Dezvoltarea economiei inovaționale și particularitățile procesului inovațional

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

La sfarsitul secolului XX omenirea a intrat intr-un stadiu nou de dezvoltare, stadiul de constituire a societatii post-industriale, care este de altfel rezultatul revolutiei social-economice a societatii contemporane.

La fundamentul revolutiei social economice a societatii post-industriale se afla tehnologiile informationale si sistemele computerizate, tehnologii inalte de productie si respectiv tehnologiile inovationale, sistemele inovationale si organizarea inovationala a diferitelor sfere ale activitatii umane. Rezultatul final va fi formarea unei noi forme de organizare a economiei respectiv economia inovationala. Formarea economiei inovationale este directia strategica a dezvoltarii Romaniei in prima jumatate a secolului XXI.

Economia inovationala este economia societatii bazate pe cunostinte, inovatii, pe acceptarea pozitiva a noilor idei, sisteme si tehnologii precum si realizarea lor in diferite sfere ale activitatii economice. Ea reprezinta un tip de economie bazat pe fluxul de inovatii, pe perfectionism tehnologic constant, pe productia si exportul de produse inalt tehnologizate cu valoare adaugata ridicata si pe exportul de tehnologii.

Procesul inovational a incitat de-a lungul vremii la numeroase reflectii. Astfel, economistul austriac Joseph Schumpeter a abordat pentru prima oara mecanismele si factorii procesului inovational argumentand ca spiritul antreprenorial si posibilitatea obtinerii unui profit de monopol temporar ar putea sa stimuleze introducerea noilor produse pe piata sau reducerea costurilor de productie. Acest fenomen a fost denumit - distrugere creativa-, prin care vechea structura a pietei era distrusa pentru a face loc unui inovator de succes. Putem afirma faptul ca in prezent contributia lui J. Schumpeter la teoria inovatiei este actuala si ca, conceptele de ,,inovatie" si ,,dezvoltare tehnologica" care constituie nucleul operelor sale, au contribuit si influentat teoria economica a inovarii

Pornind de la conceptele lui J.Schumpeter, unii autori ai teoriei neoclasice au imbinat intr-un mod eficient elementele distrugerii creative in modelul cresterii economice. Printre promotorii acestei incorporari se numara Philippe Aghion, Peter Howitt, G. Grossman si E. Helpman economisti care au elaborat un model in care cresterea economica este generata de o secventa intamplatoare a unei inovatii care provine din activitatea de cercetare.

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea economiei inovationale si particularitatile procesului inovational.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 310 cuvinte
Nr caractere:
7 462 caractere
Marime:
15.05KB (arhivat)
Publicat de:
Matei Moise
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Universitatea George Barițiu din Brașov, teoria economică a inovării, libertăţii economice, conceptele lui J.Schumpeter, Inovarea, Economia inovaţională, Procesul inovativ, media europeană, sferelor de producţie, resurselor informaţionale naţionale
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Stoican Mirela
Sus!