Construirea unei aplicații Oracle

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

O baza de date este o cale de a pastra informatiie si de a le structura pentru a avea sens si a fi utile.

Definitie (in sens restrans): O baza de date (BD) este o colectie de date creata si mentinuta computerizat, care permite operatii de:

- Introducere (insert)

- Stergere (delete)

- Actualizare (update)

- Interogare (query)

Datele constituie orice mesaj primit de un receptor, sub o anumita forma.

Informatiile reprezinta cantitatea de noutate adusa de un mesaj din exterior (realitate).

Platforma Oracle furnizeaza mijloace pentru modelarea si prelucrarea datelor, asigurand in acelasi timp coerenta, integritatea si posibilitatea de restaurare a acestora.

Caracteristicile principale ale sistemului Oracle marcheaza structura sa relationala, portabilitatea pe o mare varietate de platforme materiale si varietatea utilitarelor folosite in toate etapele modelarii, de la specificarea necesitatilor modelului analizat pana la expolatarea aplicatiilor dezvoltate.

II. PRINCIPALII PASI IN CONSTRUIREA UNUI PROIECT SUB O INTERFATA ORACLE

Exista cinci mari etape in construirea unei aplicatii Oracle:

1. Proiectarea sau modelarea bazei de date (ERD- ul)

2. Programarea bazei de date in limbajul SQL

3. Introducerea datelor

4. Realizarea unei aplicatii sau a unei interfete pentru utilizatorii bazei de date

1.ERD-ul

In aceasta etapa sunt analizate natura si modul de utilizare a datelor. Sunt identificate datele care vor trebui memorate si procesate, apoi se impart aceste date in grupuri logice si se identifica relatiile care exista intre aceste grupuri. Analiza datelor nu este un proces usor, insa este o etapa mandatorie. Fara o analiza atenta a datelor si a modului de utilizare a acestora, vom realiza o baza de date pentru care putem constata in final ca nu intruneste cerintele beneficiarului. Costurile modificarii unei baze de date sunt mult mai mari decat costurile pe care le-ar fi implicat etapa de analiza si realizare a modelului conceptual. Modificarea modelului conceptual este mult mai usoara decat modificarea unor tabele deja existente, care eventual contin si o multime de date. Ideea de baza a analizei datelor si a construirii modelului conceptual este sa ,,masori de doua ori si sa tai o singura data".

Pornind de la o diagrama initiala, in care pot exista legaturi many-to-many sau tabele care nu sunt normalizate, se ,,sparg" sau se descompun aceste relatii pentru a respecta modelul relational al bazelor de date, care a fost fundamentat de E.F. Codd.

2.Programarea bazei de date

Exista mai multe limbaje de programare folosite in cazul SGBD-urilor relationale. Cel mai cunoscut este limbajul SQL, fiind si cel mai usor de invatat si utilizat.

Instrument de creare rapida a aplicatiilor web pentru baze de date Oracle, Oracle Application Express ofera utilizatorului posibilitatea de incarcare a informatiilor, gestiune imbunatatita a erorilor, Calendar si facilitati noi pentru plug-in-uri. Oracle Application Express este o optiune "fara costuri suplimentare", inclusa in toate editiile si versiunile Oracle Database 11g. Prin intermediul Oracle Application Express (APEX), prin simpla utilizare a unui browser web, dezvoltatorii pot sa deruleze si sa implementeze rapid aplicatii profesionale, scalabile si sigure pentru Oracle Database. Versiunea 4.1 a Oracle Application Express este disponibila pentru descarcare la adresa: http://www.oracle.com/technetwork/database/express-edition/downloads/index.html

Pentru a putea descarca aceasta aplicatie e necesar sa avem cont de utilizator pe situl www.oracle.com.

Odata salvata aplicatia, se dezarhiveaza si se instaleaza, urmand configurarea cu numele de utilizator pentru APEX. In prealabil se creeaza un director gol pe discul C sau D unde vom instala miniserverul. Odata stabilita si confirmata parola, pe ecran va apare iconita ,,Get Started With Oracle Database 11g Express Edition".

Putem crea tabele folosind fie Object Browser ->Create-> Table, fie comanda SQL : CREATE TABLE nume (tip_date1 col1, tip_date2 coloana 2 ).

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Construirea unei aplicatii Oracle.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 137 cuvinte
Nr caractere:
6 051 caractere
Marime:
123.07KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Documentație
Materie:
Informatică
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Sus!