Bazele teoretice ale cadastrului

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

1.1 Notiuni generale ale cadastrului

Scopul cadastrului.

Avand un continut economic, cadastru este dependent de problemele economice primordiale ale societatii.

Dezvoltarea economiei naste probleme noi, inclusiv si fata de cadastru. Totodata, scopul principal al cadastrului va include acumularea si furnizarea informatiei despre sectoarele de terenuri, despre constructiile, instalatiile, amenajarile amplasate pe aceste terenuri, despre dimensiunile si calitatea bunurilor imobile, despre drepturilor asupra lor.

Perioada actuala isi are specificul sau. Ea este perioada de reformare, de tranzitie a economiei nationale, esenta careia este, in implementarea relatiilor economice de piata iar pentru cadastru la concret - crearea pietei imobiliare. La aceasta etapa fata de cadastru este pusa o problema foarte importanta: crearea conditiilor economico-juridice favorabile de dezvoltare a proprietatii imobiliare private.

In prezent, scopul principal al cadastrului este de a inregistra toate bunurile imobile de pe intreg teritoriul Moldovei, indiferent de tipul de proprietate, modul de folosinta etc.

Fiind inregistrate, cu insusirile lor cantitative si calitative, bunurile imobile formeaza o informatie de nepretuit pentru crearea conditiilor de utilizare rationala. Aceasta informatie este furnizata Parlamentului, Guvernului, ministerelor, departamentelor de ramura, institutiilor publice si private, intreprinderilor, persoanelor fizice pentru elaborarea proiectelor de perspectiva, pentru utilizarea lor in viata de toate zilele.

Implementarea unei politici fiscale moderne este de neinchipuit fara un cadastru modern.

Un rol important il are cadastru in folosirea rationala a celei mai importante bogatii a tarii noastre - resurselor funciare. Pentru economia Moldovei, care este limitata in bogatii subterane, avand un amplasament spatial si o asezare geografica specifica, folosirea rationala a terenurilor este de cea mai importanta insemnatate.

Acest aspect va trece ca un fir rosu prin toata activitatea cadastrala din Moldova, va formula scopul si, la randul sau, continutul cadastrului pe o perioada de lunga durata.

Obiectul cadastrului.

Obiectul cadastrului, pe parcursul istoriei lui, a suferit modificari esentiale. Analizand mai multe izvoare de informatii referitoare la continutul lucrarilor cadastrale efectuate in diferite tari si in diferite perioade, ajungem la concluzia, ca scopul cadastrului, la etapa initiala, a fost masurarea corecta a sectoarelor de teren specificand, totodata, cine este proprietarul lor.

Deja de aici determinam, ca obiectul cadastrului, la aceasta etapa, este sectorul de teren (parcela) iar scopul lui este formulat de cerintele economice, mai concret, de cerintele politicii fiscale de atunci.

Necesitatea tinerii unei politici fiscale corecte a formulat scopul si continutul cadastrului atit ca activitate cit si ca stiinta.

In prezent obiectul cadastrului este sectorul de teren (parcela) cu sau fara constructii, instalatii, amenajari ingineresti determinate prin amplasamentul lor in spatiu si proprietarul de teren cu drepturile asupra lui.

Este important rolul sectorului de teren (parcelei) ca obiect al cadastrului. Constructiile, instalatiile, amenajarile, plantatiile multianuale, si chiar proprietarul de terenuri vor fi componente ale obiectului cadastrului numai atunci cind va fi prezent si sectorul de teren. In lipsa sectorului de teren nu exista obiect al cadastrului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bazele teoretice ale cadastrului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
6 034 cuvinte
Nr caractere:
33 835 caractere
Marime:
28.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
cadastru, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!