului; un ecran impiedica o parte din razele luminoase sa se reflecte pe partea inferioara a oglinzii parabolice, evitand astfel orbirea conducatorilor ce vin din sens opus.

1 - reflector, 2 - filament. 3 - raza incidenta, 4 - raza reflectata, 5 - ecran

Conform actualului Regulament de aplicare a Decretului 328/1966, modificat in anul 1984, nu se precizeaza expres distanta la care trebuie sa ilumineze farurile pe cele doua faze.

Mai inainte se preciza:

- faza de intalnire (faza scurta)- "pe o distanta de cel putin 30 metri, fara insa sa impiedice vederea celorlalti participanti la trafic rutier";

- faza de drum (faza lunga) - "sa ilumineze drumul noaptea, pe timp senin, pe o distanta de minimum 100 metri".

Actualmente - cand au crescut vitezele de deplasare si s-au imbunatatit performantele sistemului de iluminare - se poate realiza iluminarea pe distante mai mari, in conditiile in care fasciculul luminos este mai bine orientat si mai bine "organizat" (curbele de izoiluminare, ).

Atentie la marimi si unitati de masura:

- intensitatea luminoasa [candela];

- fluxul luminos (lumen];

- iluminarea [lux].

Repere istorice:

- 1929: de acum, automobilele trebuie sa realizeze doua faze de iluminare (de drum si de intalnire); lampile sunt cu incandescenta.

- 1957: apare faze de intalnire asimetrica, cu o "taietura" la 15?, numita "cod european";

- 1971: apare lampa cu halogen cu doua functii (de drum si de intalnire);

- 1990: se inventeaza lampa cu descarcare.

Lampa cu dubla functie (cod european). Este cu incandescenta, filamentul fiind din tungsten. Actualmente, este utilizata pe automobilele comune (nu pe cele de lux). Are o putere de 40/45 W. Taietura de iluminare pe faza de intalnire este realizata la 15? pe dreapta (pentru circulatia pe dreapta). Se obtine astfel un fascicul luminos asimetric.

Lampa cu halogen (H4). Intr-o lampa obisnuita (cu incandescenta), filamentul din tungsten se distruge prin vaporizare la temperatura ridicata. Pentru a se evita acest fenomen, s-a recurs la lampa cu halogen: in interiorul balonului din sticla de siliciu se afla un amestec de gaze: kripton, iod, brom si fluor. Sub actiunea caldurii, filamentul din tungsten se vaporizeaza in particule fine. Combinandu-se cu particulele de iod, se transforma in iodura de tungsten. La contactul cu sticla din care este realizat balonul lampii, iodura de tungsten se raceste, caci temperatura filamentului este mult mai mare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistem de iluminare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 418 cuvinte
Nr caractere:
12 669 caractere
Marime:
4.65MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
iluminare, sisteme
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!