Schimbările aduse de cea de a treia revoluție industrială

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Pe 21 nov 1999, primul ministru al Italiei, D'Alema, a invitat la Florenta pe presedintii Italiei, SUA si Braziliei ca si pe primii ministrii ai Frantei, Angliei si Germaniei, (considerati sefii de stat cei mai reformisti) la o intalnire avand ca scop discutarea evolutiilor spre secolul XXI. S-a afirmat aici ca evolutiile majore din sec. XXI vor fi determinate de doi factori: educatia,si inovatia ,materializata in noile tehnologii (intre care cu prioritate INTERNET; de altfel Clinton a afirmat ca pana anul viitor, va avea grije ca toate scolile din SUA sa fie racordate la INTERNET).

Informatie de presa

Lumea in care traim se misca din ce in ce mai repede. Afirmatia nu este de fapt o noutate, lucrurile se petrec probabil la fel de cand se scrie istorie. Atata doar ca, acum, se misca ametitor de repede. Dincolo de acceleratia, cu care ne-am mai invatat si pe care incepem sa o acceptam ca "normala", a aparut insa un fapt nou: Intre anii '60 si '90 ai secolului nostru a avut loc o adevarata revolutie industriala.

Noua revolutie, a treia pe care o cunoaste omenirea, ar putea fi caracterizata prin:

- aparitia unor ramuri industriale dominante noi;

- schimbare in accentele activitatii de management, orientata acum in primul rand pe buna gestionare a resurselor tehnologice si pe activitatea de inovare; dezvoltarea unor sisteme tehnologice care permit realizarea de produse personalizate, destinate sa satisfaca gusturile din ce in ce mai diverse ale unor grupuri tot mai mici de oameni.

Efectul schimbarilor de mai sus se materializeaza in:

- reducere drastica a costurilor de fabricatie in cazul a numeroase produse;

- ameliorare radicala a performantelor proceselor de fabricatie;

- schimbare a naturii produselor, care contin componente provenind din ramuri industriale dintre cele mai diferite;

- scurtarea considerabila, practic eliminarea perioadei intre descoperirea de catre cercetatori a unui nou fenomen fizic/chimic/biologic si aplicarea lui in industrie, pentru noi produse sau noi procese de fabricatie. Tot o data si timpul de viata al produselor se scurteaza din ce in ce mai mult.

- aparitia unor constrangeri mult mai puternice in activitatea de management, materializate intr-o mondializare a concurentei si obligatia de a lua in consideratie, ca un factor determinant, a interactiunilor cu mediul inconjurator si a cerintelor de protectie a acestuia.

In ceea ce ne priveste, noi romanii am perceput schimbarile mai degraba din carti (cele mai cunoscute fiind cele ale lui Alvin Toffler), izolarea relativa in care ne aflam impiedicandu-le sa se manifeste din plin pana in 1989. Cu atat mai puternic a fost socul, mai ales la nivelul intreprinderilor, cand s-a constatat ca o instalatie, considerata foarte buna, este total depasita (mai degraba moral decat fizic), ca produsele pe care inca le oferim par, pe piata internationala, in cel mai bun caz, prafuite.

Asa cum vom arata in cele ce urmeaza, singura cale de a ajunge lumea din urma consta in a avea curajul sa schimbam cat mai mult, cat mai repede, mai mult si mai repede decat ceilalti, care si ei schimba de acum permanent. Vom prezenta, foarte pe scurt, elementele de noutate enumerate

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Schimbarile aduse de cea de a treia revolutie industriala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
8 676 cuvinte
Nr caractere:
46 538 caractere
Marime:
101.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
industrie, evolutie, revolutie
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!