Analiza academiei române privind proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Introducere

Academia Romana si-a exprimat punctul de vedere in legatura cu proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana, dorind sa previna o eroare cu efecte negative asupra comunitatii, mediului si vestigiilor arheologice din zona si sa semnaleze consecintele riscante pentru Statul Roman, inca din anul 2003, (apoi reactualizat si aprobat de Prezidiul Academiei Romane in 03.11.2009 si in 27.07.2011). Analiza proiectului de exploatare miniera actualizat prezentat in Comisia de Analiza Tehnica a Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice in luna iunie 2013, efectuata de specialisti din institutele de cercetare ale Academiei, a condus la decizia Academiei Romane de a-si pastra pozitia exprimata anterior.

Argumentele pe care se bazeaza pozitia Academiei Romane sunt urmatoarele:

1. Exploatarea proiectata pentru o perioada de 17-20 ani nu este in interesul national (prevedere constitutionala), nu reprezinta o solutie de dezvoltare durabila si nu rezolva problemele sociale si economice ale zonei, care se vor agrava dupa incheierea lucrarilor.

2. Distrugerea comunitatii Rosia Montana, veche de peste 2000 ani, prin stramutarea populatiei, demolarea unor cladiri (inclusiv monumente istorice), biserici si mutarea unor cimitire, este inacceptabila.

3. Exploatarea preconizata pericliteaza grav zona arheologica Alburnus Maior, unica in lume si de mare valoare istorica si culturala.

4. Exploatarea proiectata s-ar face in lipsa unei analize a institutelor de specialitate in domeniu (Institutul Geologic al Romaniei) pentru examinarea valabilitatii cadrului geologic invocat.

5. Desfasurarea procesului de extractie si procesare este dezavantajos planificat.

6. Valorificarea zacamantului va fi incomplete si inacceptabila datorita imposibilitatii extragerii ulterioare a elementelor valoroase insotitoare.

7. Exista si alte riscuri colaterale care pot aparea pe parcursul lucrarilor de extractie: riscul de propagare a microseismelor cauzate de procesul de extractie, care afecteaza stabilitatea constructiilor din vecinatatea carierei din Dealul Carnic, si riscul determinat de seismicitatea indusa pe seama volumelor imense de steril acumulate in spatele barajului proiectat la gura Vaii Corna cu pericol de rupere a barajului si efecte catastrofice asupra localitatilor din aval.

8. Barajul preconizat, construit din roca sterila (in apropierea orasului Abrud), nu prezinta garantii in situatii extreme. Geologii romani au invocat de mai multe ori proasta alegere a locului acestui baraj, permeabilitatea fundatiei si a unor zone ale bazinului de acumulare a reziduurilor toxice.

9. Exploatarea la suprafata in patru cariere deschise si crearea unor bazine de acumulare a reziduurilor cu baraje uriase ar produce o mutilare grava a peisajului (pentru durate de zeci, poate sute, de ani).

10. Folosirea unor cantitati uriase de cianura de sodiu in procesul tehnologic si depozitarea in bazin deschis a reziduurilor, continand resturi de cianura, produsi de "neutralizare" a cianurii (de asemenea potential toxici) si mai ales metale grele, creeaza motive serioase de ingrijorare, chiar daca "neutralizarea cianurii" promisa de proiect s-ar realiza intr-un grad avansat.

11. Planul de gestionare a deseurilor, cu detalierea activitatilor ce se vor desfasura pe Platforma tehnologica dupa inchiderea investitiei, trebuie sa se completeze nu numai cu activitati de monitorizare, dar si cu activitati curente de operare (de ex.,gestiunea apelor acide), intretinere, interventii de grade diferite, monitorizare continua si periodica, raportare la autoritati etc. Investitorul apreciaza ca, la finalul proiectului, costurile totale actuale de inchidere si reabilitare a amplasamentului minier sunt estimate la 146 milioane USD. Nu este data nicio explicatie cu privire la aceasta valoare si nici cum s-a ajuns la ea.

12. Planul de gestionare a deseurilor nu insista asupra potentialului poluant al apei reziduale separate din iazul de decantare si care este pompata in concavitatea unei cariere. Este vorba de 2,750 milioane mc apa reziduala care contine 66 substante chimice ne-biodegradabile, cele mai multe dintre ele fiind toxice.

13. Falimentarea investitiei - din varii motive - creaza un potential activ de poluare imens, iesit de sub control, care ar trebui detaliat ca un Scenariu de risc major in Planul de gestionare a deseurilor.

Observații:

riscuri privind mediul si dezvoltarea durabila a zonei

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza academiei romane privind proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
9 074 cuvinte
Nr caractere:
50 235 caractere
Marime:
281.40KB (arhivat)
Publicat de:
Stela Nita
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
rosia montana, academia romana, mina
Predat:
Facultatea de Constructii , Universitatea "Politehnica" din Timisoara din Timisoara
Specializare:
Civil engineering
Materie:
Limba Română
Sus!