Sistemul conturilor regionale

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

*Reprezinta analogul conturilor na- ionale la nivel subnational, reflectind, intr-o forma agregata, fluxurile economice, materiale si financiare precum si relatiile dintre acestea, cu scopul descrierii proceselor fundamentale ale productiei, distributiei, repartitiei si acumularii la nivel regional.

*Studiaza leg- turile intra si interregionale.

*Verifica compatibilitatea indicatorilor cu care opereaza economia regionala urmind principiul dublei inregistr- ri din contabilitate.

*Aplicarea - destul de dificil- - n raport cu aplicarea contabilit- - ii na- ionale.

Cauze:

-cerintele si accesul la datele necesare sunt mult mai dificile;

-standardizarea unor seturi de conturi elaborate pentru diferite regiuni in diverse perioade de timp este greu de realizat;

-comertul interregional si fluxurile de capital nu sunt, in mod obisnuit, inregistrate in statistici;

-granitele regionale fiind deschise, sfera de cuprindere a veniturilor nu este aceeasi cu cea a produsului regional brut;

- unele venituri nu au o localizare regionala clara (profiturile nedistribuite ale firmelor, unele cheltuieli ale administratiei centrale).

* Tendintele de integrare europeana => crearea de baze de date unitare care va rezolva intr-o buna masura aceste dificultati.

Tipuri de conturi propuse sau utilizate la nivel regional:

-conturile productiei si veniturilor;

-conturile balantei de plati la nivel regional;

-conturile fluxurilor de fonduri;

-conturile input-output;

-contul avutiei nationale.

Sistemul conturilor regionale

Conturile regionale reprezinta o versiune, la nivel general, a conturilor economiei nationale. Fara nici o exceptie, ele recurg la aceleasi concepte metodologice.

Construirea unui ansamblu complet al conturilor regionale presupune:

- delimitarea teritoriului economic al unei tari;

- stabilirea tipurilor de unitati institutionale;

- respectarea principiului rezidential;

- alegerea metodelor de reorganizare.

Teritoriul regional:

Conform Sistemului European de Conturi (SEC) 95, teritoriul economic al unei tari poate fi impartit in mai multe teritorii regionale si un teritoriu extraregional.

Fiecare teritoriu regional cuprinde:

- regiunea, care face parte din teritoriul geografic al unei tari;

- inicintele zonelor libere, antrepozite si uzine aflate sub control vamal si care sunt situate in aceste regiuni.

Teritoriul extraregional este constituit din parti ale teritoriului economic al unei tari care nu poate fi atribuit direct unei regiuni. El cuprinde:

- spatiul aerian, national, ape teritoriale si platforma continentala situata in apele internationale asupra carora tarile dispun de drepturi exculsive;

- enclavele teritoriale, adica teritoriile geografice situate in restul lumii si utilizate in virtutea unor tratate importante sau acorduri intre state, de catre administratiile publice ale tarilor (ambasade, consulate, baze militare, baze stiintifice etc.);

- zacamintele situate in apele internationale, in afara de platforma internationala a unei tari, care sunt exploatate de unitatile reziduale.

Pentru a dispune de o schema unica si coerenta de repartizare teritoriala a stabilimentelor statistice regionale, la nivelul Uniunii Europene, a fost creat Nomenclatorul Unitatilor Teritoriale Statistice (NUTS). Acest nomenclator serveste la:

- colectarea, dezvoltarea si amortizarea statisticilor regionale;

- analiza socio-economica a regiunilor;

- definirea politicilor regionale ale comunitatii.

Tipuri de unitati institutionale in SEC 95 se disting 2 tipuri de unitati:

- unitatea cu activitate economica locala (UAE locala) la nivelul careia se analizeaza fluxurile ce intervin in procesele de productie si in utilizarea bunurilor si serviciilor;

- unitatea institutionala, ce reprezinta unitatea de baza pentru analiza fluxurilor intersectand in principal veniturile, capitalul, operatiunile financiare si patrimoniul.

Unitatea cu activitate economica locala este parte din unitatea cu activitatea economica relevanta la nivel local. Unitatea locala corespunde unei unitati institutionale sau unei parti dintr-o unitate institutionala care produce bunuri si servicii intr-un loc bine identificat geografic.

Pentru elaborarea conturilor regionale se disting doua tipuri de unitati institutionale:

- uniregionale;

- multiregionale.

Unitatea uniregionala este unitatea institutionala care are centrul sau de interes economic si care exercita cea mai mare parte a activitatilor intr-o singura regiune.

Aceste unitati regrupeaza gospodariile populatiei, societatiile ale caror unitati cu activitate economica locala (UAE locala) sunt situate in aceeasi regiune, administratiile locale, o parte din administratiile securitatii sociale, institutii sociale si institutii fara scop lucrativ in serviciul gospodariilor populatiei.

Unitatea multiregionala este unitatea institutionala al carui centru economic este situat in mai multe regiuni. In aceasta situatie se regasesc numeroase societati si unele intreprinderi fara scop lucrativ.

Principiul ce trebuie respectat in elaborarea conturilor regionale este principiul rezidentei - alocarea in functie de regiunea in care isi are resedinta unitatea producatoare.

Pentru operatiunile care au legatura cu activitatea de productie, este indispensabil a se inventaria fluxurile intre mai multe UAE locale, apartinand aceleiasi unitati institutionale, dar stabilite in regiuni diferite. SEC recomanda ca livrarile intre unitatile locale sa fie contabilizate in productie; in contabilitatea regionala se preia aceeasi recomandare.

Pentru elaborarea conturilor regionale se disting doua tipuri de unitati institutionale.

Primul tip este unitatea uniregionala care are centrul sau de interes economic si care exercita cea mai mare parte a activitatilor dintr-o singura regiune. Unitatiile uniregionale regrupeaza gospodariile populatiei, ale caror UAE sunt locale, toate situate in aceeasi regiune, administratiile statelor federale si administratiile locale, o parte din administratiile securitatii sociale si numeroase institutii fara scop lucrativ in serviciul gospodariilor populatiei.

Al doilea tip de unitate institutionala este unitatea multiregionala, al carei centru de interes economic este situat in mai multe regiuni. Numeroasele societati si un anumit numar de intreprinderi fara scop lucrativ se gasesc in aceasta situatie. De asemenea, este cazul, in cea mai mare parte, al unitatilor institutionale ale caror activitati se desfasoara pe intreg teritoriul tarii, cum ar fi administratia centrala si un numar mic de societati in general in situatia de monopol sau cvasimonopol precum societatile nationale de cale ferata sau de electricitate. Toate operatiuniile unitatilor uniregionale sunt imputate regiunii in care ele au centrul lor de interes economic. Pentru gospodariile populatiei, aceasta din urma corespunde regiunii unde traiesc si nu regiunii in care lucreaza. Toate celalalte unitati uniregionale sunt considerate a avea centrul lor de interes economic in regiunea in care ele sunt stabilite.

Elementele sistemului conturilor regionale

a) agregate regionale referitoare la activitatile productive, pe ramuri de activitate:

- (1) valoarea adaugata bruta

- (2) remunerarea salariatilor

- (3) populatia ocupata

- (4) salariati

- (5) formarea bruta de capital fix

b) produsul intern brut regional (PIBR)

c) conturile regionale ale gospodariilor populatiei

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul conturilor regionale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
39 cuvinte
Nr caractere:
297 caractere
Marime:
13.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
conturi, sistem
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!