Turismul internațional în România

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Dupa cum bine stim "Institutul National de Statistica" ne-a pus la dispozitie o baza de date foarte complexa la care sa aibe acces orice doritor care vrea sa afle cate ceva despre evolutia lumii. In prima faza am scos informatiile necesare de pe INSSE adica ,,Sosiri ale vizitatorilor straini in Romania pe tari si continente", dupa care am trecut la prelucrarea acestor date ca sa pot crea o cartograma a acestor date. In prima etapa am cautat si am adaugat codul SIRUTA(Registrul unitatilor administrativ teritoriale - SIRUTA - reprezinta un sistem de inregistrare, evidenta si actualizare a unitatilor administrativ-teritoriale, realizat cu mijloace de prelucrare automata a datelor.) In aceasta etapa am inalnit unele probleme:

- Una dintre probleme a fost la Muntenegru care nu avea cod Siruta deoarece Serbia si Muntenegru a fost o uniune statala care a existat in sud-estul Europei, pe o parte a teritoriului fostei Republici Federative Iugoslavia, intre 4 februarie 2003 si 3 iunie 2006. Capitala uniunii statale a fost Belgradul, fiind totodata capitala Serbiei, care avea (neoficial) o pozitie hegemonica. Pe 21 mai 2006 populatia Muntenegrului a decis cu 55,4% din voturi separarea de Serbia, uniunea incetand practic sa mai existe pe 3 iunie, cand Muntenegru si-a proclamat oficial independenta.

- O alta problema a fost la Iugoslavia, prima entitate cunoscuta sub acest nume a fost Regatul Iugoslaviei, care, inainte de 3 octombrie 1929 a fost cunoscut sub numele de Regatul sarbilor, croatilor, si slovenilor. A fost infiintat la 1 decembrie 1918,

Pitiliga Nicusor-Claudiu

MASTER TDR 1.2 Turismul international in Romania 1990-2015

prin unirea Statului slovenilor, croatilor si sarbilor si a Regatului Serbiei (la care Regatul Muntenegrului fusese anexat la 13 noiembrie 1918). La 13 iulie 1922, Conferinta ambasadorilor de la Paris a recunoscut oficial unirea). Regatul Iugoslaviei a fost invadat de Puterile Axei in 1941 si, din cauza evenimentelor care au urmat, a fost oficial abolit in 1943 si 1945.

Ca sa rezolvam aceasta problema am contopit cele doua ,,tari" Muntenegru cu Serbia respectiv Iugoslavia cu Serbia.

Urmatorul pas in analiza acestor date a fost sa prelucraam aceste date intr-un program cartografic pentru a reda cat mai bine informatiile prelucrate in EXCEL. Acest lucru se poate observa foarte bine in figura de mai jos (FIG.1) care explica modul in care turisti au tranzitat tara noastra. Cele mai multe vizite le observam din partea unor tari precum Federatia Rusa, Ucraina adica tari din fosta grupare sovietica sau ii mai putem spune fostul bloc comunist, dar si din Europa, astfel Romania devenind o destinatie preferata pentru multi europeni (mai mult de 60% dintre turistii straini provin din tarile membre UE), rivalizand si fiind la concurenta cu tari precum Bulgaria, Grecia, Italia sau Spania. Statiuni precum Mangalia, Saturn, Venus, Neptun, Olimp si Mamaia (numite uneori si Riviera Romana) sunt printre principale atractii turistice pe timp de vara. In timpul iernii, statiunile de schi de pe Valea Prahovei si din Poiana Brasov sunt destinatiile preferate ale turistilor straini. Pentru atmosfera lor medievala si pentru castelele aflate acolo, numeroase orase transilvanene precum Sibiu, Brasov, Sighisoara, Cluj-Napoca sau Targu Mures au devenit niste importante puncte de atractie pentru turisti. Dupa 1990, s-a instalat o tendinta descrescatoare in dezvoltarea turismului in Romania si reducerea dramatica a numarului turistilor, datorita calitatii tot mai scazute a serviciilor turistice si deteriorarii sensibile a conditiilor de viata pentru majoritatea romanilor. Acestea au determinat petrecerea vacantelor in strainatate de catre cei cu posibilitati financiare mai ridicate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul international in Romania.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 416 cuvinte
Nr caractere:
7 945 caractere
Marime:
1.15MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!