Studiu de caz privind evoluția inflației în România

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Inflatia constituie o problema majora a lumii contemporane. Ea apare, pe de o parte, ca un fenomen obiectiv, provocat de anumite cauze ce tin de structurile fundamentale ale organizarii economice a omenirii, precum si de actuala organizare a circulatiei monetare bazate pe moneda fara valoare integrala, iar pe de alta parte, inflatia este folosita ca mijloc de dirijare economica.

Economia romaneasca se confrunta cu anumite dezechilibre structurale. Cele mai grave consecinte ale acestor dezechilibre structurale le reprezinta starea tensionata a economiei, socurile induse de diferite politici economice contradictorii sau ambigue, precum si starea de nesiguranta a mediului economic.

Acest studiu urmareste sa extinda aria informatiilor pe care le poate furniza analiza monetara in actualul context al economiei romanesti. Astfel studiul isi propune in primul rand sa realizeze o analiza institutionala a evolutiei indicatorilor influentati in mod direct sau indirect de fenomenul inflationist prezent in economie, pe o perioada variabila de timp in functie de fenomenele economice survenite in anii respectivi si sa identifice schimbarile structurale produse la nivelul lor, precum si principalii determinanti ai acestora.

Totodata lucrarea include inceputul unui demers menit sa dezvolte instrumentele de analiza care sa ii permita utilizarea datelor privind evolutiile monetare in scopul prognozarii inflatiei si ai celorlalti indicatori care sufera modificari in urma aparitiei acesteia.

Anii care vor face studiul analizei reprezinta ani reprezentativi pentru economia tarii, si valorile care s-au inregistrat in aceste intervale de timp fie au inregistrat recorduri negative, precum hiperinflatie, perioada reprezentativa fiind 1991-1993 si 1997, fie economia a inregistrat o stabilizare si de asemenea o crestere economica, perioada reprezentativa fiind 2000-2005 si in mod special anul 2007 anul care a reprezentat integrarea Romaniei in Uniunea Europeana alaturi de Bulgaria.

5

Fig. nr. 1. Rata inflatiei in perioada 1991-2006

Sursa: Grafic intocmit pe baza datelor furnizate de BNR

5.1. EVOLUTIA INFLATIEI IN PERIOADA 1990-2000

Dupa decembrie 1989, Romania a cunoscut, din punct de vedere economic, o evolutie sinuoasa de genul avant si prabusire (boom and bust), cu mari fluctuatii ale productiei si cu o inflatie inalta si persistenta. Desi la acea data Romania nu avea datorii externe, acest lucru nu a fost ca un atu in relansarea economica. Spre deosebire de celelalte mari perioade inflationiste amintite anterior, cea din deceniul 10 nu a fost precedata de un razboi sau alte calamitati. Desi in perioada premergatoare au fost conditii de pace, s-a inregistrat crestere economica, am avut totusi, un declin al ritmului produsului social si cateva procente de depreciere monetara, pe fondul unei crize acute sociale si politice.

Inflatia de dupa 1989 s-a desfasurat concomitent cu procesele de tranzitie de la

economia centralizata de stat la economia de piata, creand impresia falsa de componenta a acestei treceri. Cauzele cresterii aberante a preturilor rezida in politici economice inconsecvente, in gestionarea fara continuitate a economiei, in abandonarea gestiunii patrimoniului public intr-un talaz de risipa si sustrageri din patrimoniul statului atat la nivel guvernamental, cat si la nivelul intreprinderilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de caz privind evolutia inflatiei in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
11 576 cuvinte
Nr caractere:
65 215 caractere
Marime:
372.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
inflatie, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!