Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Istoria reclamei este una controversata. Criticile ce o vizeaza dateaza inca din anul 1630 cand Frenchman Theophraste Renadot a publicat primele impresii in La Gazette de France. Incet, incet acest concept de reclama a inceput sa prinda contur si sa se infiinteze chiar agentii de publicitate.

In 1842—Volney B Palmer si-a creat propria agentie in Philadelphia, Pennsylvania, lucru ce a insemnat preactic nasterea publicitatii moderne. Acest an marcheaza inceputul unei industrii creative care a transformat multe opere publicitare in simboluri culturale.

Observatii si nu numai

O privire de ansamblu asupra publicitatii ne permite sa observam anumite aspecte cum ar fi:

- balanta dintre emotie si ratiune

- varietatea ideilor

- flexibilitatea in functie de perioada de timp si de asemenea in functie de situatie. Publicitatea se adapteaza si in functie de tehnologie si tehnica. Chiar daca la inceput au fost print-uri, treptat reclamele s-au imbinat intr-un mod armonios cu radioul, cinematografia si televiziunea dand nastere unor idei din ce in ce mai originale.

Modul in care se face publicitate difera de la o tara la alta, de la o cultura la alta. Totul trebuie sa fie creativ si sa vizeze publicul tinta pentru a indeplini obiectivul propus de catre divizia de marketing din cadrul unei companii

Exista o stransa legatura intre arta contemporana si publicitate atat in ceea ce priveste termenii cat si ideile. Uneori un catalog de reclame arata asemenea unui catalog dintr-un muzeu de arta. Mai mult, majoritatea regizorilor de film cu renume au lucrat in industria reclamelor. Se remarca o stransa legatura intre reclama si media, relatia dintre acestea fiind una de complicitate si competitie. Este de inteles faptul ca jurnalistii se tem de posibila confuzie intre faptul propriu zis si fictiune, dar este clar ca scriitorii si agentiile de publicitate, creatorii de reclame sunt uniti in modul in care actioneaza asupra schimbarilor sociale si culturale.

Detalii „tehnice”

Simtul la care comunicarea publicitara face apel cel mai intens este vazul. In ceea ce priveste elementele vizuale, cele mai importante sunt formele, contururile, simbolurile, culorile si tiputile de litera. Vechiul proverb chinezesc care afirma ca „o imagine valoreaza cat o suta de cuvinte “ a devenit deja loc comun in publicitate.

Formele, culorile si tipurile de litera sunt deosebit de importante deoarece sunt prezente in toate elementele care definesc identitatea unei marci (nume de brand, sigla etc.). formele utilizate in publicitate influenteaza intr-o masura semnificativa felul in care este perceputa o marca, atat din punct de vedere al continutului propriu-zis al reclamei, cat si din punct de vedere al formei produsului sau ambalajului. In cazul anumitor marci, forma propriu-zisa a ambalajului este chiar elementul de identitate definitoriu, iar aici putem mentiona sticla de Coca- Cola. Formele joaca, de asemenea, un rol deosebit de important ca elemente ale siglelor marcilor. Fiind simboluri vizuale, ele por fi intelese rapid, memorate si identificate cu usurinta, indiferent de piata pe care activeaza marca respectiva.

Cei patru “asi” si formelor

Dintre elementele care tin de forma, cele mai importante sunt cele legate de linii si contururi ( armonie, proportie, simetrie, calitatea si cantitatea liniilor ), respectiv valorile culorilor. Din multitudine de caracteristici ale formelor, patru dintre ele joaca un rol fundamental din perspectiva designului publicitar:

1.unghiularitatea

2.simetria

3.proportia

4.marimea

1.Unghiularitatea este asociata de regula cu dinamismul, conflictul, masculinitatea, asprimea, stari taioase sau abrupte, in timp ce lipsa acesteia - rotunjimea mai exact- evoca feminitate, moliciune, armonie, blandete, continuitate.

Liniile drepte, gri si subtiri exprima delicatete, liniile negre, subtiri sugereaza precizie, liniile pline si groase - stabilitate, liniile verticale - gratie, simplitate si tarie, liniile orizontale - usurinta, repaos, liniste, pe cand liniile diagonale - miscare, activitate si efort.

Liniile curbe sunt mai usor de acceptat si agreat decat cele drepte, deoarece se considera ca acestea denota blandete, mangaiere si usurinta.

De asemenea se pot face diverse conexiuni intre formele geometrice si stari de spirit.

-triunghiul evoca rigoare si vivacitate

-patratul - soliditate si putere

-cercul - perfectiune si unitate

2.Simetria vizeaza identitatea de forma si aranjament pe cele doua parti ale unei axe despartitoare. Simetria transmite ideea de echilibru, care este unul din factorii importanti ce determina atractia vizuala. Simetria elibereaza de tensiune si transmite ideea de ordine, in timp de asimetria creeaza agitatie si tensiune.

Fara indoiala creativul face apel atat la simetrie cat si la asimetrie in realizarea unei reclame, in functie de mesajul pe care doreste sa-l tansmita prin intermediul acesteia.

Simetria este adesea tentanta, insa daca este dusa la extrem, poate transmite ideea de imobilitate si stagnare, in timp ce asimetria poate salva imaginea vizuala de la monotonie.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reclama.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 405 cuvinte
Nr caractere:
27 372 caractere
Marime:
45.01KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!