Fenomenul globalizării

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Nu exista o definitie a globalizarii intr-o forma universal acceptata, si probabil nici definitiva. Motivul rezida in faptul ca globalizarea subinclude o multitudine de procese complexe cu o dinamica variabila atingand domenii diverse ale unei societati. Ea poate fi un fenomen, o ideologie, o strategie, sau toate la un loc.

"Globalizarea reprezinta procesul prin care distanta geografica devine un factor tot mai putin important in stabilirea si dezvoltarea relatiilor transfrontaliere de natura economica, politica si socioculturala. Retelele de relatii si dependentele dobindesc un potential tot mai mare de a deveni internationale si mondiale."

(Barrie, A. The Global System.)

Aceasta este una din cele mai uzuale definitii ale globalizarii. De rind cu aceasta, mai sunt si alte definitii date de savanti:

"Globalizarea poate fi definita ca intensificarea relatiilor sociale in lumea intreaga, care leaga intr-o asemenea masura localitati indepartate, incit evenimente care au loc pe plan local sunt private prin prisma altora similare, petrecute la multe mile departare, si invers."(Anthony Gidees)

"Globalizarea este reteaua globala care a adunat laolalta comunitati de pe aceasta planeta, altadata dispersate si izolate, intr-o dependenta mutuala si o unitate ale unei singuri lumi."(Emanuel Richter)

Termenul "globalizare" a intrat pentru prima oara intr-un dictionar (Webster) in 1961. De la mijlocul anilor 80 cistiga o circulatie considerabila: el se alatura ca adjective altor termeni ca: piete, institutii, evenimente si riscuri, etc. Daniel Yering face diferenta intre globalizare ca proces de expansiune a comertului si investitiilor si globalitate, care este o conditie, o realitate dincolo de globalizare: "intrarea intr-o lume a globalitatii."

Perioada liberalizarii si cea in care aurul definea standardul economic este deseori numita "Prima era a Globalizarii". Bazata pe Pax Britannica si pe schimbul de bunuri in numerar, aceasta era a crescut odata cu industrializarea. Baza teoretica a fost munca lui Ricardo in Avantajul comparativ si Legea generala a echilibrului a lui Say. Cei doi sustineau ca tarile vor face comert eficient si ca orice neajunsuri temporare in cerere sau oferta se vor corecta automat. Instituirea standardului in aur s-a realizat treptat in tarile intens industrializate intre anii 1850 si 1880.

"Prima era a Globalizarii" se crede ca s-ar fi impartit in etape odata cu primul razboi mondial si apoi cazand sub criza standardului in aur spre sfarsitul anilor '20 si inceputul anilor '30. Tarile ce incepusera sa imbratiseze era globalizarii, incluzand nucleul European, cateva state de la marginea Europei si cateva lastare europene din Americi si Oceania prosperau. Inegalitatea dintre acele state disparea in timp ce bunurile, capitalul si forta de munca formau in mod exceptional fluxuri libere intre state.

Globalizarea in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial a fost condusa prin runde de negocieri in prima faza sub auspiciile GATT, ce a dus la mai multe intelegeri in indepartarea restrictiilor asupra liberului schimb. Runda Uruguay a dus la semnarea unui tratat prin care se creeaza Organizatia Mondiala a Comertului (WTO) cu rolul de a media dispute comerciale. Alte acorduri comerciale bilaterale inclusiv sectiuni ale Tratatului de la Mastricht si NAFTA au fost de asemenea semnate cu scopul de a reduce tarifele vamale si barierele comerciale.

2)Globalizarea: Caracteristica generala.

In prezent in randul analistilor vietii economice internationale contemporane, s-a conturat o larga convergenta de opinii in aprecierea faptului ca lumea s-a schimbat profund, ca se afla intr-o tranzitie politica si economica majora si ca deceniul anilor '90 a fost unul -sub numeroase aspecte- cu totul diferit de cel precedent si deosebit de dificil in privinta "administrarii" noianului de probleme complexe ivite pe scena relatiilor economice internationale.

Procesul de globalizare a economiei mondiale, a inceput la mijlocul anilor '80, a capatat noi valente si adepti in deceniul '90 si continua in prezent sa se manifeste cu putere desi are de infruntat conceptii regionaliste si nationaliste.

Globalizarea este termenul modern folosit la descrierea schimbarilor in societati si in economia mondiala care rezulta din comertul international extrem de crescut si din schimburi culturale. Descrie cresterea comertului si a investitiilor datorita caderii barierelor si interdependentei dintre state. In context economic, este des intalnita referirea aproape exclusiva la efectele comertului si in particular la liberalizarea comertului sau la liberul schimb.

Dimensiunea economica a globalizarii are, fara nici un dubiu, o foarte mare importanta, ea fiind una dintre cele mai importante cauze si forta motrice pentru procesele de globalizare din celelalte domenii. Nu poate fi insa trecut cu vederea faptul ca globalizarea cuprinde cu mult mai mult decat integrarea sporita a economiei mondiale: de aceea, ea nu poate fi limitata strict la procesele economice, lucru care se intampla insa de multe ori

In aceasta notiune sunt cuprinse atit aspectele obiective, cit si cele subiective pe care le implica acest concept. Pe de o parte, - geografia pierde din relevanta datorita noilor tehnologii, noilor strategii ale actorilor economici, precum si politicilor acestora, de ordin national si international.- In notiune este cuprinsa, de asemenea, si ideea cresterii posibilitatii de extindere a retelelor la nivel global. Aspectul potentialitatii rezida in rolul pe care realitatile de ordin sociocultural le au in determinarea - logicii globalizarii.- In opinia lui Schimitov, - dincolo de milioanele de cuvinte pentru a descrie globalizarea, avem datoria sa recunoastem ca ne aflam in fata unui colonialism modern -

Acest fenomen, prin care interactiunea umana globala creste intr-o asemenea masura, face ca efectele sale primare, cit si reactiile pe care le provoaca sa dea nastere la numeroasealte fenomene.

Caracteristicile curentului globalizarii cuprind internationalizarea productiei, noua diviziune internationala a muncii, noul mediu competitiv care genereaza aceste procese, precum si internationalizarea statului, facind din state agentii ale lumii globalizate. Lumea devine tot mai mult un supermarket global in ideile si produsele pot fi gasite peste tot in acelasi timp. Globalizarea nu se refera, pur si simplu, la procesul obiectiv de crestere a intercomunitatii. Se refera la constientul si subiectivitatea individului, adica la scopul si intensitatea constientizarii lumii ca spatiu mic. Globalizarea este ceea ce cei din Lumea a Treia au anumit, timp de secole, colonizare. Globalizarea se refera la procesul prin care relatiile sociale devin relativ lipsite de factorii distanta si granite, in asa fel incit viata umana se desfasoara din ce in ce mai mult in largul unei lumi vazute ca loc unic.

3)Cauzele globalizarii

Fenomenele complexe nu pot fi explicate decat daca avem in vedere mai multe cauze. Acesta este singurul punct in care toata lumea este de acord in ceea ce priveste globalizarea. Restul faptelor raman in continuare contestate. In functie de ce acceptiune a globalizarii este luata ca punct de plecare, apar in prim-plan alte cauze si forte motrice. In schema de mai jos sunt prezentate cele mai des invocate cauze, fara ca lista sa fie insa completa.

Fara indoiala, inovatiile de ordin tehnic - si mai ales cele din domeniul informaticii si al comunicatiilor - au jucat si mai joaca inca un rol central. Internetul este, din multe puncte de vedere, emblema globalizarii. Globalizarea pietelor financiare, transferul unor sume inimaginabile in cateva secunde in jurul globului nu ar fi posibile fara aceasta tehnologie, nici organizarea productiei integrate la nivel transnational.

Avantul incredibil pe care l-a cunoscut comertul, un alt element definitoriu al globalizarii economice, se datoreaza, nu in ultimul rand, scaderii rapide a cheltuielilor de transport, marfurile putand fi astfel transportate mult mai rapid. Acest lucru poate fi observat indeosebi in sectorul serviciilor: de exemplu produsele de tip software sau bazele de date pot fi transmise in cateva secunde dintr-un capat al lumiiincelalalt.

Sfarsitul Razboiului Rece a fost de asemenea deseori indicat ca fiind una din cauzele globalizarii. Daca in conflictul dintre est si vest lumea era impartita in doua tabere care intretineau putine relatii intre ele, aceasta delimitare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fenomenul globalizarii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 819 cuvinte
Nr caractere:
25 520 caractere
Marime:
71.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
globalizare, Economie, standardizare
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!