Colaborarea

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Colaborarea reprezinta un proces recursiv unde doua sau mai multe persoane, sau organizatii, lucreaza impreuna pt atingerea unui obiectiv comun, prin impartasrea unor cunostinte, prin invatarea si construirea unor consensuri.

Munca de colaborare are loc in contextul unui grup care are o misiune a firmei comuna. Aceast munca implica structurarea si restructurarea cunostintelor conceptuale, produsul final al acestei colaborari reprezentand un mesaj si totodata cunostintele acumulate ale grupului.

Colaboratorii reprezinta o parte sporadica si fluctuanta in activitatea organizatiei, un "department" relative nou.

Succesul in colaborare survine doar atunci cand angajatii organizatiei au cunostinte despre cum se lucreaza cu voluntarii si sunt motivati sa lucreze cu acestia.

Pentru o colaborare fructuoasa trebuie eliminate barierele de comunicare, neintelegerile si prejudecatile. Cauzele problemelor care apar intre cele doua parti se datoreaza cel ma adesea neclaritatilor asupra propriului rol si asupra atributiilor celeilalte parti.

In ceea ce priveste relatia dintre angajator si colaborator, se vor evita orice practici de natura discriminatorie in recrutarea, selectionarea, angajarea, aprecierea , promovarea si plata drepturilor angajatilor, asigurarea unui climat propice de munca prin evitarea oricarui tip de discriminare.

Instruirea unei relatii de cooperare eficiente dintre salariati si colaboratori, presupune 3 metode de actiuni:

- Planificarea initiala: presupune dezvoltarea unei politici de lucru cu colaboratorii si aducerea la cunostinta/instruirea prealabila a personalului privind aceasta colaborare

- Asistenta continua pe parcurs

- Gestionarea situatiilor de criza

Elementele de baza pt crearea si mentinerea unei relatii de cooperare bune intre angajati si colaboratori, sunt:

- Dezvoltarea unei politici clare: trebuie explicata implicarea colaboratorilor in activitatile firmei si dezvoltarea unei politici clare, intelegerea de catre angajati de ce va f de folos sa se lucreze cu colaboratori, atat pt usurinta muncii lor, cat si pt misiunea organizatiei.

- Evaluarea situatiei

- Instruirea salariatilor privind lucrul cu colaboratorii

- Delegarea de sarcini

- Feed-back

- Dezvoltarea spiritului de echipa

Angajatii si lucratorii externi care colaboreaza cu societatea pe baza contractului de colaborare isi exercita munca lor in mod cinstit si in conformitate cu legislatia Romaniei.

Angajatii si colaboratorii externi reprezinta societatea astfel incat sa nu prejudicieze societatea si renumele sau.

Informatiile pe care angajatii si lucratorii externi care colaboreaza cu societatea pe baza Contractului de olaborare, le obtin din activitatea lor pentru societate, nu au voie sa le foloseasca pentru profitul personal si nici pentru alt scop in afara celui pentru care a fost destinat.

Intre colaboratori si persoane fizice autorizate e pot incheia o serie de contracte, precum:

- Contract timp-partial, care se inregistreaza la ITM. Reprezinta avantaj pt cel angajat cu un astfel de contract pt ca lucrul asta ii contribuie la pensie, insa il avantajeaza si pe angajator prin faptul ca salariatul are o raspundere pt ceea ce face.

- Conventie Civila (contract de colaborare pe Codul Civil), care nu trebuie inregistrata la ITM, in contract se face operatiunea de retinere a impozitului prin doua feluri: ca venit din alte activitati, art 78, lit. E din Codul Fiscal, si se retine 16%, sau ca venit din activitati independente, se retine 10% si se considera avans la impozitul anual.

Daca se retine 10%, asistenta medicala trebuie sa inregistreze contractul la Administratia Finantelor Publice, la sfarsit de an sa faca declaratia de venit anuala si sa vireze diferenta pana la 16%.

Daca se retine 16% asistenta nu are obligatii declarative si de virament catre Administratia Finantelor Publice.

Indiferent de cota retinuta, exista obligatia declararii lunare la Administratia Finantelor Publice, declaratia 100 si anulata 105.

Asistenta medicala mai are obligatia sa se declare la casa de sanatate si sa plateasca cotozatia CASS aferenta acestui contract, indiferent de cota retinuta.

- Contractul de Prestari Servicii reprezinta contractul prin care o parte, numita prestator, se obliga sa presteze servicii unei alte parti, numite beneficiar, in schimbul unui pret.

Contractul de prestari de servicii are, in esenta, ca obiect prestatii care contribuie la satisfacerea unor nevoi individuale sau colective, in principiu altfel decat prin transfer de proprietate asupra unui bun material.

Acest tip de contract nu are o reglementare proprie, ci urmeaza regulile generale ale contractelor sinalagmatice, cu titlu oneros si reguli specifice domeniilor de activitate in cadrul carora este folosit (transporturi, telecomunicat ii, consultanta, turism, activitati de service etc.).

Pentru incheiera unui contrat de prestari de servicii, trebuie specificate urmatoarele clauze:

-Obiectul contractului

-Durata si incetarea contractului

-Obligatia partilor

-Rezilierea contractului

-Cesiunea contractului

-Solutionarea litigiilor

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Colaborarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
705 cuvinte
Nr caractere:
4 419 caractere
Marime:
10.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Documentație
Materie:
Economie
Tag-uri:
colaboratori, organizatii, obiectiv comun
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!