Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

1.Conceptul de marketing: definitie, evolutie, specializare.

Mk reprezinta ansamblul de activitati antreprenoriale prin care fluxul de marfuri si servicii este orientat catre consumator. In evolutia sa, mk a parcurs mai mult etape dintre care amintim:

-Orientarea catre productie si produs(1900-1950) din acea perioada si se considera ca trebuie sa se vanda tot ce se produce;

-Orientarea catre vanzare-producatori confundandu-se cu aparitia unor stocuri de marfuri incearca sa gaseasca metode si tehnici de comercializare a produselor in scopul diminuarii stocurilor;

-Orientarea catre mk-producatorul: pune in centrul atentiei nevoile si dorintele consumatorului.

Evolutia mk s-a realizat pe 2 cai. Aceasta defalcare are in vedere cele 2 tipuri ce stau la baza aparitiei si dezvoltarea mk.

Prima teorie porneste de la ideea ca mk a aparut in tari dezvoltate si in industrii care se confruntau cu surplusul de produse. Aceasta teorie considera ca la baza aparitiei si dezvoltarii mk ar sta abundenta de produse.

A doua teorie sustinuta de practica economica arata ca la baza dezvoltarii si aparitiei mk sta dinamismul ec-social. Aceasta teorie se bazeaza si pe faptul ca, elemente de mk au fost identificate si in tarile mai putin dezvoltate si in alte domenii de activitate si in perioade de criza.

Caile evolutiei sunt:

-calea intensiva: psp dezvoltarea metodelor, tehnicilor si instrumentelor de mk;

-calea extensiva: are in vedere extinderea mk de la domeniul ec si la alte domenii, de la tarile dezvoltate si la tarile mai putin dezvoltate.

Evolutia mk a condus la specializarea acestuia. Au fost identificate mai multe tipuri de mk:

-dupa aria de cuprindere: mk intern si international;

-dupa sfera de activitate: mk la nivel micro si la nivel macro;

-dupa specializare: mk industrial, agricol, al serviciilor.

2.Mediul de marketing al firmei: micromediul, macromediul, relatiile firmei cu mediul extern.

In activitatea firmei au loc o serie de modificari necesare in procesul de adaptare a acesteia la schimbarile mediului. Aceste schimbari intervin la nivelul factorilor de mediu ce influenteaza mai mult sau mai putin activitatile firmei, aceasta putand sa exercite sau nu control asupra influentei ei.

Componentele mediului de mk se grupeaza in: micromediu si macromediu.

Componentele micromediului:

a)Furnizorii- cei care asigura firma cu materii prime, materiale, utilitati, forta de munca, echipamente si resurse financiare;

b)Intermediarii- firme sau persoane fizice ce se interpun intre producatori si consumatori, in procesul de aprovizionare, de desfacere, de productie;

c)Clientii- cea mai importanta componenta a micromediului. Ei sunt cei care cumpara produsele. Pot fi persoane fizice, utilizatori industriali, comercianti;

d)Organismele publice- sunt institutiile care intervin in activitatea firmei. Ex administratia financiara, vama, etc;

e)Concurentii- persoane juridice, mai putin persoane fizicem care isi disputa cu firma un loc pe piata sau un segment de consumatori.

Macromediul- cuprinde factorii cu actiune indirecta pe care firma nu-i poate controla.

Componentele macromediului sunt:

a)Mediul demografic- poate fi privit dintr-o dubla prespectiva; pe de o parte dpdv al consumatorului, pe de alta parte dpdv al furnizorului de forte de munca;

b)Mediul economic- vizeaza PIB-ul, repartizarea veniturilor pe sectoare de activitate, pe locuitori, rata dobanzii, rata inflatiei;

c)Mediul socio-cultural- are in vedere valorile culturale, obiceiurile si traditiile in masura in care acestea influenteaza activitatea firmei, dar si serviciile sociale, nivelul de trai, accesul la educatie si la asistenta sanitara;

d)Mediul tehnologic- are cea mai mare influenta asupra activitatii firmei, deoarece schimbarile din domeniul stiintei si tehnologiei pot aduce modificari radicale sau chiar restructurarea activitatii firmei;

e)Mediul politico-legislativ- are in componenta sa reglementari si norme care vizeaza activitatea de productie, activitatea comerciala si activitatea tehnica. Totodata acesta are in vedere legislatia ce trebuie adoptata in mediul de afaceri ai firma sa aiba deschidere pe piata internationala;

f)Mediul geografic, cuprinde mediul natural cu resursele naturale, clima, topografia si infrastructura- elemente care in ultima perioada si-au sporit importanta deoarece, pb precum protectia mediului dezv durabile, gestionarea deseurilor, economia resurselor energetice au devenit probleme globale;

g)Mediul informational si de comunicare- este o componenta mai noua a macromediului generata de dezvoltarea proceselor de comunicare si descoperirile in domeniul transmiterii informatiilor.

3.Piata, componenta a mediului de marketing: definitie, tipuri de piete, dimensiunile pietei.

Piata este ansamblul de cumparatori potentiali care au aceleasi nevoi sau dorinte si care doresc si au capacitatea de a se angaja intr-o relatie de schimb avand ca scop satisfacerea acelor nevoi.

Piata este caracterizata de mai multe dimensiuni:

1.Capacitatea pietei- este data de volumul ofertei, al cererii, de nr de clienti, de nr de tranzactii de pe piata, de concurenti, furnizori. Ea poate fi in 2 feluri: efectiva si potentiala. Cap efectiva este reprez de nr efectiv al tranzactiilor realizate in decursul unei perioade de timp(1 an) pe o anumita piata. Ea se determina in fct de nr de cumparatori, de cantitatea medie cumparata si de frecventa cumpararii. Capacitatea potentiala reprez totalitatea tranzactiilor care se pot realiza pe o piata in decursul unei perioade de timp(1 an). Ea este mai mare decat cea efectiva ingloband in plus si nonconsumatorii relativi.

Aria pietei reprez zona greografica pe care se intinde piata respectiva, ea putand fi locala, nationala si internationala.

Cota de piata reprez ponderea detinua de o firma sau un produs pe piata de referinta. Se obtine prin raportarea cifrei de afaceri a unei firme la volumul total al tranzactiilor efectuate pe acea piata.

Dinamica pietei reprez modul in care piata se modifica sub actiunea unor factori pozitivi sau negativi precum si ca urmare a evolutiei sale naturale.

Structura pietei. Deoarece pietele devin din ce in ce mai eterogene datorate cresterii permanente a dorintelor consumatorilor, firmele s-au vazut nevoite sa faca acestei situatii. Rezolvarea a constat in segmentarea pietei respectiv impartirea consumatorilor in segmente omogene carora firma li se poate adresa cu serviciile sale.

4.Ancheta si observarea in cercetarea de marketing.

Observarea se realizeaza de catre operatorul de mk fara aportul detinatorului de informatii. Ea poate fi mecanica sau personala. Observarea mecanica psp culegerea informatiilor cu ajutorul unor instrumente: audimetru, utilizat in tv pt stabilirea nr de persoane care audiaza emisiunea. Observarea personala are in vedere culegerea informatiilor de catre operator fara ca acesta sa solicite un interviu detinatorului de informatie.

Ancheta psp culegerea informatiilor cu participarea detinatorului de informatii. Anchetele sunt de mai multe feluri: asistate, neasistate, prin posta, telefon, directe, permanente, periodice si ocazionale.

5.Cercetari de marketing: tipologia cercetarilor, domenii de cercetare.

Cercetarea de mk este o componenta importanta si necesara a activitatii de mk a firmei. Ea are in vedere o activitate complexa ce cuprinde culegerea, analiza si interpretarea informatiilor de mk.

Aria cercetarilor de mk este destul de vasta cuprinzand intreprinderea in ansamblul ei, piata, nevoile consumatorului, comportamentul consumat si elemente din afara firmei sau din interiorul acesteia ce pot influenta rezultatele firmei. Cercetarile de mk pot fi grupate dupa mai multe criterii:

1.Dupa obiectivul cercetarii pot fi:

-cercetari exploratori- care au in vedere indentificarea coordonatelor fenomenelor de mk ai firma sa poata previziona schimbarile si sa gaseasca solutii pt rezolvarea problemelor;

-cercetari instrumentale- care vizeaza elaborarea instrumentarului necesar pt analiza si valorifica informatiilor;

-cercetari descriptive- cu ajutorul carora sunt descrise fenomenele de mk si modul de manifestare al acestora;

-explicative- prin care se explica natura fenomenelor si cauzele care au dus la producerea acestora;

-cercetari predictive care au rolul de a trasa directiile de perspectiva(previzionare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marketing.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 464 cuvinte
Nr caractere:
27 652 caractere
Marime:
20.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
marketing, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!