Evaluarea capacității antreprenoriale

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Derularea unei afaceri presupune efort si determinare. Nu toata lumea are dorinta, puterea si vointa de a se implica in afaceri. Si aceasta in mare masura pentru ca nu are calitatile necesare unui intrepreprinzator. In acest capitol se vor prezenta caracteristicile esentiale pe care le are un intreprinzatoi de succes, dar si cele care nu se regasesc la acesta.

Dupa parcurgerea acestui capitol veti afla:

- trasaturile comune intreprinzatorilor de succes;

- trasaturile care nu se regasesc la intreprinzatorii de succes;

- trasaturile nerelevante pentru succesul afacerilor.

- sansa dumneavoastra de a va implica in afaceri prin prisma potentialului antreprenorial pe care il aveti.

Primul lucru la care trebuie sa se gandeasca un potential intreprinzator este: "Care va fi primul pas in initierea unei afaceri: decizia de a infiinta o firma sau existenta unei idei de afaceri?". Desi in aparenta raspunsul ar putea fi "existenta unei idei de afaceri", majoritatea intreprinzatorilor se decid prima data sa infiinteze firma si apoi sa lupte, uneori ani, pentru a gasi un produs sau serviciu care sa-l poate oferi cu succes cumparatorilor. Desigur, se ridica intrebarea "Este bine, este rau?". Pe de o parte este bine. Exista o multime de motive pentru care oamenii incep afaceri. Ele pot fi dorinta de a fi propriul stapan, rasplata financiara, imposibilitatea realizarii pe plan profesional la o firma mare etc. Indiferent de motive, un lucru este clar: ele nu au legatura cu ceea ce ar putea face firma. De aceea, consideram ca potentialii intreprinzatori trebuie sa lupte mai intai cu intrebarea daca sa inceapa sau nu o afacere. Au ei calitatile necesare unui intreprinzator, pot conta pe sprijinul familiei si al prietenilor, sunt dispusi sa isi asume unele riscuri inerente derularii afacerilor, pot face fata sacrificiilor pe care le cere o afacere?

Numai dupa s-au hotarat sa infiinteze o afacere se pot gandi si la dezvoltarea ideii de afaceri. Aceasta reprezinta o alta problema complexa care presupune evaluarea ideilor de afaceri si alegerea acelei idei care corespunde cel mai bine intentiilor intreprinzatorului.

1. Caracteristicile intreprinzatorilor de succes

Caracteristicile si personalitatea intreprinzatorului au fost analizate de foarte multi cercetatori. Probabil ca nici un alt aspect legat de intreprinzator nu a fost studiat cu atata consecventa. Si, bineinteles, punctele de vedere difera. Totusi, daca ar fi sa alcatuim un portret robot al intreprinzatorului de succes, acesta ar arata in felul urmator: barbat, 25-35 ani, singurul copil la parinti, absolvent de facultate, parintii detin o afacere, inca de copil a inceput sa faca bani, nascut intr-o zona favorabila afacerilor si de religie protestanta. Daca toate aceste trasaturi pot fi regasite la o persoana, ea se poate situa in postura favorabila a intreprinzatorului ideal. Daca insa nu sunt intrunite toate aceste trasaturi, nu sunt motive de ingrijorare. In lume sunt o multime de intreprinzatori de succes care nu au studii superioare, adolescenti, pensionari, gospodine, copii de bani gata, moldoveni, ortodocsi sau catolici. Pur si simplu nu exista elemente care sa determine daca un intreprinzator are succes sau nu.

Pe de alta parte, trasaturilor personale ale intreprinzatorilor de succes trebuie sa li se dea cu siguranta o atentie deosebita. Daca o parte din aceste trasaturi lipsesc, trebuie procedat cu tact si in nici un caz descurajant. Se pot elimina o serie din aceste lipsuri fie prin instruire si autodisciplina, fie prin compensarea unora din limitele proprii prin alegerea atenta a partenerilor si a altor membrii ai echipei.

Vom imparti trasaturile personale ale oamenilor in trei categorii:

- trasaturi personale comune intreprinzatorilor de succes, pe care le consideram foarte importante in dezvoltarea afacerilor;

- trasaturi personale ce nu se regasesc la intreprinzatorii de succes, care pot fi ascunse si impiedica dezvoltarea afacerilor;

- trasaturi nerelevante pentru succesul afacerilor.

A. Trasaturi comune intreprinzatorilor de succes

Printre cele mai intalnite trasaturi ale intreprinzatorilor de succes sunt urmatoarele:

1. Dorinta de asumare a riscului. Inca din secolul al XVIII-lea, Richard Cantillon asocia asumarea riscului in economie cu intreprinzatorul. In mod inevitabil, implicarea in afaceri presupune si asumarea unor riscuri personale si financiare. Daca afacerile nu merg, se pot pierde reputatia, prietenii si bineinteles banii. Totusi, cercetarile arata ca intreprinzatorii isi asuma un risc moderat. Ei nu sunt participanti la jocurile de noroc. Intreprinzatorii nu cauta riscul, ci mai degraba si-l asuma. Incearca sa reduca riscul printr-un control cat mai bun al afacerii. Prin alegerea atenta a produsului si a pietei, finantare creativa, formarea unei echipe competitive si prin planificare riscul initierii unei afaceri poate fi destul de mic.

In asumarea riscului trebuie facuta distinctie intre riscul absolut si cel relativ. Majoritatea afacerilor sunt riscante. Totusi, daca potentialul intreprinzator a fost recent disponibilizat ori se afla intr-un serviciu fara perspectiva, riscul relativ poate fi mult mai mic. In acest caz trebuie luate in considerare costul de oportunitate si riscul de oportunitate. Prin urmare, se pune intrebarea: "Care este costul si riscul continuarii activitatii actuale?" Daca cineva a fost concediat sau disponibilizat riscul de a deveni intreprinzator poate fi mai mic in comparatie cu alte optiuni. In cazul unui servici fara perspectiva, continuarea unei munci plictisitoare, fara nici o satisfactie poate avea un cost de oportunitate foarte ridicat, in comparatie cu recompensele financiare sau psihologice ale detinerii unei afaceri proprii.

2. Controlul propriului destin. Unii autori au incercat sa demonstreze ca factorul cheie in decizia de a intra in afaceri este dorinta de control a propriului destin. Potrivit teoriei controlului propriului destin, orice rezultat este perceput in

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaluarea capacitatii antreprenoriale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 281 cuvinte
Nr caractere:
16 682 caractere
Marime:
35.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
antreprenori, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!