Structura Uniunii Europene

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

I. Institutii ale Uniunii Europenei.

1. Parlmentul European.

Parlamentul european este unul din organele Comunitatilor Europene. Este institutia democratica care reprezinta cetatenii statelor membre ale Uniunii, fiind cel mai amplu Parlament multinational din lume.

Incepand cu anul 1979 este ales direct, din 5 in 5 ani, prin alegeri generale, libere si secrete. Alegatorii din cele 27 de tari membre isi aleg reprezentantii in camerele Parlamentului, aflate in orasele Strasbourg, Bruxelles si Luxemburg. In perioada 1952-1976 membrii Parlamentului European erau numiti de catre parlamentele statelor membre.

Structurile politice existente in tarile membre se oglindesc in randul fractiunilor politice de la nivelul Parlamentului European. In acest parlament exista sapte fractiuni si o serie de deputati independenti. Deputatii din Parlamentul European provin din circa 160 de partide politice diferite, in care acestia sunt membri in tarile lor de origine. La data de 20 iulie 2004 a avut loc sedinta constitutiva a celei de-a sasea legislaturi a Parlamentului European, care numara acum 732 de deputati.

Parlamentul sustine, prin majoritatea membrilor sai, extinderea UE, desi sunt unii care cred ca Uniunea are in prezent o putere prea mare.

Istoric

Intre 10-13 septembrie 1950, in cadrul CECO (Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului) a avut loc prima sedinta a unei Adunari Parlamentare, alcatuita din 78 de membri ai parlamentelor nationale. Adunarea nu avea, in mare, decat rol consultativ, insa avea posibilitatea de a constrange Inalta Autoritate a CECO sa demisioneze, prin neacordarea votului de incredere. In 1957, odata cu Tratatele de la Roma, se infiinteaza Comunitatea Economica Europeana (CEE) si Comunitatea Europeana a Atomului (EURATOM). Adunarea Generala, alcatuita acum din 142 de deputati, raspundea de toate cele 3 comunitati. Fara a beneficia de noi competente, adunarea isi schimba totusi denumirea in Parlamentul European. In 1971 CE are un propriu buget, la elaborarea si adoptarea caruia participa si Adunarea. In 1979 au loc pentru prima data alegeri directe pentru Parlamentul European. In 1986 se semneaza Actul Unic European. In aceste tratate se foloseste pentru prima data notiunea de "Parlament European", ale carui drepturi sunt extinse si in procesul legislativ general. Conform Tratatului de la Maastricht parlamentul poate respinge un proiect de lege si fara acordul Consiliului de Ministri si poate infiinta comisii de investigatie.

Componenta

Parlamentul European este organul reprezentativ al celor 450 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene. Incepand cu data de 13 iunie 2004, acesta numara 732 de membri. S-a decis ca numarul maxim de parlamentari europeni trebuie fixat la 732, cu un prag minim de 5 si respectiv maxim de 99 de deputati pentru fiecare stat membru.

Alocarea locurilor in parlament are la baza o reprezentare degresiva si proportionala a statelor membre. Astfel, statele mici trimit mai multi deputati in Parlamentul European decat ar trebui daca s-ar lua in considerare strict populatiile statelor respective. Configuratia actuala a Parlamentului European a fost stabilita prin Tratatul de la Nisa (11 decembrie 2000), care contine prevederi referitoare la echilibrul puterii si procesul decizional in cadrul Uniunii, in contextul unei structuri cu 27 de state membre. Cele mai recente alegeri europene s-au desfasurat in anul 2007, in Romania si Bulgaria, cei mai noi membri ai Uniunii.

Structura organizatorica

Sediul central al Parlamentului European se afla la Strasbourg. Acolo se tin cele 12 sedinte anuale in plen, a cate patru zile fiecare. Comisiile si fractiunile se mai pot, de asemenea, intruni la Bruxelles, unde de curand a avut loc si o sedinta plenara. La Luxemburg se afla sediul Secretariatului General.

Secretariatul General este condus de un Secretar general si este alcatuit din 8 directii, fiecare fiind condusa de un director general, la care se adauga un Birou juridic. Directiile Generale mai apropiate sferei politice isi au sediul la Bruxelles, celelalte la Luxemburg. Aici lucreaza circa 3500 de angajati, adica peste jumatate din personal, multi dintre acestia fiind traducatori si functionari ai serviciilor administrative.

Cea mai inalta functie in cadrul Parlamentului este cea de Presedintele. Astazi presdintele este Hans-Gert Pottering, politician crestin-democrat german, ales in acesta functie la data de 16 ianuarie 2007.

Observatori

Tarile care se afla in cursul procesului de aderarea la Uniunea Europeana isi pot trimite un numar de observatori in Parlament, cu o anumita perioada inaintea aderarii, observatori care au dreptul de a participa sa reuniunile consiliilor parlamentare, unde presdintele de le poate oferi dreptul de a lua cuvantul in sedintele plenare ale Parlamentului. Observatorii urmaresc dezbaterile din plen, din comisiile permanente si din grupurile politice din care fac parte pentru a fi deja familiarizati cu functionarea Parlamentului European la momentul aderarii. De la data aderarii si pana la organizarea de noi alegeri transnationale pentru Parlamentul European observatorii devin provizoriu deputati.

In urma semnarii Tratatului de aderare pe 25 aprilie 2005 la Luxemburg, Presedintele Parlamentului European a invitat parlamentele Bulgariei si Romaniei sa numeasca observatori din randul membrilor lor. Numarul acestora, 35 pentru Romania si 18 pentru Bulgaria, esta acelasi cu numarul fotoliilor parlamentare alocate celor doua tari dupa ce au aderat la 1 ianuarie 2007. Pana la urmatoarele alegeri europene din 2009, numarul de deputati europeni va creste temporar pana la 785, urmand sa fie apoi redus din nou la 732, conform prevederilor Tratatului de la Nisa.

Puteri

Parlamentul European detine trei mari puteri:

- Puterea legislativa, prin care impreuna cu Consiliul Uniunii Europene adopta legislatia europeana (directive, ordonante, decizii). Aceasta coparticipare la procesul legislativ asigura legitimitatea democratica a textelor de lege adoptate. Parlmentul nu are inca drept de initiativa, adica nu poate inainta propriile proiecte de legi; acest lucru fiind insa prevazut in noua Constitutie a Europei. Acest drept de initiativa il are la ora actuala numai Comisia Europeana. Dupa semnarea Tratatului de la Nisa, in majoritatea domeniilor politice, deciziile se iau pe principiul co-participativ, la care Parlamentul si Consiliul au drepturi egale, urmand ca in cazul in care nu se ajunge la un consens decizia sa fie luata in a treia sedinta, in cadrul unei comisii de mediere.

o Puterea bugetara. Parlamentul European impreuna cu Consiliul Uniunii Europene sunt organele bugetare ale UE. Comisia Europeana intocmeste un proiect de buget. In faza de aprobare a bugetului Parlamentul si Consiliul au posibilitatea de a efectua modificari. La capitolul venituri bugetare ultimul cuvant il are Consiliul, la cel de cheltuieli il are Parlamentul. Dreptul de interventie al Parlamentului in domeniul cheltuielilor agricole este insa foarte redus. Insa de cand Parlamentului i s-a acordat dreptul de interventie bugetara ponderea cheltuielilor agricole din bugetul UE (cca. 100 mld. euro in anul 2004) a scazut de la aprox. 90% la 50%. Pentru exercitiul bugetar 2005 s-a prevazut o crestere a bugetului cu 10%, la suma de 109,5 mld. Euro.

- Puterea de control democratic asupra Comisiei Europene. Inainte de numirea membrilor acesteia, Parlamentul analizeaza in comisiile sale competenta si integritatea comisarilor desemnati. Parlamentul poate aproba numirea membrilor comisiei, sau impune retragerea unuia din comisari prin neacordarea votului de incredere. In afara de acestea, Parlamentul exercita un control politic prin Consiliul de Ministri si Consiliul European, cu precadere in afara CE, acolo unde aceste institutii au functii executive.

Bibliografie:

- Agenda EURO 2008; editat de Generation Europe Foundation, Bruxelles, Institutul de Stiinte ale Educatiei, Bucuresti, si Asociatia Generation Europe - Romania.

- http://ro.wikipedia.org/;

- www.cia.gov

- www.grembassy.ro/press-and-communication-office/images/despre_grecia.pdf

- www.financiarul.com - articol din data de 14.10.2008 "Austria, o economie dezvoltata care isi continua expansiunea".

- www.nicosia.mae.ro/index.php?lang=ro&id=11783

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Structura Uniunii Europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
15 760 cuvinte
Nr caractere:
84 447 caractere
Marime:
275.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
europa, state
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!