Societate pe acțiuni

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Societatea pe actiuni este forma cea mai complexa si, totodata, cea mai evoluata a societatii comerciale. Se caracterizeaza prin faptul ca toti asociatii au calitatea de actionari. in aceasta forma de societate conteaza mai mult aporturile asociatiilor decat calitatile acestora. Hotararile SA se iau cu votul majoritatii capitalului social.

Datorita rolului important pe care societatea pe actiuni il are in viata economica, Legea nr.31/1990 asigura o reglementare cuprinzatoare acestei forme de societate.

Potrivit art. 3 din lege, societatea pe actiuni este societatea ale carei obligatii sunt garantate cu patrimonial social; actionarii sunt obligati numai pana la concurenta capitalului subscris.

Societatea pe actiuni poate fi definita ca acea societate constituita prin asocierea mai multor persoane, cel putin 2 asociati, care contribuie la formarea capitalului social prin anumite cote de participare reprezentate prin titluri, numite actiuni, pentru desfasurarea unei activitati comerciale, in scopul impartirii beneficiilor, si care raspund pentru obligatiile sociale numai in limita aporturilor lor.

II. Constituirea societatii pe actiuni

Constituirea societatii pe actiuni este reglementata de dispozitiile Legii nr.31/1990, care privesc constituirea oricarei societati comerciale.

Potrivit art. 5 din Legea nr. 31/1990, societatea pe actiuni se constituie prin contract de societate si statut. Contractul de societate si statutul pot fi incheiate si sub forma unui inscris unic, denumit act constitutiv. Actul constitutiv se semneaza de catre toti asociatii sau, in caz de subscriptie publica, de catre fondatori. Actul constitutiv al societatilor pe actiuni va cuprinde urmatoarele elemente prevazute de art. 8 din Legea nr. 31/1990:

a)Asociatii

Asociatii societatii pe actiuni, denumiti actionari, pot fi persoane fizice sau juridice, numarul minim al actionarilor nu poate fi mai mic de cinci, art. 10 alin. (2) din Legea nr. 31/1990.

b)Firma societatii

Orice societate trebuie sa aiba o firma. Firma unei societati se compune dintr-o denumire proprie, de natura a o deosebi de firma altor societati si va fi insotita de mentiunea, scrisa in intregime "societate pe actiuni" sau S.A.

c)Capitalul social

in contracul de societate trebuie sa se prevada capitalul social subscris si cel varsat. Capitalul societatii pe actiuni nu poate fi mai mic de 25.000.000 lei. La constituirea societatii, capitalul social subscris, varsat de fiecare actionar, nu va putea fi mai mic de 30% din cel subscris, daca prin lege nu se prevede altfel.

d)Aporturile asociatilor

in contractul de societate trebuie aratat aportul fiecarui asociat. Aportul poate fi in numerar, in natura sau in creante.

e)Actiunile

Contractul de societate trebuie sa arate numarul si valoarea nominala a actiunilor, cu specificarea daca sunt nominative sau la purtator.

Valoarea nominala a unei actiuni nu poate fi mai mica de 1000 lei (art.93 din Legea nr. 31/1990).

f)Administratorii societatii

in contractul de societate, asociatii trebuie sa mentioneze numarul, numele, prenumele si cetatenia administratorilor, persoane fizice; denumirea, sediul si nationalitatea administratorilor, persone juridice; garantia pe care administratorii sunt obligati sa o depuna.

g)Cenzorii societatii

in contractul de societate trebuie sa se prevada numele, prenumele, domiciliul si cetatenia cenzorilor, persoane fizice; denumirea, sediul si nationlitatea cenzorilor, persoane juridice.

h)Clauze privind conducerea, administrarea, controlul gestiunii si functionarea societatii.

in contractul de societate se pot prevedea clauze speciale privind luarea hotararilor in adunarea generala si modul de lucru al administratorilor.

i) Durata societatii;

j) modul de distribuire a beneficiilor si de suportare a pierderilor;

k)avantajele rezervate fondatorilor

Contractul de societate trebuie sa prevada eventualele avantaje conferite fondatorilor pentru activitatea lor legata de constituirea societatii.

l) Operatiunile incheiate de asociati in contul societatii.

Constituirea societatii pe actiuni implica anumite operatiuni si cheltuieli.

m) modul de dizolvare si de lichidare a societatii.

III. Modalitati de constituire a societatii

Art. 9 din Legea 31/1990 prevede ca societatea pe actiuni se constituie prin subscriere integrala si simultana a capitalului social de catre semnatarii actului consitutiv sau prin subscriptie publica.

Capitalul social al societatii pe actiuni si al societatii in comandita pe actiuni nu poate fi mai mic de 25.000.000 lei, conform art. 10, alin. 1 din Legea 31/1990.

Constituirea societatii continuata sau prin subscriptie publica.

Constituirea societatii prin subscriptie publica implica urmatoarele operatiuni: intocmirea si lansarea prospectului de emisiune a actiunilor; subscrierea actiunilor; validarea subscriptiei si aprobarea actelor constitutive ale societatii de catre adunarea constitutiva a subscriitorilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Societate pe actiuni.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 357 cuvinte
Nr caractere:
12 914 caractere
Marime:
21.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, societate
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!