Sisteme informaționale și sisteme informatice

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Astazi, mai mult ca niciodata, desfasurarea oricarei activitati economice, financiare sau bancarenu se poate imagina fara utilizarea unui puternic suport informational care sa asigure avantajulconcurential in raport cu ceilalti competitori de pe piata. A dobandi cunoastere prin informatia obtinutaeste rolul tehnologiei informatiei (TI).

TI inseamna hardware, software, comunicatii, retele, baze de date, automatizarea lucrarilorde birou precum si toate celelalte echipamente si componente software necesare prelucrariiinformatiei.

- TI ofera astazi nu doar suportul informational necesar desfasurarii afacerii in conditii de eficientaci si solutii pentru regandirea modului de a-ti organiza afacerea cu scopul mentinerii competitivitatii.

- Reingineria afacerilor. Reengineering inseamna regandirea fundamentala si reproiectarearadicala a proceselor afacerii pentru obtinerea de imbunatatiri substantiale privind costurile,calitatea, viteza de reactie a decidentilor (Mihail Hammer). Aceasta regandire a modului de a faceafaceri este influentata si gaseste totodata raspunsuri in noile solutii TI.

- Modul de desfasurare a afacerii in cadrul oricarei firme se schimba (fig 1.1) ca urmare a actiuniiconjugate a urmatorilor factori (lista acestora ramane deschisa):

1. - Globalizare

2. - Competitie de nivel inalt

3. - Informatia devenita resursa cheie

4. - Spatiul virtual de munca si chiar derularea activitatii in conditiile companiei virtuale

5. - Comert electronic

6. - Existenta in cadrul firmei a personalului specializat in procesarea datelor si analiza(knowledge worker)

7. - Un nou tip de relatie cu banca prin care se obtin servicii si produse noi ca urmare apromovarii noilor solutii TI etc.

- Impactul TI asupra firmei nu se resimte doar din mediul exterior ci si din interiorul firmei. Oriceorganizatie (firma, banca etc) presupune existenta a cinci elemente (componente) interdependente:

- Structura organizatorica

- Managementul si procesele afacerii

- Tehnologia informatiei

- Strategia organizatiei

- Angajatii si cultura organizatiei.

- Aceste componente trebuie sa se gaseasca intr-o stare de echilibru si aceasta stare se vamentine atat timp cat nu se produc schimbari semnificative in mediul extern sau in oricaredintre componente.

- Componenta TI cunoste o dinamica deosebita. Acest lucru determina mutatii calitativeasupra celorlalte componente. Dinamica componentei TI se resimte si la nivelul strategieiorganizatiei oferind mijloace si instrumente specifice analizei si fundamentarii strategiei.

- Sistemul informatic al firmei trebuie sa integreaze subsisteme informatice acoperind nevoileinformationale specifice fiecarui palier managerial (fig. 1.2).

1.2. Sistem informational si sistem informatic

Un sistem reprezinta un ansamblu de elemente (componente) interdependente, intre care sestabileste o interactiune dinamica, pe baza unor reguli prestabilite, cu scopul atingerii unui anumitobiectiv.

Interactiunea dinamica dintre elemente se materializeaza in fluxurile stabilite intre acestea, fluxuri implicand resursele existente.

Conform teoriei sistemelor orice organism economic este un sistem deoarece:

1. Prezinta o structura proprie constand dintr-o multime de elemente constitutive care interactioneaza intre ele pe principii functionale;

2. Fluxurile existente intre componentele organizatorice implica resursele organismului economic. In cadrul oricarui organism economic se produc:

- fluxuri materiale (de materii prime, semifabricate, produse finite etc)

- fluxuri financiare

- fluxuri informationale

3. Multimea componentelor organizatorice si interactiunea dintre acestea urmaresc realizarea unui anumit obiectiv global: functionarea firmei in conditii optime sau atingerea unor obiective.

Lucrarile in domeniul sistemicii au condus la definirea unui model care promoveaza viziunea sistemica asupra intreprinderii pe care o considera formata din urmatoarele trei subsisteme:

- Subsistemul decizional valorifica informatiile oferite de subsistemul informational in fundamentarea deciziilor.

- Subsistemul informational joaca un dublu rol: pe de o parte asigura toate informatiile necesare luarii deciziilor pe toate nivelurile de responsabilitate, conducere si control iar pe de alta parte asigura caile de comunicare intre celelalte subsisteme, deoarece deciziile formulate de subsistemul de conducere sunt transmise factorilor de executie prin subsistemul informational (flux descendent).

- Subsistemul operativ (in cadrul caruia se desfasoara procesele economice specifice domeniului de activitate a agentului economic) are loc culegerea datelor care apoi sunt transmise subsistemului informational (flux ascendent) in vederea stocarii si prelucrarii datelor necesare obtinerii informatiilor utilizate in fundamentarea deciziior la nivelul subsistemului decizional (de conducere).

Subsistemul decizional necesita informatii specifice necesare fundamentarii pe de o parte a deciziilor strategice iar pe de alta parte deciziilor tactice si operationale.

Nivelul managementului strategic si tactic se caracterizeaza prin solicitarea de informatii:

- Ad hoc, neanticipate, determinate de un anumit context creat in care managerul este obligat sa-si fundamenteze decizia;

- Sintetizate: pe masura ce urcam treptele ierarhiei manageriale are loc o selectie si o sintetizare treptata a informatiei;

- Previzionale, permitand anticiparea tendintelor de evolutie a procesului condus;

- Externe care sa definesca mediul economic, financiar, concurential in care firma va

opera.

In cazul managementului operational, caruia ii sunt caracteristice deciziile structurate, informatiile oferite sunt:

- Prestabilite, continutul lor acoperind nevoia informationala determinata de deciziile de rutina luate la acest nivel

- Detaliate deoarece managerul trebuie sa cunoasca in detaliu modul de derulare a activitatii din aria sa de responsabilitate

- Interne

- Punctuale

- Prezinta caracter istoric

- Se obtin cu o anumita frecventa, momentul furnizarii informatiilor fiind prestabilit.

Subsistemul informational reprezinta ansamblul tehnico-organizatoric de culegere, transmitere, stocare si prelucrare a datelor in vederea obtinerii informatiilor necesare procesului decizional.

- Subsistemul informational se interpune intre subsistemul decizional si subsistemul operativ avand drept scop asigurarea informatiilor necesare staffului managerial reprezentand in acelasi timp un mijloc de comunicare intre celelalte doua subsisteme.

- Subsistemul informational nu trebuie vazut doar ca o interfata intre sistemul operativ si sistemul de conducere ci si ca elementul de legatura a mediului intern al firmei si cel exterior lui (mediu economic, financiar, bancar).

- Scopul principal al sistemului informational este de a furniza fiecarui utilizator, in functie de responsabilitatile si atributiile sale, toate informatiile necesare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme informationale si sisteme informatice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
10 982 cuvinte
Nr caractere:
64 795 caractere
Marime:
59.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Limbaje de Programare
Tag-uri:
informatica, sisteme informationale
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Sus!