Cercetare tipologia antreprenorilor

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Ca orice lucru care se respecta intr-o societate aflata in tranzitie, pe piata imobiliara romaneasca rezista cine poate. Si asta pentru ca legislatia care sa reglementeze acest domeniu lipseste. Oricine doreste poate sa infiinteze o agentie imobiliara si sa intermedieze tranzactii pentru ca nu exista nici un act normativ care sa reglementeze functionarea acestei activitati. Si, poate nu intamplator, este un domeniu in care se vantura foarte multi bani. Este suficient sa ai o firma inregistrata la Registrul Comertului care sa aiba printre obiectele de activitate si "imobiliarul".

Asociatiile de profil au propriile estimari, care insa variaza destul de mult. Dupa unele opinii, exista 1.500 de agentii imobiliare active in toata tara, dupa altele - 5.000. Comisia Europeana va elabora si implementa in acest an, impreuna cu organizatia formata din agentiile imobiliare din tarile UE (Confederation Europeenne de l'Immobilier), un standard european prin care va fi reglementata practicarea meseriei de agent imobiliar in Europa. Proiectul, aflat in lucru, urmareste atat stabilirea conditiilor in care o persoana va putea practica profesia de agent imobiliar, cat si cerintele pe care agentiile imobiliare vor trebui sa le respecte in activitatea lor.

Potrivit Uniunii Nationale Imobiliare, in Uniunea Europeana exista circa 320.000 de agentii imobiliare care au in jur de 1,2 milioane de angajati. Aproape doua treimi din aceste agentii apartin unor organizatii / asociatii profesionale nationale. Romania are doua asociatii - Uniunea Nationala Imobiliara si Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare, dar nu sunt deloc reprezentantive pentru ca jucatorii importanti nu fac parte din ele .

Ultimele previziuni in domeniul imobiliar sustin ca circa 6.000 de agentii imobiliare dintr-un total de 10.000 existente pe piata vor disparea din piata in urma adoptarii standardului european referitor la activitatea agentiilor imobiliare .

In Iasi sunt patru agentii imobiliare membre ale Asociatiei Romane a Agentiilor imobiliare : Vektor Real Estate, Kolonaki Domus, Eurodomus si Dolce D-NA SRL.

4.2. SCOPUL, OBIECTIVELE SI IPOTEZELE CERCETARII

Planificarea cercetarii

Inainte de a incepe studiul aplicativ, am stabilit etapele ce urmeaza a fi parcurse, fiecare etapa corespunzand unei perioade de timp. Aceasta planificare are rolul de usura efectuarea studiului si de a oferi puncte de reper in derularea acesteia.

In Anexa 1 este prezentat Graficul Gantt.

Identificarea problemei decizionale

Pentru identificarea unei tipologii a intreprinzatorului din Romania este necesara o cercetare de piata foarte ampla, extinsa la nivelul inregii tari, cu un consum mare de resurse. De aceea, am ales ca aria geografica avuta in vedere sa fie orasul Iasi. De asemenea, pentru a evidentia mai bine tipologiile antreprenorului din Iasi, este necesar ca subiectii studiati sa activeze in acelasi domeniu. Astfel, cercetarea aplicativa va studia tipologia antreprenorilor din Iasi, care activeaza in domeniul imobiliar.

Scopul cercetarii

Scopul efectuarii acestei cercetari selective il constituie studiul antreprenorului iesean din domeniul imobiliar. Se urmareste in principal sa se stabileasca masura in care antreprenorii avuti in vedere se incadreaza in tipologiile prezentate in literatura de specialitate.

Obiectivele cercetarii

- Identificarea elementelor teoretice de baza necesare realizarii cercetarii;

- Identificarea particularitatilor pietei imobiliare si influenta lor asupra intreprinzatorului;

- Identificarea profilului general al partonului de agentii imobiliare (varsta, sex, studii, experienta anterioara);

- Incadrarea fiecarui respondent in fiecare dintre cele 4 categorii de tipologii propuse de specialistii din domeniu;

- Conturarea unei tipologii complexe, care sa incadreze toate clasificarile existente, a intreprinzatorului din domeniul imobiliar;

- Identificarea avantajelor si dezavantajelor activitatii de antreprenoriat in Romania;

- Identificarea satisfactiilor oferite de statulul de intreprinzator in domeniul imobiliar;

Ipotezele de lucru

- Reflectarea insuficienta in literatura economica de specialitate a abordarilor teoretice privind o tipologie clara a antreprenorului din Romania, care sa ia in calcul mai multe valente si implicatii ale caracteristicilor intreprinzatorului;

- Piata imobiliara din Iasi este in continua expansiune, fapt ce a favorizat dezvoltarea antreprenorului din acest domeniu;

- Patronul de agentii imobiliare din Iasi este barbat, cu varsta cuprinsa intre 28 si 47 de ani, majoritatea cu stidii postliceale, care a lucrat anterior ca agent imobiliar;

- Intreprinzatorii din domeniul imobiliar sunt orientati spre sprofit si minimizarea riscului;

In cadrul cercetarii aplicative se urmareste verificarea ipotezelor de lucru prin analiza datelor si informatiilor obtinute in urma sondajului de piata cu ajutorul chestionarului si obtinerea de informatii relevante.

Consideratii metodologice privind esantionarea

Foarte importanta pentru determinarea esantionului este stabilirea corecta a populatiei statistice asupra careia se va realiza cercetarea, daca esantionul se doreste a fi reprezentativ.

Chestionarul se va aplica patronilor de agentie imobiliara, metoda se esantionare este cea simpla aleatoare.

In ultimii ani, piata imobiliarelor a cunoscut o uriasa crestere, atat in ceea ce priveste cererea de locuinte, cat si a numarului firmelor de consultanta si intermediere imobiliara. Nu se cunoaste exact numarul de agentii imobiliare din orasul Iasi, insa se estimeaza la 300.

Pentru ca informatiile obtinute sa fie relevante si semnificative pentru cercetarea intreprinsa, chestionarul va fi aplicat la 50 de subiecti care se incadreaza in populatia cercetata. Reprezentativitatea esantionului este asigurata de faptul ca fiecare persoana are aceeasi sansa ca si celelalte de a fi inclusa in esantion.

4.3. DEMERSUL CERCETARII

Elaborarea chestionarului

Elaborarea chestionarului a avut in vedere colectivitatea caruia se adreseaza precum si metoda se recoltare a informatiilor. Astfel, unitatea de observare este reprezentata de numarul total de intreprinderi din domeniul imobiliar.

Chestionarul (Anexa 2) este structurat pe doua parti, prima cuprinzand intrebarile necesare identificarii tipologiei intreprinzatorilor, iar cea de-a doua parte - datele de identificare a respondentilor, pe baza carora se va stabili un profil general al intreprinzatorului din domeniul imobiliar.

Chestionarul este constituit din 28 de intrebari, din care 4 intrebari sunt deschise (intrebarile 2, 16, 17 si 18), 7 intrebari sunt ferme (intrebarile care nu permit decat un numar mic de raspunsuri, care, in general, pot fi prevazute), iar restul folosesc diferite scale.

In ceea ce priveste tipul de scale folosite, acestea sunt:

- Scala nominala binara (intrebarile 11, 12, 26)

- Scala nominala cu alegere multipla (1, 3, 4, 6, 8, 9, 10, 13, 14, 15)

- Scala Likert (7, 5)

Relevanta intrebarilor

Este necesar sa stabilim relevanta fiecarei intrebari in raport cu obiectivele propuse. Tabelul 3.1. sintetizeaza fiecare aspect urmarit prin intrebarile din chestionar, care corespunde fie unei tipologii propuse de literatura de specialitate, fie corespunde unor trasaturi de personalitate necesare formarii unei tipologii ai intreprinzatorului din domeniul studiat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cercetare tipologia antreprenorilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
5 700 cuvinte
Nr caractere:
31 782 caractere
Marime:
103.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
obiective, antreprenori
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!