Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Promovarea produselor si serviciilor cunoaste, in perioada actuala, o mare varietate sub raportul continutului, rolului, formei de realizare etc. De aici si dificultatea clasificarii lor riguroase, fapt ce a condus la ultilizarea - in literatura de specialitate - a unor scheme diferite de grupare.Ca forme de promovare a prduselor si serviciilor se pot distinge:

- Promovarea prin publicitate

- Promovarea vanzarilor

- Relatiile publice

- Promovarea prin marca (brand)

- Promovarea prin materiale promotionale (afise, fluturasi, agende)

Formand impreuna continutul unei politici promotionale unitare, aceste componente se deosebesc prin modul particular in care participa la atingerea obiectivelor strategice ale intreprinderii. Astfel, publicitatea este o variabila calitativa, de natura pshihologica, cu actiune pe termen lung si care, in general, este greu masurabila cantitativ in privinta efectelor economice pe care le genereaza. in schimb, promovarea vanzarilor este o variabila de ordin cantitativ si cu acsiune pe termen scurt; in ansamblul lor, tehnicile cuprinse in aceasta grupa aduc consumatorului avantaje economice, materiale si imediate, care pot fi cu usurinta masurate cantitativ, iar intreprinderii ii ofera posibilitatea exercitarii unui ocntrol riguros al activitatilor desfasurate. Relatiile publice grupeaza o serie de tehnici cu actiune si efecte pe plan psihologic si pe termen lung, de asemenea greu de masurat in termeni economici. Promovarea prin marca reprezinta ansamblul semnelor distinctive menite sa individualizeze un produs, o gama de produse, o firma etc., in raport cu cele ale concurentei, sa atraga si sa stabilizeze fidelitatea consumatorilor, sa creeze obiceiuri de consum, sa garanteze calitatea produsului si sa certifice notorietatea si prestigiul firmei; se caracterizeaza printr-o actiune pe termen lung si pe plan psihologic, dar si prin posibilitatea controlului rezultatelor obtinute. Materialele promotionale, variza deopotriva calitatea si cantitatea, presupun utilizarea, pe perioade de timp determinate, a intregii game de tehnici si actiuni promotionale, cu efecte economice imediate ca si pe termen lung.

Publicitatea

Publicitatea reprezinta unul din mijloacele cele mai utilizate in activitatile de pe piata - unii specialisti considerand-o nervul politicii de comunicatie a intreprinderii.1 Publicitatea cuprinde toate actiunile care au drept scop prezentarea indirecta (nepersonala) - orala sau vizuala - mesaj in legatura cu un produs, serviciu, marca sau firma de catre orice sustinator (platitor identificat). Cu alte cuvinte, prin actiunile publicitare antrearinderea urmareste sa asigure o cuprinzatoare informare a publicului in legatura cu activitatea, cu produsele si serviciile sale, cu marcile sub care acestea sunt prezentate pe piata, sa-l convinga si sa-l determine in efectuarea actului de cumparare. Ea vizeaza, pe termen lung, modificari de domportament la nivelul diferitelor categorii de consumatori ca si mentinerea fidelitatii acestora fata de oferta intrearinderii. Pentru ca acest demers sa aiba finalitatea dorita, inproiectarea continutului si alegerea formelor si mijloacelor utilizate, intreprinderea trebuie sa aiba in vedere cateva caracteristici ale publicului in calitate de receptor de informatii publicitare: dorinta de a fi tratat ca un partener activ si exigent in dialogul cu cu agentii pietei; disponibilitati diferentiate de reactie fata de fenomenul publicitar; capacitate de a-si exprima propriile idei si exigente fata de acest gen de activitate.

Practica demonstreaza ca, de reglula, comunicatia publicitara constituie unul din mijloacele de transformare, pe termen lung, a cererii de consum in comportament de cumparare efectiv. Ea trebuie insa conjugata cu actiunea altor mijloace de comercializare sau promotionale intrucat, singura, desi necesara si chiar indispensabila, actiunea sa nu poate fi niciodata suficienta pentru promovarea intereselor comerciale ale firmei, pentru sporirea eficientei activitasii sale.

Caracteristic publicitatii este faptul ca ea reprezinta un mijloc de comunicatie de masa. in forma lor moderna, mecanismele publicitatii corespund criteriilor de comunicatie de masa, intrucat: mesajele publicitatii nu sunt transmise unui singur individ, ci unui intreg grup, mai mult sau mai putin numeros, de persoane; raporturile intre emitatorulmesajului (intreprinderea) si destinatarii acestuia nu sunt directe, ci se stabilesc prin intermediul unui canal de comunicatie de masa (presa, radio, televiziune etc.).

Odata cu dezvoltarea activitatii economice, cu evolutia

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marketing
    • Aspecte teoretice generale legate de promovarea.docx
    • Obiectivele !i rolul promov?rii.docx
    • Piata.doc
    • Politica promoeional?.docx
    • Promovarea produselor si serviciilor.docx
    • Strategii promoeionale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
6 fisiere
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
8 652 cuvinte
Nr caractere:
47 611 caractere
Marime:
79.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
marketing, produse, prmovare
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!