Management general

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Managementul este stiinta si arta. El semnifica, in principal, preocuparea pentru obtinerea si mentinerea unui mediu interior proiectat (dorit) intr-o firma, astfel incat sa se creeze posibilitatea de a selecta si transpune practic sarcinile de indeplinire a obiectivelor planificate ale acesteia, in stransa legatura cu mediul ambiant in care functioneaza.Conducerea si organizarea impun identificarea modului de armonizare a actiunilor individuale pentru o contributie sporita la realizarea obiectivelor de grup.Conducerea si organizarea sunt importante pentru instituirea si derulareacooperarii.In fond, economistii, inginerii, responsabilii financiar-contabili, conducatorii si proprietarii de firme nu pot eluda necesitatea organizarii si conducerii, deoarece in mod obiectiv orice structura productiv-economica are un ciclu de viata, respectiv o traiectorie proprie in mediul ambiant. In primul capitol, intitulat "Studiul muncii", sunt abordate elemente principale ale procesului muncii ce determina factorii care fundamenteaza procesul de management. Delimitarea sistemului managerial si proiectarea normelor de munca evidentiaza impreuna dimensiunea economica a valorizarii actiunii umane.

In capitolul al doilea, ce poarta titlul "Organizarea procesuala", sunt abordate aspecte ce vizeaza trecerea de la starea informationala la starea practic-activa in cadrul unei firme.

Capitolul al treilea se refera la "Organizarea structurala". In orice context, o atentie aparte este acordata continutului si evolutiei notiunii de intreprindere, fiind descrise tipuri de structuri manageriale in activitatea productiv-economica.Partea a patra a lucrarii este cea mai consistenta si se refera la "Managementulgeneral modern".

Decizia, sistemul decizional si procesul decizional al firmei se dovedesc a fi esentiale pentru manageri si proprietari de entitati productiv-economice. Metodele si tehnicile de management constituie un instrumentar de baza pentru manageri. Acestea se bazeaza pe stransa legatura cu managementul resurselor umane.Managerii firmelor sunt pregatiti profesional si scolarizati specific. Managementul

strategic si cel global sunt domenii descrise in contextul contemporan al tranzitiei societatii umane spre noi formule de organizare si conducere.Studiile de caz intregesc imaginea practica a managementului, avand in vedere ca aplicabilitatea teoriei este conditie esentiala de castig in conditii de competitie in mediul organizational si productiv-economic tot mai inter-relationat.

I. ELEMENTE DE BAZA ALE MANAGEMENTULUI. STUDIUL MUNCII

1.1. Delimitarea sistemului managerial

Se considera ca regulile care trebuie sa domine o intreprindere se cer a fi de tip economic, de productie. Domeniul de actiune a unei intreprinderi insa este posibil sa fie delimitat in doua zone:

- zona exterioara, care cuprinde regulile cu privire la folosirea si gospodarirea resurselor, oferta si cercetarea de produse, preturi si concurenta;

- zona din interiorul intreprinderii, care trebuie sa localizeze datele provenite din exterior la conducerea economica a entitatii respective cu scopul asigurarii, respectiv mentinerii in stare de functionare si dirijarii operatiunilor si lucrarilor specifice.La inceput de secol XXI se apreciaza ca inca lipseste integrarea sistemica semnificativa a celor doua zone. Elementul de legatura intre ele este tocmai managementul.

Activitatea economica presupune angajarea unor potentiale, dintre care cel de resurse se distinge ca volum si ca importanta, de interes investitional si de reproductie. O viziune sistemica asupra existentei si desfasurarii unei activitati economice implica luarea in considerare a interactiunii complexe intre potentialele componente.

Domeniul managerial se regaseste intre urmatoarele limite :

- necesitati (cerinte de resurse, produse, servicii);

- interactiunea complexa a potentialelor din interiorul unei activitati economice concrete;

- potentialul de natura fizica si tehnico-economica pentru resurse (descoperirea rezervelor, resurse umane, volumul si calitatea lor);

- rezultate obtinute in faze diferite: cercetare, proiectare, studiul conditiilor industriale;

Sistemul managerial are rol esential ca operator asupra caruia se actioneaza pentru reglari intr-o retea de tip feed-back in vederea obtinerii rezultatelor care sa satisfaca necesitatile initiale. Rezultatele care se obtin, ca urmare a cerintelor, trebuie controlate ca marime si calitate. Gradul de satisfacere a cerintelor in procesul de reproductie poate fi ierarhizat.Valorificarea rezultatelor activitatii productiv-economice si cercetare-dezvoltare este intodeauna motivata de unul din urmatoarele considerente:

- stiintific, teoretic, de cunoastere; - necesitati impuse de previziune;

- necesitati asiguratorii pentru societate; - necesitati concrete de reproductie economica;

- cerinte ale noilor tehnologii ca urmare a progresului tehnic;

Rezultatele si cerintele (ofertele) genereaza un camp de actiune care, sistemic,are atributele pietei, respectiv creeaza conditiile manifestarii procesului de marketing .

1.2. Proiectarea normelor de munca

1.2.1. Aspecte de baza in proiectarea normelor de munca

A stabili norma de munca pentru un executant inseamna a determina care este sarcina ce urmeaza sa o indeplineasca in legatura cu efectuarea unei operatii sau lucrari (productive sau de natura functionala), in conditii tehnice si organizatorice precizate, lucrand in ritm normal, cu intensitate normala si avand calificarea necesara.Normarea muncii este activitatea prin care se stabileste cantitatea de timp necesara executarii unei sarcini de munca. In mod conjugat, metoda si timpul de munca fac obiectul studiului muncii.Studiul metodelor de munca are ca scop reducerea continutului muncii. Studiul timpului in activitatea productiv-economica are ca scop inregistrarea timpului consumat spre a fundamenta procesele de munca. In domeniul productiv-economic exista urmatoarele categorii de consum de timp :

- consum de timp de munca fundamental (executie ideala), care nu este niciodata cunoscut;

- consum de timp neproductiv (datorita organizarii si managementului defectuos, prin intreruperi de energie, aprovizionare deficitara, lipsa dispozitiilor etc.)

Studiul de ansamblu al procesului de productie cuprinde:

- analiza generala a desfasurarii procesului de productie; - analiza detaliata a procesului;

- analiza circulatiei executantului sau a obiectului muncii; - analiza amplasarilor.

Studiul activitatii la locul de munca, cuprinde:

- analiza activitatii executantului individual; - analiza activitatii executantului colectiv;

- analiza activitatilor executant - utilaj.

Formele de exprimare a normelor de munca sunt:

- norma de productie Np, folosita la activitati cu productie de masa, de serie mare: Np = t N

- norma de timp N1 legata de norma de productie prin: N1 = p N

- norma de timp Nt legata de norma de productie prin: Nt = p N

Aceasta exprima sarcina de munca prin timpul stabilit pentru efectuarea unei lucrari.

Totodata: Np=t m N

T (4) unde TM este durata schimbului de munca. Structura timpului de munca este data in principal de timpul productiv si timpul neproductiv .

Fig. 1 - Structura timpului de munca a executantului

a) inregistrarea directa;

b) metode cu inregistrare indirecta a timpului (observarea instantanee, fotografierea cu inregistrare la intervale egale, precum si filmare, magnetoscopia, oscilografierea);

c) metode prin calculul timpilor (calculul pe baza parametrilor tehnologici si a functionarii utilajelor pentru operatii specifice, intervale de timp predeterminat, reguli deproductie etc.)

Timp de munca Productiv-Neproductiv

Pregatire -incheiere

Operativ

Deservire la locul de munca de auxiliar tehnica organizatorica Intreruperi reglementate Munca neproductiva Intreruperi nereglementate

Norma de timp

Odihna si necesitati firesti Intreruperi conditionale dependente independentede de executant executant

Variabilele aleatoare (durate masurate) se constituie in esantion statistic, se grupeaza datele, identificandu-se valorile caracteristice prin modul, mediana, amplitudine

Observații:

-Introducere

-Elemente de baza ale managementului. Studiul muncii

-Organizarea procesuala

-Management general modern

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Management general.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
16 993 cuvinte
Nr caractere:
98 376 caractere
Marime:
82.70KB (arhivat)
Publicat de:
Florina Chiriac
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Management
Tag-uri:
management, elemente, general, baza, organizarea, procesuala, Studiul, muncii
Predat:
Facultatea de Management , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Specializare:
Management
Materie:
Management
An de studiu:
II
Sus!