Inspecția echipamentelor, testare și diagnosticare

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Acest capitol prezinta un sumar si o comparare a procedurilor de baza prin care un distribuitor de utilitati electrice poate judeca mai bine starea echipamentului sau:inspectie, testare si diagnosticari.Aceste trepte ale evaluarii primare in conditii date procura datele pentru analizele si metodele prioritare ale echipamentelor energetice, care vor fi prezentate in capitolul 10.

Pentru a fi eficiente, inspectia, diagnosticarile si testarile trebuie sa fie aplicate intr-un program coordonat cu grija, care de asemenea foloseste rezultatele din sistemul de operare (fise de defectiuni), sa identifice starea si performanta intregului echipament si care pune accent pe mentenanta preventiva, reparare, reconstructie si inlocuire.Rezultatele optime sunt derivate prin incarcarea echipamentului la nivele determinate, bazate pe starea sa evaluata, diminuarea duratei de viata cauzata de uzura si alternativele economice disponibile.Procedurile pentru organizarea si conducerea acestor programe vor fi discutate in capitolul 10.Acest capitol se axeaza pe starea evaluata in inspectie, diagnosticari si metode de testare.

Acest capitol incepe cu o privire de ansamblu asupra inspectiei si testarii si scopurile sale, date in paragraful 6.2.Diferite tipuri de testari si diagnosticari aplicate echipamentului sunt detaliate in paragraful 6.3.Testele echipamentului includ o varietate a metodelor de evaluare a capacitatilor electrice si mecanice ale unitatilor si de a diagnostica ce poate fi defect intern, cu o unitate care da rezultatele testului Orr. Paragraful 6.4 trateaza testele uleiului izolant.Uleiul este folosit intr-o gama larga a echipamentelor energetice.Testele uleiului se concentreaza pe avaluarea starii uleiului propriu-zis si pe folosirea rezultatelor testului pentru a diagnostica starea interna a echipamentului.Paragraful 6.5.conclude printr-un sumar al punctelor cheie.

6.2. Inspectia, testarea si evaluarea diagnostica

Inspectia, testarea si evaluarea diagnostica este mijlocul prin care este determinata orice stare a echipamentului.Aceste trei tipuri de verifivare a starii au diferite intelesuri.

Inspectia implica evaluarea pasiva a starilor, bazata pe inspectia vizuala si acustica a dispozitivelor sau structurii.Fundamental, o privire si in acelasi timp ascultare a aparatului, pentru a determina daca acesta arata si suna ca si cum ar fi in stare buna.Aceasta inspectie vizuala si acustica poate fi complementata de echipament pentru a mari detaliul sau cuantificarea mai buna a rezultatelor (camera infrarosu, microfon si sistem de analiza a armonicelor).Cel mai bun exemplu a acestuia este folosirea camerelor cu infrarosu pentru a identifica echipamentul care functioneaza mai intens decat e normal.

Inspectia olfactiva poate fi de asemenea de ajutor in cateva cazuri (Simti ceva arzand? Nu ti se pare ca uleiul acesta miroase a fum?) si este o mare arie pentru viitoarea dezvoltare a inspectiei si testarii echipamentelor.Masinile detectoare, care pot detecta urma unei cantitati de chimicale in aer sau fluid, sunt dezvoltate penru a completa inspectia si testarea echipamentului (In prezent, cel mai frecvent exemplu vazut a acestor dispozitive sunt explozivii toxici folositi in controalele de securitate ale aeroporturilor).

Un alt exemplu de echipament-marirea citirii pentru inspectie este o aplicatie a numeroaselor utilitati lasand radioul unei companii de masini acordat pe banda AM in timp ce linia de transmisie este fixata pentru inspectia vizuala a echipamentului.Izolatori fisurati, brate corodate si conductoare rupte, creeaza o cantitate mica de interferente radio, detectabila ca o brusca crestere a zgomotului de fond static de catre radio cand se apropie de acestea.

Testarea implica verificarea aparatului si a echipamentelor sale support asociate, pentru a fi siguri ca functioneaza asa cum trebuie, verificand daca intr-adevar poate functiona la cerere.Astfel, un test de intrerupator implica siguranta ca functioneaza in timpul si la viteza la care ar trebui ;ca se reinarca si reseteaza singur conform asteptarilor si ca performantele releului sau sunt programate.Un test a unui separator de linie implica o rotire a sa pentru a fi siguri ca se va inchide si deschide atunci cand este de asteptat.Un transformator poate fi testat la sarcina maxima sau doar monitorizat in detaliu in timpul sezonului de varf si datele sale rezultate (temperatura maxima, rata de crestere a temperaturii, pierderile) sunt comparate cu valorile asteptate.Orice abatere va atrage dupa sine un diagnostic pentru a ne da seama ce nu este in regula.

Diagnozele implica teste care masoara alti factori decat cei care sunt raportati direct la o functie a aparatului: teste ale caror rezultate furnizeaza indicii cu privire la starea interna a mecanismului, performantele componentelor interne si posibilitatea impiedicarii unui esec.De obicei, diagnoza probeaza starea materialelor ( de exemplu izolarea) si sunt depistate din timp pentru a determina rata deteriorarii sau a contaminarii.Volumul si tipul de gaz si rata sa de crestere in timp identifica daca exista defecte interne, formarea arcului electric sau supraincalzirea in interiorul unitatii,probleme cu altceva decat gazul in sine.Aceasta face sa fie un test diagnostic si nu strict vorbind, un test de echipament.

<< Test >> are doua semnificatii

Cuvantul << test >> are o oarecare semnificatie dubla, confuza, fapt indus de folosirea inexacta a cuvantului la la o zi la alta , bazata pe multe sisteme profesionale.Strict vorbind, ''testarea'' unui mecanism se refera intotdeauna la actiunea sau pasii parcursi pentru a masura sau verifica performantele sale in comparatie cu specificarile sale functionale.Actiunile care verifica unitatea pentru a vedea daca are raportul de acordare corect, ca pierderile sale, dispersiile si cresterile termice sunt conforme cu specificatiile si ca intalnirea cu orice alte specificari pentru performantele sale sunt teste ale unitatii in sine.

Oricum, multe proceduri de diagnosticare implica un test al unei componente particulare sau a unui factor al unei masini sau echipament.De exemplu,testele gazului dizolvat in uleiul de transformator prezinta o indicatie a starii uleiului in sine si daca acesta isi poate face treaba, facandu-i acestuia un ''test'' al uleiului.Oricum,testele gazului dizolvat in uleiul izolant sunt facute in primul rand pentru ca ele sunt diagnostice, furnizeaza indicii serioase despre starea izolatiei infasurarilor unui transformator si cauzele problemelor lor.

Astefel un test al unei componente sau a unei parti (uleiul de transformator in acest caz) poate lua doua forme :

1. Testarea uleiului pentru a determina performantele functiilor sale. De exemplu testul strapungerii dielectrice a uleiului de transformator masoara direct un aspect al performantei a ceea ce uleiul este asteptat sa-l prezinte (abilitatea de izolare).

2. Teste diagnostic. Prin contrast, uleiul poate fi testat pentru aciditate sau prin analiza gazului dizolvat (D.G.A.).Aceste teste determina continutul de acizi din ulei (formati prin oxidare) si cantitatea de gaz dizolvat in ulei.Primul da o indicatie despre starea uleiului si despre cantitatea probabila de sediment depus in transformator.Al doilea test este privit considerabil ca cel mai bun posibil indicator prematur a impiedicarii problemelor cu transformatorul in sine.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inspectia echipamentelor, testare si diagnosticare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
9 821 cuvinte
Nr caractere:
57 312 caractere
Marime:
63.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
echipamente, testare, diagnostic
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!