I 9 1-96 Normativ

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

1.1. Prevederile normativului se aplica la exploatarea instalatiilor sanitare din cladirile de locuit, social-culturale, administrative, ansambluri de cladiri si cele similare din sectorul productiv si comercial.

1.2. Prevederile normativului se aplica si la exploatarea:

- retelelor exterioare de alimentare cu apa rece si calda care servesc cladirile si care nu intra in exploatarea furnizorilor de apa;

- retelele exterioare de canalizare, inclusiv constructiile aferente acestora (camine, hasnale, separatoare de grasimi si nisip etc.) pana la racordul la colectorul public de canalizare;

- statiile de hidrofor care nu intra in exploatarea furnizorului de apa;

- instalatiilor de preparare a apei calde de consum;

- statiilor de pompare a apelor uzate care nu intra in exploatarea societatilor de evacuare a apei uzate.

1.3. Normativul cuprinde, de asemenea, elementele de baza privind exploatarea instalatiilor de alimentare cu apa pentru stingerea incendiului.

1.4. Normativul se adreseaza unitatilor si persoanelor juritice, care realizeaza exploatarea instalatiilor sanitare, asociatiilor de locatari si proiectantilor, in vederea elaborarii instructiunilor de exploatare ale instalatiilor.

1.5. Nu fac obiectul prezentului normativ:

- sursele de alimentare cu apa;

- instalatiile de corectare a calitatii apei;

- statiile de pompare orasenesti.

- statiile de epurare a apelor uzate;

- instalatiile de alimentare cu apa si canalizare cu caracter tehnologic din industrii, sere, constructii agrozootehnice etc.;

- instalatiile pentru stingerea incendiilor care utilizeaza substante speciale: abur, dioxid de carbon, pulberi, fluide spumante etc. precum si cele specifice tehnologiilor sau utilajelor;

- bransamentul si racordul la retelele publice;

- instalatiile de prepararea centrala a apei calde de consum din puncte si centrale termice, care servesc ansambluri de cladiri.

1.6. Prevederile din prezentul normativ au caracter de "recomandare", cu exceptia celor referitoare la cerintele de calitate, care, conform Legii 10/1995, sunt obligatorii.

[top]

2. PRESCRIPTII GENERALE PRIVIND EXPLOATAREA INSTALATIILOR SANITARE

Organizarea, personalul de exploatare si modul de desfasurare a activitatii de exploatare.

Organizarea exploatarii instalatiilor sanitare.

2.1. Exploatarea instalatiilor sanitare incepe dupa receptia lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora, cand investitorul certifica realizarea de catre constructor a lucrarilor in conformitate cu prevederile contractuale si cu cerintele documentelor oficiale care certifica ca instalatia poate fi data in folosinta.

2.2. Exploatarea instalatiilor sanitare trebuie sa se faca astfel incat acestea sa mentina pe intreaga durata de folosinta urmatoarele cerinte de calitate, care au caracter de obligativitate:

- rezistenta si stabilitate;

- siguranta in exploatare;

- siguranta la foc;

- igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului;

- izolatia termica, hidrofuga si economie de energie;

- protectie impotriva zgomotului.

2.3. Exploatarea instalatiilor trebuie facuta pe intreaga perioada de utilizare a acestora, dar o atentie deosebita trebuie acordata in primii 2- 3 ani, dupa darea in folosinta - perioada de rodare - in care apar multe defecte, determinate de defectiuni de fabricatie si executie, nedepistate la probele si receptiile finale.

2.4. La exploatarea instalatiilor sanitare se vor respecta pe langa indicatiile din instructiunile de exploatare si prevederile incluse in:

- prescriptiile din anexa 12;

- fisele tehnice ale aparatelor, utilajelor, echipamentelor si materi-alelor date de fabricant.

2.5. Prin "exploatarea" unei instalatii sanitare se inteleg urmatoarele operatii:

- controlul si verificarea instalatiei pentru asigurarea functionarii in regim normal;

- revizia instalatiei;

- reparatii curente;

- reparatii capitale;

- reparatii accidentale.

2.6. Controlul si verificarea instalatiei au caracter permanent, facand parte din urmarirea curenta privind starea tehnica a constructiei, care corelata cu activitatea de intretinere si reparatii au ca obiectiv mentinerea instalatiei la parametrii proiectati.

Controlul si verificarea instalatiei se fac pe baza unui program, de catre personalul de exploatare.

Programul de intocmeste de beneficiar (administratorul) instalatiei, tinand cont de prevederile proiectului si de instructiunile de exploatare ale echipamentelor.

Programul va cuprinde prevederi referitoare la intreaga instalatie, pe categorii de elemente ale instalatiei si pe operatiuni functionale, consemnate in instructiunile de exploatare ale instalatiei.

2.7. Revizia instalatiei se face periodic, conform indicatiilor mentionate la fiecare element de instalatie, si are ca scop cunoasterea starii instalatiei la un anumit moment in vederea luarii unor eventuale masuri pentru ca instalatia sa functioneze la parametrii proiectati.

2.8. Reparatiile curente se fac la unele elemente ale instalatiilor sau la o parte din acestea, care pot afecta buna functionare a intregii instalatii sau a unei parti de instalatie. Reparatiile curente se fac pe baza constatarilor facute la revizii sau preventiv, pentru elementele susceptibile unor defectiuni intr-o perioada apropiata de timp.

2.9. Reparatiile capitale se fac cu scopul ca, prin inlocuirea unor elemente de instalatie, sa se asigure functionarea instalatiei la parametrii prevazuti in proiect sau la parametrii superiori acestora (lucrari de modernizare). Perioada si data reparatiei se stabilesc in functie de constatarile facute cu ocazia verificarilor si reviziilor in decursul exploatarii, si de durata de viata normata, avandu-se in vedere gradul de uzura al elementelor instalatiei si influenta in exploatare (pierderi de apa si energie, reparatii repetate etc.), frecventa aparitiei defectiunilor, cheltuielile necesare remedierilor etc.

2.10. Reparatiile accidentale sunt determinate de aparitia neasteptata a unor defectiuni sau avarii a caror inlaturare imediata se impune pentru mentinerea instalatiei in stare normala de functionare si de siguranta.

2.11. Se recomanda cuplarea activitatii de intretinere si exploatare a instalatiilor sanitare cu alte tipuri de instalatii existente in cladire, cu care in multe cazuri se conditioneaza.

Responsabilii cu exploatarea si obligatiile acestora

2.12. Responsabilitatea exploatarii revine proprietarului, utilizatorului sau administratorului cladirii, care asigura exploatarea tuturor instalatiilor.

Printr-o reglementare interioara se stabilesc atributiile ce revin diferitilor locatari si cele care revin responsabilului cu intreaga instalatie, acesta raspunzand si de exploatarea partilor comune de instalatie.

In constructiile multifunctionale (locuinte si alte destinatii) se va prevedea o organizare unitara a exploatarii, care sa tina seama de specificul fiecareia dintre destinatii, precum si de modul de gestionare a cheltuielilor.

2.13. Proprietarii constructiilor precum si administratorii si utilizatorii constructiilor au obligatia, prin lege, sa efectueze la timp lucrarile de intretinere si reparatii, respectiv sa foloseasca instalatiile din constructii in conformitate cu instructiunile de exploatare.

2.14. Exploatarea instalatiilor sanitare se poate face cu personal de exploatare propriu, avand sarcini permanente in acest scop, sau cu personal apartinand unor unitati tip "SERVICE", cu care s- au incheiat contracte sau intelegeri.

Personalul de exploatare propriu si cel al unitatilor tip "SERVICE" trebuie sa fie autorizat pentru activitatea pe care o desfasoara.

2.15. Personalul de exploatare are obligatia de a cunoaste in detaliu configuratia instalatiei, modul de functionare al acesteia, pozitia si rolul fiecarui element. parametrii functionali, urmarile nerespectarii parametrilor proiectati, cauzele posibile si modul de inlaturare a cauzelor care perturba buna functionare. In acest scop se va folosi schema functionala a instalatiei si instructiunile de exploatare ale instalatiei, iar cand acestea nu exista

Observații:

Normativ pentru exploatarea instalatiilor sanitare

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • I 9 1-96 Normativ.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
83 pagini
Imagini extrase:
83 imagini
Nr cuvinte:
25 115 cuvinte
Nr caractere:
133 656 caractere
Marime:
81.76KB (arhivat)
Publicat de:
Eric Matei
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Instalații
Tag-uri:
exploatare, instalatie sanitara
Predat:
la facultate
Materie:
Instalații
Sus!