Protecția muncii

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Protectia muncii este un sistem de masuri si mijloace social-economice, organizatorice, tehnice, profilactic-curative, care actioneaza in baza actelor legislative si normative si care asigura securitatea angajatului, pastrarea sanatatii si a capacitatii de munca a acestuia in procesul de munca.

Scopul protectiei muncii este de a reduce la minimum, probabilitatea afectarii sau imbolnavirii angajatului cu crearea concomitenta a conditiilor confortabile de munca la o productivitate maximala a acesteia.

Securitatea muncii in activitatea de productie se asigura pe urmatoarele cai:

- instruirea in materie de protectia muncii a tuturor angajatilor si a altor persoane la toate nivelurile de educatie si pregatire profesionala;

- instructarea prealabila si periodica a tuturor angajatilor;

- pregatirea speciala angajatilor care deservesc masini, mecanisme si utilaje fata de care sint inaintate cerinte sporite de securitate;

- verificarea periodica a cunostintelor personalului tehnic ingineresc a materiei in protectia muncii(nu mai rar decit o data in trei luni).

Directii principale ale politicii de stat in domeniul protectiei muncii:

- asigurarea prioritatii ale politicii de stat in domeniul protectiei muncii

- emiterea si aplicarea actelor normative privind protectia muncii;

- coordonarea activitatilor in domeniul protectiei muncii si al mediului;

- supravegherea si controlul de stat asupra respectarii actelor normative in domeniul protectiei muncii;

- cercetarea si evidenta accidentelor de munca si a bolilor profesionale;

- apararea intereselor legitime ale salariatilor care au avut de suferit in urma accidentelor de munca si a bolilor profesionale;

- stabilirea compensatiilor pentru munca in conditii grele, vatamatoare sau periculoase ce nu pot fi inlaturate in conditiile nivelului tehnic actual;

- participarea autoritatilor publice la realizarea masurilor de protectie si al organizarii muncii;

- pregatirea si reciclarea specialistilor in domeniul protectiei muncii;

- organizarea evidentei statistice de stat privind conditiile de munca, accidentele de munca, bolile profesionale si consecintele materiale ale acestora;

- colaborarea internationala in domeniul protectiei muncii;

- contribuirea la crearea conditiilor nepericuloase de munca, la elaborarea si utilizarea tehnicii si tehnologiilor nepericuloase, la producerea mijloacelor de protectie individuala si colectiva a salariatilor;

- reglementarea asigurarii salariatilor cu echipament de protectie individuala si colectiva cu incaperi si instalatii sanitar-social, cu mijloace curativ profilactice din contul angajatului.

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale exercita coordonarea activitatii de protectie a muncii in Republica Moldova.

Normele de protectie a muncii si normele de igiena muncii se emit de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si de Ministerul Sanatatii dupa consultarea patronatelor si sindicatelor.

Pentru realizarea lucrului metodoorganizatoric de protectie a muncii la intreprinderea de sticla este fondat cabinetul de protectie a muncii. Instructajul introductiv se petrece cu toti cei cae intra la intreprindere la lucru permanent sau temporar, indiferent de calificare, specialitate sau de stagiul de lucru al lor, deasemenea cu muncitorii, recomandatii la intreprinderele pentru indeplinerea lucrarilor de la alte organizatii, cu practicantii care-si petrec practica la intreprindere, admise pe teritoriul intreprinderii sau in sectiile de producere pentru indeplinirea lucrarilor.

Instructajul introductiv il petrece inginerul de protectie a muncii si tehnica securitatii in cabinetul de protectie a muncii, iar cu muncitorii inginero - tehnici, cu specialistii tineri si cu elevii institutiilor de invatamint - inginerul sef al intreprinderii.

Instructajul introductiv se inregistreaza in Registrul de inregistrare a instructajului introductiv de protectie a muncii, sanitarie de producere, securitate antiincendiara si acordarea primului ajutor care se pastreaza la inginerul de protectia a muncii si tehnica securitatii.

Instructajul primar se petrece nemijlocit la locul de lucru inainte de admitere la lucru cu toti muncitorii intrati la intreprindere, dupa petrecerera instructajului introductiv deasemnea cu muncitorii transferati la alt lucru.

La instructajul primar muncitorului ii sunt aratate toate locurile periculoase la utilaj si la locul de lucru, metodele de organizare corecta si asigurea locului de lucru, deasemenea i se dau indicatii de interzicere de a folosi metode periculoase in lucrul sau alte actiuni, care pot duce la traumatism sau imbolnavire. Instructajul secundar cu scopul controlarii si perfectionarii nivelului de protectie a muncii se petrece nemijlocit la locul de lucru cu toti muncitorii indiferent de calificarea lor, specialitatea si stagiul de lucru.

Instructajele primar si secundar se inregistreaza in Registrul de inregistrare a instructajelor primar si secundar de protectie a muncii, tehnica securitatii si securitatea anincendiara, care se pastreaza la conducatorul lucrarilor, in subordonarea caruia se gasesc muncitorii.

Analiza conditiilor de munca

- evidentierea starii reale a conditiilor de munca la obiectul de baza;

- analiza masurilor tehnice si organizatorice spre preintampinarea actiunii negative asupra muncitorilor a factorilor nocivi de producere.

Analiza conditiilor de munca se infaptuieste in perioada practicii de diploma sau de producere si se incepe cu aprecierea vizuala a locurilor de munca (categoriei de lucrari) din punct de vedere a conditiilor reale de munca folosind indexatia ,,normal"(n), ,,periculos (p). Datele se inscriu in tabela de mai jos.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protectia muncii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 010 cuvinte
Nr caractere:
22 177 caractere
Marime:
33.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Management
Tag-uri:
protectie, drept, munca
Predat:
Facultatea de Management-Marketing , Universitatea Romano-Americana din Bucuresti
Materie:
Management
Sus!