Ghid de inițiere în HTML

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Am scris acest tutorial pentru ca stiu cat de mult va doriti unii dintre voi sa gasiti tutoriale in limba romana si desigur pentru a-mi reimprospata cunostintele.

Nota:Acest ghid este destinat intregii clase de utilizatori,dar este special conceput pentru incepatori.Pe parcursul ghidului veti exemple de pagini HTML,copiati ceea ce se afla intre elementele de marcare <HTML> si </HTML> inclusiv aceste elemente si salvati totul intr-un fisier cu extensia htm sau html.Daca lucrati in notepad in momentul in care salvati fisierul puneti numele fisierului intre ghilimele : "fisier.htm" sau selectati la Save as type modul all files si salvati asa fisierul dar de data aceasta fara ghilimele,deoarece Notepad-ul are obiceiul de a adauga extensia txt la fisierele care au fost editate cu el.Si un ultim lucru inainte de a incepe,majoritatea exemplelor vor fi prezentate fara a fi cuprinse intre elementele de marcare la inceputul unui fisier HTML,deci aceste elemente vor trebui scrise de catre dumnevoastra.

2.World Wide Web (WWW)

Ce este World Wide Web ?

World Wide Web (sau Web) este cel mai mare rezervor de informatie electronica din lume. Cu alte cuvinte, Web este o colectie de milioane de documente legate intre ele, care se gasesc pe calculatoare raspindite in intreaga lume (Web = pinza de paianjen). Cind se parcurg site-uri din Web cu ajutorul unui browser se pot vizualiza elemente de tip text, grafica, video sau audio (cunoscute sub numele de hipermedia).Internetul este vehiculul care permite comunicarea intre calculatoarele din intreaga lume. Web-ul este deci un sistem de comunicare global care permite calculatoarelor sa transfere date hipermedia in Internet. Altfel spus, Web-ul se poate considera un sistem de documente sau programe legate intre ele, asezate la nivelul superior al Internet-ului (hardware si software).

Nasterea Web-ului

Pe cind lucra la Consiliul European pentru Cercetare Nucleara (CERN), laboratorul european pentru fizica particulelor de la Geneva, Tim Berners-Lee a fost nevoit sa gaseasca o cale de a transmite informatii catre cercetatorii din domeniul fizicii energiilor inalte aflati in diverse zone geografice si o modalitate de a simplifica procesul de gasire a informatiilor pe Internet.In acest scop, el a propus un "sistem hipertext" de comunicatie intre calculatoare. Sistemul propus urma sa lege documentele prin intermediul unei retele de calculatoare, pentru utilizarea in comun a rezultatelor cercetarii stiintifice. CERN a promovat Web-ul, avind in vedere eventuala sa dezvoltare de la o retea locala la o retea globala, accesibila din intreaga lume. Prima utilizare publica a Web-ului a avut loc in ianuarie 1992, la Geneva, Elvetia, unde cercetatorii au avut acces la date Web din site-urile Web ale CERN. Prin proiectul Web al lui Berns-Lee, au fost stocate documente pe unul sau mai multe calculatoare, numite servere Web. Cercetatorii au avut acces la aceste date utilizind un program special numit browser Web.Astazi, utilizind Internet-ul, utilizatorii se conecteaza la un server Web si solicita anumite documente Web. Serverul Web ca raspuns, livreaza documentul utilizatorului, acesta putind sa-l parcurga si sa-l afiseze cu ajutorul unui program browser. Un server poate raspunde la cererile mai multor utilizatori in acelasi timp. In aprilie 1993, dupa aproape un an si jumatate de la introducerea Web-ului, existau 60 de servere Web. Astazi se estimeaza numarul serverelor la peste un milion.

La ce foloseste Web-ul ?

Web-ul este utilizat de catre browserul utilizatorului pentru a putea vizualiza paginile de pe acesta. Aceste pagini contin in principal informatii sub forma de text dar si sub forma video (imagini statice sau animatii) sau audio. Aceste informatii sint stocate pe Web sub un format special denumit HTML. HTML (HyperText Markup Language) este limbajul cu care "comunica" Web-ul. Formatul HTML a aparut odata cu aparitia Web-ului, si este un format special, este lizibil, adica este inteligibil de catre om. Cind vizualizam o pagina Web aceasta este in format HTML, iar browser-ul o traduce in imagini, sunete, texte etc. Pentru a crea pagini Web avem nevoie de un editor simplu de texte in care sa scriem pur si simplu ceea ce dorim in formatul HTML. Un singur inconvenient al realizarii paginilor Web cu ajutorul editoarelor de texte este faptul ca trebuie cunoscut limbajul HTML. Un alt mod de creare a paginilor Web este folosirea unui program pentru crearea paginilor Web. Aceste programe difera de la unul la altul dar unul dintre cele mai raspindite este FrontPage, un program al firmei Microsoft care apartine, deja, de pachetul de programe Microsoft Office, si este de tipul WYSIWYG - What You See Is What You Get - ceea ce vezi este ceea ce vei obtine.Pentru a putea face publice paginile Web este necesara utilizarea unui server de Web care sa stocheze pagina utilizatorului. Asemenea servere exista pe Web si pot fi gasite foarte usor. Web-ul este singura parte din Internet, in afara de e-mail, accesibila pentru majoritatea utilizatorilor. Multi nu vor vedea niciodata un meniu gropher si probabil nici nu vor simti nevoia. Nu vor avea niciodata placerea de a citi rezultatul unui WAIS. Toata atentia se indreapta spre Web. O pagina Web este asemenea multor documente care le aveti pe calculatorul dumneavoastra. Insa nu incarcati pagina web de pe calculatorul propriu ci de pe un server Web. Un Site Web este o alta denumire folosita pentru un anumit server Web. Este vorba despre un calculator conectat la Internet in asa fel incit sa puteti avea acces la paginile de Web pe care le contine. Fiecare pagina Web contine text, imagini si scurtaturi.O scurtatura catre o pagina Web poate sa transfere un fisier, sa afiseze o imagine, sa redea sunete sau sa prezinte un film. Numarul de lucruri catre care conduce o scurtatura intr-o pagina Web este practic nelimitat.

Ce se poate gasi pe Web ?

Divertisment.

Exista o multime de situri total nefolositoare, dar distractive, asemenea peretilor pe care oamenii scrijelesc diferite remarci.

Reviste.

Orice revista de pe un stand are o pagina Web. Majoritatea revistelor, cotidianelor si emisiunilor de stiri sunt prezentate in Web. Time Warner, Ziff-Daviss si CNN sunt exemple de de mass-media in Web.

Multimedia.

Acesta este un lucru cu adevarat remarcabil in Web. Veti gasi filme, sunete si imagini superbe.

Informatii despre produse.

Majoritatea firmelor de calculatoare ofera asistenta si informatii despre produsele lor prin Web. Microsoft, Hewlett Packard, Compaq, IBM sunt doar citeva exemple. Puteti gasi programe gratuite in unele dintre aceste situri.

Cercetare.

Studentii din intreaga lume pot folosi Web pentru cercetare in domenii ca literatura, matematica, chimie sau filozofie. Multe institutii de invatamint cum ar fi Universitatea Indiana, ofera informatii folositoare pentru studenti.

Servicii.

Exista o gama larga de servicii disponibile in Web. Puteti afla starea coletelor trimise prin FedEx sau UPS, sa cautati un prieten, sa aflati ultimele informatii despre starea vremii in zona dumneavoastra sau sa cautati numarul de telefon al unei firme.

Despre URL-uri

Pentru referirea la o resursa din Internet se foloseste termenul generic URI (Universal Resource Identifier) care specifica fie o locatie, caz in care vorbim de un URL (Uniform Resource Locator) fie un nume, caz in care avem un URN (Universal Resource Name). Un URL are urmatorul format:

protocol://nod : port/cale

unde:

protocol - reprezinta modul de acces la resursa;

nod - reprezinta adresa unei masini din Internet;

port - reprezinta portul pe care se realizeaza conexiunea cu calculatorul respectiv

cale - reprezinta calea cu specificarea directoarelor si eventual a fisierului si a unei sectiuni specificate din respectivul fisier aflat pe masina respectiva.

In continuare vom explica putin mai detaliat elementele din formatul mentionat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ghind de initiere in HTML.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
42 pagini
Imagini extrase:
42 imagini
Nr cuvinte:
19 689 cuvinte
Nr caractere:
115 738 caractere
Marime:
63.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Limbaje de Programare
Tag-uri:
html, website, limbaj de programare
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Sus!