IMM-urile - Platformă pentru aplicarea tehnologiilor informaționale și de comunicare

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

In ultima perioada, suntem prezenti la una dintre cele mai importante si de anvergura modificari din istorie ale infrastructurii tehnologice a intregii societati. Aceasta noua transformare se rezuma la adaugarea unui nou substrat in infrastructura tehnologica, substrat care este denumit tehnologia informationala si de comunicare . In acest nou continut se remarca in mod decisiv informatica si comunicarea. Sporirea intr-o masura din ce in ce mai mare a TIC a devenit posibila doar multumita progreselor rapide si importante ale microelectronicii. Aceasta extindere este pe cale de a produce o schimbare majora in societatea contemporana, si anume, trecerea de la orientarea industriala a economiei, in care se pune accentul pe masina si energie, la o noua orientare informationala si de comunicare, in care accentul este pus pe robot si informatie. Bineinteles, si in continuare masina si energia vor ocupa un loc important, de baza pentru societatea informationala, dar pentru noile masini, pentru noile industrii, ca si pentru celelalte activitati ale omului, devin extrem de importante tehnologiile informatice care au la baza electronica, informatica si comunicatiile moderne. Societatea, civilizatia umana nu poate exista fara informatie si comunicare . Raportul societate - informatie este de neseparat. Schimbul de informatii reprezinta o categorie esentiala in existenta societatii, o realitate care defineste societatea contemporana in raport cu toate componentele dezvoltarii acesteia.

Viitorul nu poate fi proiectat oriunde in lume fara a lua in considerare evolutiile spectaculoase inregistrate in ceea ce priveste dezvoltarea informaticii si a comunicarii si a beneficiilor aduse de acestea.

Desi traim intr-o epoca in care putem achizitiona lucruri complet inutile, majoritatea produselor trebuie sa aiba o utilitate si sa ofere foloase reale . In industrie, nu se poate concepe utilizarea unei tehnici sau a unei tehnici sau tehnologii noi care sa nu ofere o valoare suplimentara intr-o forma sau alta, fata de cea veche. De exemplu, la inceput , calculatoarele creau mai multe probleme decat rezolvau. Nu erau sigure, software-ul introducea dificultati si are chiar preferabil sa se evite utilizarea lor atat timp cat era posibil.

Astazi, pentru economia contemporana, este de neconceput pentru o firma sa nu utilizeze calculatorul sau alte echipamente tehnologice, datorita saltului informational de performanta ajuns a acestora, care continua cu multimple imbunatatiri . Sistemele informationale furnizeaza potentialul analitic si cel de comunicare de care au nevoie firmele pentru a-si administra afacerile la scara globala. Desfasurarea si controlul operatiunilor in forma multinationala necesita comunicarea cu furnizorii si distribuitorii 24 de ore din 24, intre diferite puncte de pe glob.

Se preconizeaza aparitia unor noi generatii de calculatoare la fiecare 15 ani , inclusiv asa-numitele retele de calculatoare specializate BAN (body area network), ca o extrapolare a actualelor WAN si LAN. Schimbarile tehnologice din zilele noastre produc mutatii funadmentale in toate domeniile de activitate, iar personalul si conducerea intreprinderii trebuie sa tina capacitatea de a se adapta mereu, intr-un ritm rapid . Globalizarea economiei si tehnologia informatiilor au determinat o intensificare a competitiei pe pietele internationale .

Mai mult decit atit, tehnologiile avansate permit sa se vorbeasca despre o economie electronica, ideea de baza fiind ca, pe linga simpla vinzare-cumparare de produse si servicii, cu ajutorul instrumentelor comertului electronic se pot realiza schimburi de idei, de bunuri, de cunostinte si informatii. Tehnologiile comertului electronic pot fi utilizate pentru a conduce o afacere, folosind pentru comunicare Internetul, Intranetul sau alte retele de transmitere a datelor, desi in ultimii ani Internetul a devenit mediul de referinta pentru comertul electronic. Societatea spre care pornim este Societatea Informationala - Societatea Cunoasterii. Acestei societati ii va fi proprie o economie mult schimbata fata de cea actuala, pe care o denumim, cel putin acum, noua economie .

In societatile din "al treilea val", materia prima prioritara este informatia, produsul este cunoasterea, echipamentele industriale sunt calculatoarele, iar munca manuala este inlocuita de efortul intelectual. Importanta informatiei si a sistemelor de comunicatii pentru societate si economia globala se intensifica odata cu valoarea si cantitatea informatiei transmisa si stocata pe aceste sisteme. Pentru multe organizatii, informatia si tehnologiile care o fac posibila reprezinta cele mai valoroase bunuri ale organizatiei.

Fiecare societate a avut economia sa si aceasta era o noua economie in raport cu cea apartinand vechii societati. Societatea informationala este o forma noua, mult mai perfecta, a societatii contemporane, in care accesul egal la informatie, in corelatie cu o infrastructura informationala si de comunicatii dezvoltata, contribuie la o dezvoltare social-economica durabila, la reducerea nivelului de saracie, la imbunatatirea calitatii vietii, la integrarea informationala globala. Practica mondiala demonstreaza influenta pozitiva a utilizarii TIC asupra dezvoltarii societatii contemporane, a extinderii si diversificarii accesului populatiei la informatie si la serviciile informationale publice si nu numai de calitate inalta in domeniile: guvernare, invatamint, medicina, incadrarea in cimpul muncii si altele .

2.2. Importanta TIC pentru IMM-uri

"TIC reprezinta o componenta de baza intre competente precum cititul si scrisul."

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

In general, tehnologiile informationale si de comunicare (TIC) ofera populatiei posibilitati noi, beneficii si contacte internationale, permit persoanelor din toate tarile lumii sa se cunoasca mai bine atit pe ei insisi, cit si pe cei din jur. In prezent omenirea abia incepe sa valorifice imensul potential al TIC in dezvoltarea economica intensiva, in ridicarea bunastarii publice si promovarea coeziunii sociale si a democratiei. Trebuie sa recunoastem ca procesul globalizarii si ritmurile rapide de dezvoltare a tehnologiilor moderne implica si variate situatii care trebuie rezolvate fara intirziere, inclusiv prin atragerea contributiilor din sectorul privat.

Noile tehnologii digitale reduc esential costul de acces, stocare si transmitere a informatiei. Sistemele informatice joaca un rol important in procesele de accelerare a schimbului de informatii intre organizatii si diseminarea eficienta a informatiei catre consummator .

TIC nu se reduce doar la un anumit numar de calculatoare. Semnificatia fiind mult mai cuprinzatoare, fiind data de modul in care IMM-urile contribuie la formarea si dezvolatrea lor. Toate sistemele informatice si de comunicare pot fi descries ca fiind solutii organizationale si managerial la problemele generate de mediul de afaceri.

Bibliografie:

1. Alexandru, Tugui, Tudorel, Fatu, Managementul resurselor informatice, Editura Sedcom Libris, Iasi, 2004

2. Allen, W., L., National Geografic, nr. 4, Oct. 1998

3. Ana, Grama (coordonator), Sisteme integrate colaborative pentru afaceri mici si mijlocii, Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2007

4. Constantin, A., Bob, Bogdan, Onete, Stefan, Brad, Sisteme informatice in administrarea afacerilor, Editura Uranus, Bucuresti, 2008

5. Dinu, Airinei, Ana, Grama, Tudorel, Fatu, Doina, Fotache, Mircea, Georgescu, Tehnologii informationale pentru afaceri, Editura Sedcom Libris, Iasi, 2006

6. Dumitru, Oprea, Gabriela, Mesnita, Sisteme informationale pentru manageri, Editura Polirom, Bucuresti, 2002

7. Gabor, D., Colombo, V., King, A., Galli, R., Sa iesim din epoca risipei, Bucuresti, Editura Politica, 1983

8. Gheorghe, Militaru, Sisteme informatice pentru management, Editura BicAll, Bucuresti, 2004

9. John, Vince, Realitatea virtuala. Trecut, prezent si viitor, Editura Tehnica, Bucuresti, 2000

10. Marian, Zaharia, Claudia, Carstea, Liana, Salagean, Inteligenta artificiala si sistemele expert in asistarea deciziilor economice, Editura Economica, 2004

11. Marius Petrescu, Neculae Nabarjoiu, Managementul informatiei. Informatia si securitatea, vol. I, Editura, Targoviste, 2006

12. Milan, Zeleny, The Handbook of information technology in business, Editura Business Press, UK, 2003

13. Vasile-Daniel, Pavaloaia, Integrarea tehnologiilor informationale in analiza financiara, Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi, 2008

Referinte internet:

14. http://d.scribd.com

15. http://roarticles.com

16. www.bloombiz.ro

17. www.cnaa.md

18. www.eafacere.ro

19. www.pcworld.ro

20. www.racai.ro

21. www.tesionline.com

22. www.theredpoint.ro

23. www.wall-street.ro.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • IMM-urile - Platforma pentru aplicarea tehnologiilor informationale si de comunicare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 111 cuvinte
Nr caractere:
24 199 caractere
Marime:
143.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
IMM, comunicare, platforma
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!