Mecanismul financiar

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Fiecare economie are structuri proprii de ramura , forme specifice de organizare a activitatii agentilor economici,institutii si reglementari multiple de superviziare,orintare si control; aplica principii si metode de conducere adecvate ; utilizeaza modalitati si criterii variate de cuantificare a efectelor, de masurare a efectelor si de apreciere a eficientei ; foloseste instrumente felurite de stimulare sau franare a unor activitati, de prevenire si combatere a unor fenomene cu caracter perturbator si dezechilibrat,de orientare a activitati intr-o directie anumita sau catre un scop anume.

In fiecare tara,interesele economice joca un rol extrem de important: interesele individuale sau de grup,locale sau regionale nu intodeauna sunt convergente cu cele nationale ; interesele imediate,din moment,conjuncturale intra adeseori in contratdictie cu interesele pe termen lung ale natiunii, dorinta de satisfacere neintarziata si in cat mai mare masura a nevoilor sociale intra in conflict cu caracterul limitat al resurselor materiale si financiare de care dispune economia nationala la un moment dat.

Pentru depasirea acestor contradictii, se cauta solutii, se elaboreaza politici, se adopta legi, se iau decizi de catre agentii economici si de catre organele centrale si locale ale administratie publice.

De aceea,mecanismul economic al tarii trebuie continuu adaptat cerintelor si posibilitatilor economiei nationale,deoarece el constituie un organism viu,dinamic, perfecctibil.

In tarile cu o economie planificata, planul-directiva,obligatoriu de sus si pana jos,constituie principalul instrument al conducerii economiei nationale si al reglarii diferitelor procese economice. In tarile cu economie de piata, piata concurentiala este aceea care joaca rolul hotararilor in reglarea proceselor economice prin numeroase procese.

In tarile cu economie de piata,si cu atat mai mult in cele aflate in perioada de tranzactie catre o astfel de economie,statul,prin organele si institutiile sale, indeplineste un rol importatnt in asigurarea functionarii acestui mecanism.Statul actioneaza pe de o parte, ca autoritate publica, iar pe de alta, ca producator si consumator de bunuri si servicii,organizator si finantator al asigurarilor sociale si/sau asigurat.

Statul influenteaza selectiv activitatea economica cu ajutorul finantarii unor obiective si actiuni pe seama resuurselor publice,precum si al unor instrumente economico-financiare.

Dintre modalitatile de influentare a activitatii economice de catre stat aratate mai sus,unele au caracter financiar sau produc efecte financiare.

Prin urmare mecanismul de functionare a economiei nationale cuprinde o serie de componente de natura financiara,care impreuna alcatuiesc mecanismul financiar.

Mecanismul financiar are o structura complexa care cuprinde:

- sistemul financiar;

- parghiile finaciare utilizate de stat pentru influientarea activitatii economice;

- metodele administrative de conducere folosite in domeniul finantelor;

- cadrul institutional alcatuit din institutii si organe cu atributii in domeniul finantelor;

- cadrul juridic, format din legi,hotarari, ordonate si alte reglementari cu caracter normativ in domeniul finantelor.

1.2. Sistemul financiar

Bugetul de stat si bugetele locale. In aceste bugete isi gaseste reflectarea reletiile de repartizare a unei importante parti a produsului intern brut, in scopul satisfacerii nevoilor sociale.Este vorba de prelevari de venituri,de la persoane fizice si juridice,la dispozitia autoritatilor centrale de stat,judetene,municipale,amenzi,orasenesti si comunale, prin mijloace de constrangere.

Prin intermediul bugetului de stat si al bugetelor locale se realizeaza un proces de larga distrbuire si redistribuire de resursele financiare intre sfera materiala si cea nemateriala,intre ramuri(subramuri) ale economiei,intre sectoarele sociale,ca si intre membrii societatii luati in mod individual.

Asigurarile sociale de stat. Protectia salariatiilor,a cooperatorilor, a agricultorilor si a altor categorii sociale,in caz de pierdere a capacitatii de munca a asiguratului,la o anumita vechime in munca si la implinirea unei anumite varste,in caz de somaj,de deces etc.

Resursele finaciare necesare finantarii acestor prestatii se preocupa de catre stat pe scena contributiilor achitate de agentii economici,de institutiile publice, de alte persoane care angajeaza,precum

Bibliografie:

- Finante Publice - Nicolae Popescu

- Iulian Vacarel;Florian Bercea; Gabriela Anghelache;Gh. D.Bistriceanu; Maria Bodnar;; Tatiana Mosteanu;Florin Georgescu-"Finante publice"editia a VI-a, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti 2007

- Iulian Vacarel;Florian Bercea; Gabriela Anghelache;Gh. D.Bistriceanu; Maria Bodnar;; Tatiana Mosteanu;Florin Georgescu-"Finante publice"editia a IV-a, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti 2003

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mecanismul financiar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 372 cuvinte
Nr caractere:
8 919 caractere
Marime:
12.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
Economie, finantare
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!