Factori care determină și influențează calitatea produselor

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Calitatea este determinata si influentata de o serie de factori care actioneaza atat in procesul productiei, cat si in procesul circulatiei marfurilor, in toate etapele traiectoriei produsului, de la identificarea cerintelor clientilor, pana la satisfacerea acestora si evaluarea gradului de satisfacere a lor.

Factorii calitatii se pot grupa astfel :

- Factori principali, care actioneaza in procesul de productie;

- Factori secundari, care actioneaza in sfera circulatiei marfurilor (producator - comert - consumator).

Factorii calitatii - determina in productie :

- Cercetarea si proiectarea;

- Materii prime si materiale;

- Procesul tehnologic;

- Resursa umana - calificarea profesionala a salariatilor;

- Asigurarea si controlul calitatii;

- Standarde si norme tehnice.

- influenteaza in comert :

- Ambalarea;

- Marcarea;

- Transportul;

- Depozitarea

1.1.1.CERCETAREA SI PROIECTAREA

Specialistii atribuie cercetarii si proiectarii o pondere foarte mare in asigurarea unui nivel calitativ superior. Ideile pentru produsele si serviciile noi pot rezulta din :

- Testarea pietei actuale si potentiale - identificarea cerintelor clientilor;

- Creatia proprie si cercetarile de laborator;

- Documentare in literatura de specialitate la expozitii, manifestari stiintifice si asupra domeniilor tehnice inrudite.

Testarea pietei actuale si potentiale este realizata de compartimentul MARKETING, prin interviuri, anchete, observatii directe. Compartimentul marketing are urmatoarele atributii :

- Identificarea cerintelor clientilor;

- Transpunerea cerintelor de calitate formulate de consumatori prin testele de marketing in valorile individuale ale proprietatilor noilor produse si servicii - definirea specificatiilor preliminare ale produselor/serviciilor, in functie de cerintele clientilor;

- Evaluarea gradului de satisfacere a cerintelor clientilor (feed-back -ul informational cu privire la comportarea in utilizare a produselor sau modului de prestare a serviciilor).

Colaborarea compartimentului Marketing cu cel de Proiectare, se concretizeaza in transpunerea cerintelor de calitate formulate de consumatori in specificatiile tehnice referitoare la materii prime, materiale, produse (valorile individuale ale proprietatilor acestora) si procese.

Calitatea proiectului are astfel un rol important in prevenirea defectelor si economisirea de resurse materiale. Se are in vedere reducerea consumului specific pe unitate de produs, fara sa afecteze calitatea, introducerea inlocuitorilor sintetici, recuperarea materiilor refolosibile.

1.1.2.MATERII PRIME SI MATERIALE

Reprezinta resursele materiale ale organizatiei. Materiile prime si materialele determina in mod hotarator calitatea marfurilor, deoarece proprietatile lor se transfera in mare parte in valorile principalelor caracteristici de calitate ale produselor.

Exemplu : din faina cu un continut mai mare de gluten (substante proteice) se obtine paine de calitate superioara, cu miez poros. Porozitatea este un indicator de calitate important, deoarece determina gradul de digerabilitate.

Activitatile de aprovizionare cu materii prime si materiale trebuie planificate si tinute sub control. Importanta in acest sens prezinta definirea cerintelor privind calitatea materiilor prime (prin specificatiile contractului, desen, documente de aprovizionare), selectarea furnizorilor de materii prime, receptia calitativa si cantitativa. Verificarea exigenta a calitatii materiilor prime folosite in procesul de fabricatie reprezinta esenta acestui factor.

1.1.3.PROCESUL TEHNOLOGIC

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Factori care determina si influenteaza calitatea produselor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 894 cuvinte
Nr caractere:
11 532 caractere
Marime:
16.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
produse, calitate, servicii
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!