Proiectarea și calculul rețelei de alimentare cu apă

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Rolul retelei de alimentare cu apa este de a aduce apa direct la locul unde va fi consumata.

Reteaua de alimentare cu apa este unul dintre elementele principale ale alimentarii cu apa si este strans legata in functionarea ei de celelalte elemente ale instalatiei.

Aceste elemente sunt: statiile de pompare (una sau mai multe) care trimit apa in retea si instalatiile de reglare - rezervoare si castele de apa.

O retea de alimentare cu apa bine proiectata trebuie sa satisfaca urmatoarele cerinte principale :

a) sa asigure cantitatile de apa necesare in toate locurile de consum si la presiunea necesara;

b) sa functioneze sigur si neintrerupt;

c) pretul de cost al constructiei si cheltuielile de exploatare, atat a retelei cat si a elementelor alimentarii cu apa legate direct de retea (statiile de pompare si instalatiile de reglare) sa fie cat mai reduse;

Acestea se obtin printr-o alegere corespunzatoare a configuratiei retelei, a tipului si a materialului conductelor, si prin determinarea corecta din punct de vedere tehnic si economic a diametrelor conductelor.

Fig. 1. Reteaua de alimentare cu apa ramificata (de capat)

Prima problema care trebuie rezolvata la proiectarea unei retele de alimentare cu apa este trasarea acesteia, adica schitarea unei forme geometrice determinate.

Amplasarea liniei retelei de alimentare cu apa se determina in functie de:

1. Caracterul sistematizarii obiectului care trebuie alimentat cu apa (intreprindere industriala sau oras), repartitia diversilor consumatori, amplasarea locurilor de trecere, formele si dimensiunile cartierelor de locuit, ale atelierelor, ale plantatiilor etc;

2. Existenta obstacolelor naturale si artificiale pentru asezarea conductelor (rauri, canale, vai, cai de comunicatie etc);

3. Relieful locului.

Dupa forma lor, retelele de alimentare cu apa se impart in:

a) ramificate sau de capat (fig. 1) si - 1 -

b) inelare sau in bucle, care constituie un sistem de poligoane inchise (inele) adiacente.

In practica alimentarii cu apa retelele inelare sunt mai raspandite. Retelele ramificate se intalnesc in unele sisteme de alimentare cu apa industriala pentru alimentarea cu apa a unor corpuri de cladiri departate, la alimentarile cu apa provizorii ale santierelor de constructii, cand diversele obiecte sunt foarte imprastiate, iar uneori si la alimentarile cu apa ale localitatilor mici. Prin dezvoltarea treptata a alimentarilor cu apa, retelei de alimentare cu apa i se adauga linii noi care constituie retele temporare ramificate pana la inchiderea lor ulterioara.

S-au indicat mai sus cerintele principale pe care trebuie sa le satisfaca reteaua de apa si anume: o capacitate de transport a apei suficienta si o functionare sigura si economica.

Prima cerinta poate fi satisfacuta de catre oricare forma a retelei de alimentare cu apa.

In ceeace priveste cea de a doua cerinta retelele inelare prezinta un mare avantaj fata de cele ramificate. Astfel in caz de avarii in sectoarele de cap ale retelelor ramificate (de exemplu in punctul x din fig. 1) debitul de apa in portiunile urmatoare se intrerupe; in reteaua inelara insa, sectorul avariat (in punctul x din fig. 2) poate fi izolat si apa va fi trimisa in zonele situate mai departe prin alte tronsoane ale retelei.

Fig. 2

Diametrele conductelor trebuie calculate astfel, incat sa nu se produca o cadere brusca a debitului retelei in cazul cand se izoleaza, sectorul avariat. Asigurarea alimentarii neintrerupte a diverselor puncte ale teritoriului deservit de reteaua de distributie este foarte importanta in special din punct de vedere al functionarii impotriva incendiilor. Deaceea normele P.S.I. cer folosirea retelelor inelare in toate instalatiile de alimentare cu apa din localitatile mici si din zonele industriale, destinate pentru stingerea incendiilor. Retelele inelare se construiesc deasemenea pentru alimentarea cu apa a intreprinderilor industriale sau a diferitelor ateliere ale acestora care nu admit o intrerupere a alimentarii cu apa.

Forma inelara a retelei prezinta deasemenea avantajul ca micsoreaza in mare masura actiunea loviturilor de berbec care in retelele si conductele de capat, provoaca uneori avarierea si spargerea conductelor.

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiectarea si calculul retelei de alimentare cu apa.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
11 684 cuvinte
Nr caractere:
62 132 caractere
Marime:
1.88MB (arhivat)
Publicat de:
Serafina Trif
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Instalații
Tag-uri:
alimentare, proiectare, retea, apa, calcul
Predat:
Facultatea de Instalatii , Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti
Specializare:
Instalatii pentru constructii
Materie:
Instalații
Sus!