Asigurări și protecție socială

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Pensia pentru limita de varsta se acorda asiguratilor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public.

Varsta de pensionare apare, la determinarea conditiilor de pensionare, ca varsta standard de pensionare (60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati la care se va ajunge pana in anul 2014 prin cresterea treptata a varstelor initiale , de 57 de ani pentru femei, respectiv 62 de ani pentru barbati) si ca varsta redusa

Conform Legii nr.19/ 2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea, total sau partial, in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare.

Reducerea este proportionala cu numarul de ani lucrati (cu 6 luni pentru fiecare 2 ani, pornind de la 6 ani lucrati, maxim 8 ani pentru 35 ani lucrati). Reducerea nu poate fi insa mai mica de 50, respectiv 55 ani, care nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei si de 55 de ani pentru barbati.

Pentru asiguratii care si-au desfasurat activitatea in conditii speciale de munca, reducerea varstelor de pensionare se realizeaza astfel:

- asiguratii care au lucrat in unitati miniere se pot pensiona incepand cu varsta de 45 de ani daca au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani in aceste conditii;

- asiguratii care au lucrat in aviatia civila si in domeniul artistic si care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare cu 15 ani;

- asiguratii care au desfasurat activitati de cercetare, explorare sau prelucrare a materiilor prime nucleare si care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani in zona I de expunere la radiatii sau de 17 ani in zona II de expunere la radiatii, beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta.

Asiguratii care au realizat stagii de cotizare atat in conditii deosebite, cat si in conditii speciale de munca beneficiaza, cumulativ, de reducerea varstelor standard de pensionare, corespunzatoare fiecarei situatii, fara ca aceasta reducere sa depaseasca 12 ani

Odata cu adoptarea Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, vechimea in munca, conditie generala pentru acordare pensiei pentru limita de varsta in legislatia anterioara, a fost inlocuita cu stagiul de cotizare care include perioadele in care persoanele au platit contributia de asigurari sociale in sistemul public din Romania, precum si din alte tari, indiferent daca acestea au un venit rezultat dintr-un raport de munca sau platesc contributia pe baza unui contract de asigurare incheiat cu casele teritoriale de pensii pe raza carora isi au domiciliul

Stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei si de 35 de ani pentru barbati, insa persoanele care indeplinesc conditiile si isi doresc sa continue activitatea, o pot face numai cu acordul angajatorului. Atingerea stagiului complet de cotizare se va realiza in aceeasi perioada, pana in anul 2014, prin cresterea progresiva a acestuia, pornindu-se de la 25 de ani pentru femei si 30 de ani pentru barbati.

Potrivit legislatiei actuale, la stabilirea stagiului de cotizare se au in vedere si anumite perioade necontributive, denumite perioade asimilate in care asiguratul:

- a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale;

- a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;

- a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

In sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limita de varsta la data inscrierii la pensie se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie la data iesirii la pensie.

Pensia se acorda persoanei indreptatite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procura speciala, a tutorelui sau a curatorului acestuia, pe baza cererii depuse la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul asiguratului, impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de lege.

Pensia pentru limita de varsta se acorda si se plateste de la data indeplinirii conditiilor de pensionare daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la aceasta data.

3.3.2.2 Pensia anticipata

Pensia anticipata se acorda asiguratilor care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani (si care nu au indeplinit varsta pentru pensia de limita de varsta). Pensia anticipata poate fi obtinuta cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare

Fata de pensia pentru limita de varsta, in determinarea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate, precum si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii ca cel pentru pensia pentru limita de varsta. La data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensia anticipata devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare, trecerea la pensie pentru limita de varsta facandu-se la cerere.

3.3.2.3 Pensia anticipata partiala

Asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel mult 10 ani, si care nu au indeplinit varsta pentru pensia de limita de varsta, pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu pana la 5 ani.

In ceea ce priveste stabilirea stagiului de cotizare, pensia anticipata partiala se aseamana cu pensia anticipata si de aceea nu se iau in calcul perioadele asimilate si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

Pentru determinarea cuantumului acestui tip de pensie se porneste de la cuantumul pensiei pentru limita de varsta care se diminueaza in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta de pensionare. Reducerea este intre 0,05% si 0,5% pentru fiecare luna de anticipare.

La data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea reducerilor operate anterior si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limita de varsta facandu-se la cerere.

3.3.2.4 Pensia de invaliditate

Beneficiarii pensiei de invaliditate sunt:

- asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:

- accidentelor de munca, conform legii;

- bolilor profesionale si tuberculozei;

- bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca

- alte persoane care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca (militari, elevi, ucenici, studenti, "revolutionarii" ) cu restrictii referitoare la imprejurarile in care si-au pierdut capacitatea de munca

- asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau unor accidente care nu au legatura cu munca, daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta ( INCLUSIV persoanele care la data ivirii invaliditatii nu mai au calitatea de asigurat, dar indeplinesc conditiile respective)

In raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea poate fi de trei grade:

- gradul I, cand are loc pierderea totala a capacitati de munca, de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, individul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;

- gradul II, cand se constata pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane;

- gradul III, cand individul sufera pierderea a mai mult de jumatate din capacitatea de munca, dar poate sa presteze o activitate profesionala.

Incadrarea sau neincadrarea in una din cele trei grupe de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul specializat in expertiza medicala si pierderea capacitatii de munca.

Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie pentru invaliditate daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, la data ivirii invaliditatii, conform tabelului urmator :

Stagiul de cotizare necesar pentru obtinerea pensiei de invaliditate

ani

Varsta asiguratului la data dobandirii invaliditatii Stagiul de cotizare necesar

Sub 25 5

25 - 31 8

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asigurari si protectie sociala
    • INDICATORI- FB an 2.doc
    • material Asigurari.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
47 pagini
Imagini extrase:
47 imagini
Nr cuvinte:
21 479 cuvinte
Nr caractere:
114 138 caractere
Marime:
91.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
asigurari, protectie sociala
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!