P 118 2 2013 instalații de stingere a incendiilor

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Partea I

PREVEDERI GENERALE

1. Obiect. Domenii de aplicare

1.1. (1) Prevederile prezentului normativ reprezinta conditiile minime care se aplica la proiectarea, executarea si exploatarea instalatiilor noi de stingere a incendiilor in constructii si instalatii, indiferent de specific, forma de proprietate si destinatia acestora, precum si la extinderea, schimbarea de destinatie, modernizarea sau refacerea celor existente.

(2) Atunci cand, in mod justificat tehnic, la constructiile si instalatiile existente, nu pot fi indeplinite unele prevederi ale normativului, trebuie sa se asigure prin proiect, in functie de riscurile si/sau pericolele de incendiu actualizate, masuri alternative care sa asigure nivelurile minime de performanta pentru cerinta fundamentala securitatea la incendiu stabilite prin reglementari tehnice specifice.

(3) Normativul cuprinde si prevederi referitoare la proiectarea, executarea si exploatarea retelelor exterioare de alimentare cu apa pentru interventii in caz de incendiu la ansambluri de cladiri si incinte de productie si depozitare.

1.2. Proiectarea si executarea de noi tipuri de instalatii pentru stingerea incendiilor este admisa numai daca sunt, dupa caz, certificate sau agrementate tehnic, conform legii.

1.3. Pentru constructii si obiective ale structurilor de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala nominalizate prin acte normative ale conducatorilor structurilor respective in care nu are acces publicul, prevederile normativului nu sunt obligatorii. La acestea se asigura masurile de securitate la incendiu stabilite de organele proprii de specialitate ale acestora, aprobate de conducatorii structurilor respective.

1.4. Pentru constructiile monumente istorice sau de arhitectura, prevederile prezentului normativ au caracter de recomandare, urmand a fi aplicate de la caz la caz, sau inlocuite cu masuri de imbunatatire a cerintei fundamentale securitate la incendiu posibil de realizat si care sa nu afecteze caracterul monumentului.

1.5. Pentru constructiile destinate fabricarii, manipularii si depozitarii explozivilor, substantelor nucleare, instalatiilor subterane hidroenergetice, ale metroului, specifice organizarii de santier precum si instalatiile si echipamentele tehnologice de productie (sisteme, utilaje, agregate, dispozitive etc.), prevederile normativului se aplica in masura in care nu contravin altor reglementari specifice.

1.6. Pentru asigurarea indeplinirii masurilor de securitate la incendiu, a criteriilor si nivelurilor de performanta prevazute in normativ, in proiectare, executie si exploatare trebuie sa fie utilizate numai produse pentru constructii si instalatii pentru care sunt efectuate determinari functionale de comportare la foc si conditiile legii.

1.7. Standardele de referinta mentionate in prezentul normativ se considera cu editia in vigoare (anexa nr. 1).

2. Conditii tehnice generale de realizare a instalatiilor de stingere a Incendiilor

Echiparea si dotarea tehnica a cladirilor cu instalatii de stingere a incendiilor

2.1. Echiparea si dotarea tehnica minima obligatorie a constructiilor si instalatiilor cu sisteme si instalatii de stingere a incendiilor, trebuie sa corespunda prezentului normativ si reglementarilor specifice, indeplinind principiile si cerintele din normele generale de aparare impotriva incendiilor.

2.2. Investitorul poate solicita echiparea si dotarea suplimentara a constructiilor si instalatiilor si cu alte sisteme si instalatii sau elemente de instalatii de stingere a incendiului, in conditiile in care nu este afectata cerinta de securitate la incendiu referitor la conditiile, criteriile si nivelurilor de performanta specifice.

Proiectarea instalatiilor de stingere a incendiilor

2.3. (1) La proiectarea instalatiilor de stingere a incendiilor, se au in vedere compatibilitatea dintre substantele de stingere utilizate si mediul combustibil, eficienta de stingere a substantelor utilizate, siguranta utilizatorilor spatiului protejat, precum si efectele asupra mediului.

(2) Principalele proprietati specifice ale substantelor utilizate in instalatiile de stingere, trebuie sa asigure in principal:

a) eficienta stingerii;

b) afectarea intr-o cat mai mica masura a obiectelor si a materialelor din spatiul incendiat;

c) continuarea desfasurarii in siguranta a activitatii oamenilor in spatiul protejat;

d) nedeteriorarea calitativa a substantei de stingere in timpul stocarii;

e) consecinte nesemnificative asupra mediului, sanatatii si a vietii utilizatorilor de catre substanta de stingere si produsii rezultati in urma actiunii de stingere;

f) caracteristici dielectrice.

(3) Domeniile recomandate, mecanismul stingerii si proprietatile substantelor de stingere tratate in normativ sunt mentionate in anexe.

2.4. (1) Alegerea tipului de instalatie de stingere a incendiului, a substantei de stingere utilizata si valorile intensitatilor de stingere, protectie si racire, trebuie sa corespunda naturii produselor combustibile din spatiul protejat, conditiilor specifice concrete ale incintei respective, importantei si valorii produselor protejate, tipului de constructie etc.

(2) In lipsa unor valori normate, se recomanda folosirea valorilor intensitatilor de stingere, protectie si racire redate in anexa nr. 2.

2.5. Componentele specifice instalatiilor de stingere a incendiilor trebuie sa indeplineasca cerintele minime prevazute de normativ, sau sa aiba performante de stingere echivalente.

2.6. Componentele instalatiilor de stingere a incendiilor care in mod normal lucreaza sub presiune, trebuie sa indeplineasca cerintele reglementarilor tehnice specifice.

2.7. (1) Proiectul instalatiilor de stingere a incendiilor trebuie sa cuprinda piese scrise si desenate si instructiuni de functionare si verificare periodica, conform celor precizate in standardele europene de referinta, acolo unde acestea exista.

(2) Aceste instructiuni trebuie sa cuprinda schemele de principiu, parametrii proiectati (debite, presiuni etc.), descrierea, modul de utilizare si intretinere a instalatiilor in situatia normala si in caz de incendiu, in anumite cazuri inclusiv pentru situatia de avarie.

2.8. In prezentul normativ se utilizeaza terminologia din anexa nr. 33, termeni definiti prin standardul de referinta SR EN ISO 13943, precum si cei utilizati in reglementarile tehnice specifice ori in uzul curent, conform terminologiei adoptate in reglementarile tehnice ale Uniunii Europene.

Dimensionarea instalatiilor de stingere a incendiilor

2.9. La dimensionarea instalatiilor de stingere a incendiilor si a componentelor acestora se respecta prevederile specifice substantelor de stingere utilizate, precum si conditiile si specificatiile producatorilor de echipamente.

2.10. Dimensionarea si executarea sistemelor de ventilare aferente incintelor protejate la incendiu cu instalatii de stingere, se realizeaza conform prevederilor reglementarii tehnice specifice si specificatiilor producatorilor de echipamente.

Amplasare

2.11. Componentele instalatiilor de stingere a incendiilor se amplaseaza cu respectarea prevederile reglementarilor tehnice si ale prezentului normativ, precum si cerintele si conditiile producatorilor acestora.

2.12. In functie de natura substantei de stingere utilizate, se recomanda dispunerea statiilor de distributie si a rezervelor in apropierea incintei la care asigura stingerea incendiilor.

2.13. (1) Statiile de distributie trebuie sa aiba acces din exterior pe cai de circulatie functionale, dimensionate corespunzator reglementarilor tehnice si necesitatii executarii operatiunilor de montaj, manevra (operare), reparatii si intretinere.

(2) Caile de acces in statia de distributie, precum si din zona de amplasare a acesteia se prevad cu iluminat de siguranta corespunzator prevederilor normativului I 7 sau a reglementarilor echivalente.

2.14. In toate situatiile se recomanda asigurarea ventilarii natural-organizate a statiilor de distributie a substantelor de stingere.

2.15. (1) In functie de conditiile specifice si de natura substantei de stingere, se prevad instalatii de ventilare mecanica a statiilor de distributie. Evacuarea eventualelor scapari de gaze se face numai direct in exterior.

(2) Instalatia de ventilare mecanica a statiei de distributie va asigura evacuarea scaparilor de substante de stingere direct in exterior, pana la un nivel nenociv pentru oameni. Ventilarea va asigura un debit echivalent cu minimum 5 schimburi orare.

2.16. Corespunzator conditiilor concrete ale spatiilor protejate cu instalatii fixe pentru stingerea incendiului, pot fi prevazute instalatii mecanice de ventilare capabile sa asigure evacuarea degajarilor rezultate in urma incendiului (fum, gaze de ardere).

2.17. Instalatiile mecanice de ventilare, atunci cand se prevad, trebuie sa fie actionate cu butoane manuale amplasate centralizat in apropierea usilor de acces in spatiile protejate. Aceste instalatii se dimensioneaza corespunzator evacuarii sigure a degajarilor, asigurand un debit echivalent cu minimum 5 schimburi orare. Tubulatura de evacuare va avea trasee cat mai scurte si daca este posibil, fara a traversa alte spatii neprotejate.

Executarea si montarea instalatiilor de stingere a incendiilor

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • P 118 2 2013 instalatii de stingere a incendiilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
219 pagini
Imagini extrase:
219 imagini
Nr cuvinte:
111 171 cuvinte
Nr caractere:
657 600 caractere
Marime:
396.07KB (arhivat)
Publicat de:
Beniamin Neagu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Instalații
Tag-uri:
reglementare, monitorul oficial, instalatii, securitate incendiu, contructii, stingere incendiu, ministerul dezvoltarii regionale
Predat:
la facultate
Materie:
Instalații
Sus!