Management performant - Glosar de concepte explicate

Previzualizare documentație:

Cuprins documentație:

Sectiunea 1 Ce inseamna sa fii manager?
1.1 Introducere
1.2 Ce fac managerii?
1.3 Cateva abordari ale managementului
1.4 Importanta contextului
1.5 Impactul unei lumi in schimbare
1.6 Rezumat
Sectiunea are patru capitole principale. Primul se refera la rolurile pe care trebuie sa le indeplineasca managerii. Al doilea analizeaza relevanta pe care o au pentru managementul modern abordarile traditionale din teoria si practica manageriala. Apoi vom discuta despre importanta abordarilor conjuncturale: ideea ca, in management, fiecare situatie reclama folosirea unor metode si instrumente potrivite. Astfel, nu exista o singura abordare manageriala care sa fie perfecta pentru orice situatie; managerii trebuie sa-si adapteze metodele la cerintele situatiei. In sfarsit, veti vedea cum este afectata munca managerului timpului nostru de schimbarile pe care le sufera mediul extern si structurile organizatiei.
Sectiunea 2 Managementul propriei activitati
2.1 Introducere
2.2 Tranzitia spre management
2.3 Presiunea si stresul
2.4 Managementul timpului
2.5 Delegarea
2.6 Rezumat
Sectiunea incepe printr-o privire asupra tranzitiei spre activitatea manageriala. In continuare, vom analiza gestionarea timpului sub trei aspecte: presiunea si stresul, utilizarea eficace a timpului si delegarea. Sunt incluse activitati care va vor solicita sa va analizati propria experienta si pozitie cu ajutorul unor modele pe care vi le propunem pe parcursul acestui material.
Sectiunea 3 Realitatea managementului
3.1 Introducere
3.2 Complexitatea in management
3.3 Cum sa lucrati cu grupurile
3.4 Managementul conflictului
3.5 Politica in organizatie
3.6 Rezumat
Aceasta sectiune este impartita in patru capitole. Pentru inceput, sunt analizate sursele complexitatii in management. Apoi este prezentata o introducere a aspectelor muncii in grup, dupa care sunt luate in discutie problemele abordarii conflictelor. Ultimul capitol analizeaza cateva dintre aspectele politice ale muncii dintr-o organizatie, inclusiv rolul activitatilor in retea.
Sectiunea 4 Dezvoltarea dumneavoastra profesionala
4.1 Introducere
4.2 Asumarea raspunderii
4.3 Procesele de invatare si dezvoltare
4.4 Stilurile de invatare
4.5 Dezvoltarea carierei
4.6 Rezumat
Sectiunea 4 incepe prin a lua in discutie dezvoltarea carierei in legatura cu tipul de organizatie in care lucreaza managerul si cu aspiratiile acestuia. Este apoi analizat felul in care invata managerii si sunt prezentate pe scurt iferitele stiluri de invatare. Sectiunea se incheie printr-o discutie despre raspunderea pe care trebuie sa si-o asume managerul pentru dezvoltarea sa si a carierei sale. Activitatile prezentate va ofera un cadru in care sa va evaluati cariera de pana acum si planurile de viitor.

Extras din documentație:

Sectiunea 1 Ce inseamna sa fii manager-

Cuprins

1.2 Ce fac managerii-

1.3 Cateva abordari ale managementului

1.4 Importanta contextului

1.5 Impactul unei lumi in schimbare

Rezumat

In aceasta prima sectiune v-am facut cunostinta cu cateva dintre principalele teme ale managementului si le-am pus in legatura cu elementele care va caracterizeaza munca. Am discutat despre felul in care este modelata munca unui manager de contextul ei individual si organizational. Activitatile pe care le-ati parcurs v-au dat prilejul sa reflectati la rolul pe care il indepliniti ca manager si la experienta dumneavoastra.

Dupa studierea acestei sectiuni, ne asteptam sa puteti deja identifica principalele elemente ale muncii dumneavoastra in calitate de manager. Trebuie sa intelegeti care sunt cele zece roluri manageriale din modelul lui Mintzberg si cum se aplica la situatia dumneavoastra. Intelegeti acum pe ce se bazeaza managementul stiintific si cum de persista aceasta abordare si in zilele noastre, in ciuda neajunsurilor ei. Trebuie totodata sa intelegeti ce este abordarea conjuncturala a managementului si cum se aplica ea atat la nivel individual, cat si la nivel organizational. Intelegeti deja cum sunt determinate optiunile dumneavoastra de cerintele si constrangerile sub imperiul carora lucrati. In sfarsit, stiti ca schimbarile organizationale il pot supune pe manager altor noi exigente, dar ca, in acelasi timp, ii pot oferi oportunitatea de a creste si de a lua initiativa.

Puncte cheie

- Pentru a-si spori eficacitatea, un manager trebuie sa inteleaga care sunt elementele care ii compun munca.

- Mintzberg a identificat 10 roluri manageriale:

- rolurile interpersonale: figura reprezentativa, lider, legatura cu restul organizatiei;

- rolurile informationale: monitor, difuzor si purtator de cuvant;

- rolurile decizionale: antreprenor, factor de solutionare a perturbarilor, factor de alocare a resurselor, negociator.

- Managementul stiintific porneste de la presupunerea ca, pentru a avea realizari utile si rentabile, oamenii trebuie sa fie controlati.

- Stewart defineste munca managerului sub aspectul cerintelor, al constrangerilor si al optiunilor pe care le are.

- Teoria conjuncturala afirma ca rolurile si comportamentele managerilor depind de situatie si sunt influentate de atitudinea lor fata de siguranta, ambiguitate si risc.

- Printre schimbarile mediului extern se numara:

- schimbarile din tehnologia informationala si de comunicatii;

- abandonarea unor restrictii impuse de stat;

- globalizarea;

- cresterea concurentei;

- modificarea modului de organizare a muncii.

- Aceste schimbari afecteaza munca managerilor sub urmatoarele aspecte:

- cresterea volumului de munca;

- cresterea sferei de control a managerului;

- roluri manageriale mai putin specializate;

- accentul mai mare pe performanta;

- dubla presiune;

- imputernicirea;

- perspectivele de cariera;

- impactul asupra stilului de viata.

CONCEPTE EXPLICATE

Modelul Mintzberg-analiza activitatii manageriale (Henry Mintzberg,1973)

- Mintzberg stabileste 10 roluri manageriale ,grupate in trei domenii:

I. Roluri interpersonale

-roluri care se refera la relatiile pe care trebuie sa le aiba managerul cu ceilalti

1. Figura reprezentativa-datorita autoritatii formale si pozitiei simbolice ,reprezinta organizatia

2. Lider-armonizeaza interesele organizatiei cu interesele individuale ale subordonatilor

3. Legatura-asigura relatiile pe orizontala, ale grupului pe care il conduce cu alte grupuri Managerul trebuie sa-si creeze si sa-si pastreze o intreaga retea de relatii, atit in interiorul organizatiei, cit si in afara ei.

Lucrul cu oamenii-atit formal cit si informal, atit pe verticala ierarhiei, cit si pe orizontala-reprezinta o componenta majora a muncii managerului

II. Roluri informationale

-managerii trebuie sa colecteze, sa difuzeze si sa transmita informatii

1. Monitor-primeste informatii faptice si valorice atat despre evenimentele interne cat si externe

2. Difuzor-transmite informatii faptice si valorice celorlalti

3. Purtator de cuvant-managerul trebuie sa ofere informatii legate de organizatie pe de o parte angajatilor, pe de alta parte celor din afara-publicul larg sau persoanele aflate in pozitii de influenta

III. Roluri decizionale

-partea cea mai importanta a managementului este legata de procesul decizional.Rolurile plasate in aceasta categorie se refera la diferitele tipuri de decizii

1. Antreprenor (initiator) -ia decizii privind schimbari in mersul organizatiei

Ei vin cu initiative care sa introduca schimbari si iau parte activ la ceea ce trebuie facut

2. Factor de solutionare al perturbarilor-ia decizii in cazul evenimentelor imprevizibile , pe care nu le au sub control.Capacitatea de a reactiona la evenimente si de a planifica, totodata, activitatea reprezinta o aptitudine manageriala importanta

3.Factor de alocare al resurselor(financiare,umane,timp,materiale,

echipament) -managerul ia decizii privind alocarea de bani, oameni , echipament, timp,etc. Managerul planifica timpul,programeaza munca si autorizeaza

actiunile

4.Negociator -"o explorare a resurselor in timp real"-negociaza cu altii si, in cadrul

procesului ,trebuie sa fie capabil sa ia decizii legate de repartizarea

resurselor organizationale

- Managerul de tip Mintzberg :

- munceste in ritm sustinut ,cu intreruperi,etape scurte,varietate si fragmentare a activitatii

- este afectat de agitatia cotidiana

- aloca mult timp comunicarii

- Managerii pot fi incurajati de circumstante si chiar de catre ei insisi sa se comporte abil intr-un mod care este intr-un anume sens incompetent (managerii pot fi experti in superficialitatea lor)

- Managerul este un planificator sistematic si reflexiv

- Managerul adopta cai de comunicare verbale si canale neoficiale ,petrecand cea mai mare parte din timp cu subordonatii si mult mai putin cu superiorii

- Majoritatea managerilor nu pot sa-si controleze sau sa-si aleaga o buna parte dintre activitati

- Analiza lui Mintzberg este importanta avand in vedere ca ar fi extrem de periculos sa punem la punct un model al comportamentului ideal al managerului pe baza felului cum se comporta el de fapt;managerul fiind prins intr-un cerc vicios care il face sa raspunda cerintelor permanente ale mediului lucrand fragmentat si superficial

- Mintzberg considera ca rolurile informationale sunt esentiale : managerii sunt cei care evalueaza informatiile primite.Indeplinindu-si rolurile interpersonale, ei string informatii, iar prin cele decizionale, folosesc informatiile respective in practica.

- Mintzberg nu a pretins ca una sau alta dintre fatetele activitatii ar fi mai importanta decit celelalte deoarece : 1) importanta relativa a fiecarui rol se modifica si in timp, si de la un post la altul ; 2) rolurile se suprapun partial si nu sunt clar delimitate.

- Rolurile unui manager pot varia foarte mult in functie de conditiile si mediul in care lucreaza acesta

- Mintzberg subliniaza importanta contactelor si comunicarii in activitatea unui manager, pentru ca echipa sa lucreze cu o eficacitate maxima.

- Mintzberg face o analogie cu orchestra-analogiile

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Management performant - Glosar de concepte explicate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
178 pagini
Imagini extrase:
179 imagini
Nr cuvinte:
77 331 cuvinte
Nr caractere:
439 825 caractere
Marime:
336.78KB (arhivat)
Publicat de:
Florina Chiriac
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Management
Tag-uri:
management, concepte, glosar, performant, explicate
Predat:
Facultatea de Management , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Specializare:
Management
Materie:
Management
An de studiu:
II
Sus!