Instrumente de plată

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Cambia este definita ca un titlu de credit, sub semnatura privata, care pune in legatura in procesul crearii trei persoane: tragatorul, trasul si beneficiarul. Intr-o acceptiune mai coerenta, cambia se poate defini ca un inscris formal, prin care tragatorul da o dispozitie neconditionata trasului de a plati beneficiarului, la vedere sau la termen, o anumita suma de bani.

Rolul cambiei poate fi analizat pornind de la utilizarea acesteia: ca instrument de schimb, instrument de plata si instrument de credit.

Ca instrument de schimb, cambia evidentiaza rolul initial al acesteia in schimburile monetare, in scopul evitarii deplasarii banilor si al reducerii riscurilor aferente.

In calitate de instrument de plata, cambia poate fi utilizata in locul bancnotelor pentru stingerea unor obligatii de plata in numerar. In cazul platilor prin utilizarea cambiei, se asigura certitudinea, datorita acceptarii cambiei de catre tras, iar prin transmiterea cambiei prin gir, se asigura si avantajul solidaritatii intre girantii succesivi.

Ca instrument de credit, cambia are multiple utilizari: in domeniul creditului comercial, al creditului bancar si ca mod de garantare.

Ca instrument de credit comercial, cambia este denumita efect comercial si este utilizata de producator in raport cu comerciantul care ii cumpara produsele. In momentul vanzarii, producatorul emite o cambie, prin care se prevede plata pretului de catre cumparator (tras) la o anumita data. Tragatorul, respectiv producatorul poate valorifica aceste instrumente inainte de scadenta, prin scontare la banca, ceea ce conduce la obtinerea unui credit bancar.

Operatiuni cambiale

a) Emiterea cambiei

Cambia se emite de catre tragator, cel care crediteaza debitorul pe perioada convenita pana la scadenta.

b) Acceptarea cambiei

Acceptarea cambiei este actul prin care trasul se obliga sa plateasca, la scadenta, suma aratata in cambie, posesorului titlului.

c) Scontarea cambiei

Scontarea este operatiunea de vanzare a unei cambii catre o banca sau o institutie financiara cu scopul de a obtine lichiditate inainte de scadenta. Exista posibilitatea ca banca comerciala sa vanda cambia, in aceeasi zi, bancii centrale, iar operatiunea se numeste rescontare.

d) Scadenta si plata cambiei

Scadenta este termenul la care cambia este exigibila si trebuie platita. Scadenta este un moment cheie in procesul cambial si pentru a evita unele interpretari, aceasta trebuie sa fie:

- certa, adica sa indice cu precizie ziua sau termenul pana la care beneficiarul trebuie sa se prezinte la incasare;

- unica, adica nu se admit scadente succesive;

- posibila, respectiv sa nu fie inaintea emiterii.

e) Plata cambiei

Plata se face la scadenta si la locul indicat pe titlu la cererea posesorului, prin prezentarea cambiei. Prezentarea unei cambii la plata se poate face in original sau prin trunchiere.

f) Avalul

Avalul este o garantie data de o persoana, denumita avalist, care garanteaza plata pentru unul din obligatii cambiali, numit avalizat, pentru toata suma mentionata pe titlu sau pentru o parte din ea. Avalul se da pe fata cambiei utilizindu-se una din expresiile ,,pentru aval", "pentru garantie", "pentru cautiune", ,,pentru fidejusiune" ori alta expresie echivalenta, urmata de semnatura avalistului sau a imputernicitului sau.

Circulatia cambiei

Circulatia cambiei este legata de transferul de la emitent (tragator) la o alta persoana a drepturilor izvorate din cambie.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instrumente de plata.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 960 cuvinte
Nr caractere:
15 884 caractere
Marime:
28.99KB (arhivat)
Publicat de:
Aristide Virgil Iliescu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
cambia, plata, Economie
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad
Materie:
Economie
An de studiu:
III
Profesorului:
Ghidesa Elena
Sus!