Conflictul de munca

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Conflict inseamna opozitie, dezacord sau incompatibilitate intre doua sau mai multe parti. Conflictul poate fi sau nu violent. Conflictul armat dintre state poate evolua in razboi.

Conflictul poate fi definit ca o situatie de competitie in care partile sunt constiente de potentialele incompatibilitati viitoare, in care fiecare parte doreste sa ocupe o pozitie care este incompatibila cu dorintele celorlalti(Boulding). Prin urmare, pentru ca o anumita situatie sa poata fi numita conflictuala, avem nevoie de doua parti constiente de pozitiile lor, cu dorinte incompatibile care sa intre in anumite schimburi

Conflictele sunt vechi de cand lumea, ele sunt un fenomen universal care poate fi intalnit la toate nivelele convietuirii umane.

In uzul zilnic, conflictele sunt deseori asociate in mod automat cu certurile, cu conflictele de interese, cu puterea sau cu uzul de violenta

Este important sa consideram conflictele ca pe niste simple fapte sociale, si sa nu le confundam cum formele sale mai avansate; conflictele nu trebuie sa fie limitate prin prisma unor evaluari concrete si nu trebuie confundate cu cauzele lor.

Conflictele intre membrii echipei sunt cel mai adesea declansate de modul lor de a comunica: cu superioritate, ironic, agresiv In cele mai multe cazuri, conflictele incep de la un schimb de pareri contradictorii pe o tema profesionala si pot degenera in atacuri de ordin personal.

Managerul trebuie sa se implice in medierea partilor atunci cand conflictul a fost declansat in public, existand riscul sa genereze conflicte in lant. De exemplu, daca sefii de departamente se cearta, exista un mare risc ca si subalternii lor sa declanseze conflicte; astfel, conflictul sefilor se transforma intr-un conflict generalizat intre departamente. Modul de abordare a conflictului depinde de multi factori: de persoanele implicate, de pozitia lor ierarhica, de circumstante, de subiectul care a generat conflictul, de numarul de martori In orice caz, managerul nu va crea o alianta cu una dintre parti si va cauta sa solutioneze conflictul imediat.

O regula generala pentru solutionarea conflictelor este facilitarea dialogului intre partile aflate in conflict intr-o locatie cu usile inchise. Dialogul liderului de echipa cu initiatorul conflictului trebuie sa existe in toate situatiile. Modul de abordare (colaborare sau mustrare) poate fi diferit de la caz, la caz. De cele mai multe ori noi trebuie san e comportam in functie de consecintele conflictului asupra companiei. Cautam sa aplanam conflictele si incercam sa le evitam macar atunci cand suntem provocati in public.

Etapele conflictului

Dezacordul este neintelegerea care apare ca urmare a diferentelor asupra unor valori sintetizate in cultura precum si ca urmare a lipsei de informatii corecte asupra partenerilor de interactiune, dar si din interese economice, politice, sociale diferite ale celor care intra in contact.

Confruntarea apare pe fondul unei ideologii care motiveaza actorii din confruntare in a sustine o anumita idee contrara cu a celorlalti.

Caracteristica principala acestei etape este tensiunea crescuta a interactiunilor. Efectul degenerarii opiniilor contrare permite aparitia violentei ca mijloc de rezolvare a diferendelor. Sociologii insista pe aceasta etapa deoarece in acest moment apare nevoia unei solutii rationale. Modul de gestionare a acestei etape isi pune amprenta in evolutia interactiunii. Escaladarea conflictului sau rezolvarea conflictului, se hotaraste in aceasta etapa.

Escaladarea

In acest moment tensiunea dintre partile care se confrunta este maxima. Posibilitatea aparitiei conflictului violent este mare. Un motiv principal al escaladarii conflictului este agresivitatea argumentelor, indivizii tind sa-si suspende discursul si actiunea rationala inlocuindu-le cu actiuni irationale chiar violente.

De-escaladarea si rezolvare

De-escaladarea conflictului si rezolvarea conflictului sunt doua etape convergente, ambele au ca scop obtinerea unei situatii de calm si cooperare intermediate de solutii rationale.

Ce sunt conflictele de munca?

Conform Codului muncii (art. 248 ) conflictul de munca reprezinta orice dezacord intervenit intre partenerii sociali, in raporturile de munca.

Conflicte de interese

Conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractelor colective de munca sunt conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor sunt denumite conflicte de interese.

Conflicte de drepturi

Conflictele de munca ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi ori din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca sunt conflicte referitoare la drepturile salariatilor, denumite conflicte de drepturi.

Rezolvarea conflictelor de munca se face printr-o procedura stabilita prin lege speciala.

Greva

Salariatii au dreptul la greva pentru apararea intereselor profesionale, economice si sociale.

Greva reprezinta incetarea voluntara si colectiva a lucrului de catre salariati.

Caracteristici :

1. Participarea salariatilor la greva este libera. Nici un salariat nu poate fi constrans sa participe sau sa nu participe la o greva.

2. Limitarea sau interzicerea dreptului la greva poate interveni numai in cazurile si pentru categoriile de salariati prevazute expres de lege.

3. Participarea la greva, precum si organizarea acesteia cu respectarea legii nu reprezinta o incalcare a obligatiilor salariatilor si nu pot avea drept consecinta sanctionarea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conflictul de munca.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 626 cuvinte
Nr caractere:
14 070 caractere
Marime:
33.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
munca, conflict, greva
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!