Politici europene

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

CLASIFICAREA POLITICILOR EUROPENE

- POLITICI ORIZONTALE

- includ obiectivele, mijloacele si masurile luate in comun de statele membre in cinci domenii principale: dezvoltare regionala, progres social, fiscalitate, concurenta si protectia mediului;

- Corespunzator lor, identificam politica regionala, politica sociala, politica fiscala, politica privind concurenta, politica de mediu

- POLITICI SECTORIALE

- sunt politicile care vizeaza principalele sectoare ale economiei statelor membre

- politica industriala, politica privind cercetarea si tehnologia, politica energetica, politica de transport, politica agricola, politica privind pescuitul

- POLITICI PRIVIND CETATENII

1. Achizitiile publice

2. Agricultura

3. Ajutor umanitar

4. Audiovizual

5. Bugetul si controlul financiar

6. Cercetarea si tehnologia

7. Cetatenia Uniunii Europene

8. Coeziunea economica si sociala

9. Comertul

10. Concurenta

11. Cultura

12. Dezvoltarea

13. Dreptul societatilor comerciale

14. Drepturile fundamentale

15. Educatia, formarea profesionala si tineretul

16. Energia

17. Extinderea Uniunii Europene

18. Impozitarea

19. Industria

20. Intreprinderile

21. Justitia si afacerile interne

22. Libera circulatie a bunurilor

23. Libera circulatie a capitalului

24. Libera circulatie a persoanelor

25. Libera circulatie a serviciilor

26.Mediul inconjurator

27. Noile tehnologii industriale

28. Ocuparea fortei de munca si politica sociala

29. Pescuitul

30. Piata interna

31. Politica externa si de securitate comuna

32. Politica regionala

33. Proprietatea intelectuala

34. Protectia consumatorului

35. Relatiile externe

36. Retelele trans-europene

37. Sanatatea publica

38. Sanse egale

39. Serviciile financiare

40. Societatea informationala

41. Spatiu al libertatii, securitatii si justitiei

42. Transporturile

43. Turism

44. Uniunea economica si monetara

45. Uniunea vamala

POLITICA REGIONALA

- Tratatul privind crearea Comunitatii Europene: "comunitatea va urmari sa reduca disparitatile dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni, precum si slabiciunile celor mai putin favorizate regiuni sau insule, inclusiv ale zonelor rurale"

- In perioada 1957 - 1973 principalele instrumente folosite pentru finantarea procesului de dezvoltare au fost: Fondul Social European, Banca Europeana de Investitii, Fondul European pentru Orientare si Garantare Agricola;

- Dupa aderarea la UE a Marii Britanii, a Irlandei si a Danemarcei in 1973, din 1975 a fost creat Fondul European de Dezvoltare Regionala

- Initial, fondul a fost creat pentru a sprijini regenerarea regiunilor industriale aflate in declin din Marea Britanie si de a compensa fondurile reduse pe care aceasta le primea prin intermediul Politicii Agricole Comune.

- Integrarea Greciei si, ulterior a Spaniei si Portugaliei, au facut ca fondul sa se adreseze tuturor regiunilor ramase in urma din punctul de vedere al dezvoltarii

Obiectivele politicii regionale

- La nivel european, obiectivul principal al politicii regionale a Uniunii Europene il constituie reducerea disparitatilor regionale existente si prevenirea unor noi dezechilibre regionale printr-un transfer de resurse comunitare catre zonele cu probleme, prin intermediul instrumentelor financiare cunoscute sub denumirea de fonduri structurale.

- Incepand cu 2007 obiectivele politicii regionale sunt:

- Convergenta

- Competitivitate regionala si ocupare

- Cooperare teritoriala europeana

- Fondurile Structurale sunt instrumente financiare prin care UE actioneaza pentru eliminarea disparitatilor economice si sociale intre regiuni, in scopul realizarii coeziunii economice si sociale.

- Pentru intervalul 2007 - 2013 exista

- trei Fonduri Structurale:

- Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR);

- Fondul Social European (FSE);

- Fondul de Coeziune (FC);

- doua Actiuni Complementare, respectiv:

- Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR);

- Fondul European pentru Pescuit (FEP).

- Coeficientii maximi de cofinantare sunt:

- Convergenta: intre 75% si 85%;

- Competitivitate si ocuparea fortei de munca: intre 50% si 85%;

- Cooperare teritoriala europeana: intre 75% si 85%;

- Fondul de Coeziune: 85 %.

Bugetul UE 2008

- Bugetul total:

129,2 miliarde de euro

- Bugetul european pentru 2008 a fost structurat astfel incat sa sustina continuarea eforturilor de integrare a noilor state membre. Cele 12 noi state membre ale UE, intre care si Romania, vor beneficia in 2008 de 47% din fondurile structurale si de coeziune

Din totalul de 46,9 miliarde de euro alocat pentru stimularea dezvoltarii regionale, 37 miliarde de euro vor fi cheltuiti pentru proiectele de convergenta, menite sa creasca potentialul de dezvoltare in regiunile mai putin prospere.

Impactul extinderii UE

- populatia totala creste de la 380 milioane la 454milioane (UE 25), respectiv 485 milioane (UE 27). Media europeana a PIB/locuitor s-a redus cu 12,5% in urma primirii celor 10 noi state membre si a scazut cu 18% fata de 2003 dupa primirea Romaniei si Bulgariei.

- Ponderea regiunilor cu un PIB mediu mai mic decat 75% din media europeana explodeaza de la un nivel de aproximativ 25% in forma UE15, pana la peste 75% din regiuni in formula UE 27. In aceste conditii, aproximativ 78% din bugetul total este alocat reducerii decalajelor, politicii de coeziune sau celei regionale.

Dezvoltarea regionala in Romania

Regiunile din Romania sunt constituite pe criteriul proximitatii spatiale:

1. NE: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui

2. SE: Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea

3. S: Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman

4. SV: Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea

5. V: Arad, Caras - Severin, Hunedoara, Timis

6. NV: Bihor, Bistrita Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj

7. Centru: Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu

8. Bucuresti: Ilfov, Municipiul Bucuresti

9. Resedintele judetelor din Romania se afla in cel mai mare oras din judetul respectiv, oras care inglobeaza in general mult peste 50% din totalul activitatii economice din acea zona;

10. Orasele mici au avut in general un profil monoindustrial, stabilit fara mare legatura cu specificul zonei, ceea ce a contribuit la falimentul rapid al profilului si la aparitia unor probleme sociale acute.

11. Dezvoltarea economica spatiala s-a facut pe criterii egalitariste. In procesul industrializarii nu s-a reusit crearea de structuri industriale proprii fiecarui judet, acestea dobandind o structura industriala foarte diversificata si amorfa. Astfel, in toate judetele s-a dezvoltat industria alimentara, a confectiilor, a pielariei si incaltamintei, precum si industria materialelor de constructii si a exploatarii lemnului. Toate judetele, fara exceptie, aveau intreprinderi de constructii de masini si prelucrarea metalelor.

12. La nivelul fiecarui judet exista decalaje economice impresionante intre marile zone urbane si micile orase, cat si intre mediul urban si mediul rural.

13. Decalajele inter - judete sunt declarate ca fiind nesemnificative de catre oficialitati, dar ele sunt semnificative la nivel de indicatori specifici si la nivelul indicatorilor privind calitatea vietii.

POLITICA SOCIALA

- Politica regionala si politica sociala pot fi considerate complementare, atat din punctul de vedere al obiectivelor urmarite, cat si al instrumentelor utilizate.

- Politica regionala urmareste cresterea sanselor regiunilor defavorizate, in timp ce politica sociala urmareste cresterea sanselor persoanelor defavorizate. Si una si alta urmaresc aplanarea inegalitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii si sa distribuie rezultatele favorabile generate de piata comuna catre toate zonele si catre toti cetatenii.

Agricultura in cadrul Uniunii Europene

Politica agricola comuna (PAC) este una dintre cele mai integrate si mai vechi politici comunitare. Inainte de realizarea pietei comune, politicile agricole ale statelor europene erau principalul domeniu de interventionism si protectionism. In mod traditional, agricultura era considerata un domeniu strategic, in care statul se simtea obligat sa intervina fie pentru a proteja pe fermieri de fluctuatiile ori amenintarile competitorilor externi, fie pentru a feri acest sector vulnerabil de amenintarile datorate conditiilor meteorologice sau fitosanitare nefavorabile.

In articolul 3 al Tratatului CEE se cerea adoptarea unei politici comune in domeniul agriculturii. Prevederile privind PAC sunt cuprinse in partea I, Libera circulatie a bunurilor, titlul II, articolele 38-47. Articolul 38 defineste produsele agricole si leaga politica agricola comuna de stabilirea pietei comune in general. Articolul 39 releva

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politici europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
16 656 cuvinte
Nr caractere:
97 531 caractere
Marime:
66.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
europa, politici europene
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!