Analiza costurilor de producție aferente serviciilor prestate

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Unul din obiectivele principale ale contabilitatii de gestiune este calcularea costurilor.La nivel microeconomic, obiectivul fundamental este reprezentat de minimizarea costurilor si de maximizarea profitului. Ca urmare, compararea periodica a costurilor reale cu cele prevazute va permite analiza abaterilor de la buget si luarea deciziilor corective. In acest context15, "a controla costurile" devine o problema primordiala pentru manager si ceilalti factori responsabili dintr-o entitate publica sau intreprindere.

Contabilitatea de gestiune, ca instrument al controlului de gestiune, se constituie intr-un sistem informational, si rezultatele acestuia, pentru a fi eficiente, trebuie sa corespunda obiectivelor si nevoilor fomulate de utilizatorii sai. Cel mai bun cost pentru o intreprindere prestatoare de servicii sau de productie nu este neaparat cel mai scazut, ci acela care survine in locul si la momentul oportun, care parvine utilizatorului oportun si care ofera precizia dorita de acesta.

In aceasta conjunctura, subiectiva, se poate vorbi de pertinenta costurilor, care difera de la o firma la alta, putand determina alegerea metodei de calculatie optime.

Costurile pertinente se refera la costurile viitoare asupra carora se poate actiona si care pot fi folosite in luarea deciziilor.Pertinenta costurilor este analizata in functie de urmatoarele criterii de apreciere:

- evolutia preturilor si remuneratiilor;

- nivelul de activitate al intreprinderii;

- eficacitatea exploatarii;

- identificarea responsabilitatilor.

Contabilitatea de gestiune13 este considerata a fi cea mai importanta sursa de informatii privind activitatea economica atat la nivel microeconomic cat si la nivelul economiei nationale.Astfel apare necestitatea implementarii unor variante dezvoltate de contabilitate de gestiune care sa permita obtinerea unei acurateti mai mari in calculatia costurilor si in mod deosebit sa favorizeze aparitia unor noi sisteme informationale mai bine adaptate la nevoile utilizatorilor interni.

13 Budugan D., Contabilitate si control de gestiune, Editura Sedcom Libris, Iasi 2002, editia 2, pag.419, opera citata

3.2. MANAGEMENTUL STRATEGIC AL COSTURILOR

Managementul strategic al costurilor este rezultatul combinarii a urmatoarelor componente:

- analiza lantului valorii

- analiza pozitionarii strategice

- analiza surselor de cost.

Conceptul de "lant al valorii" consta in detalierea diferitelor etape de elaborare a unui produs, serviciu corespunzator unui domeniu de activitate.Aceasta este considerata a fi cea mai pertinenta metoda de dirijare eficienta a costurilor vizand maximizarea diferentei dintre intrari si iesiri (maximizarea valorii adaugate).

Conceptul de pozitionare startegica se refera la rolul managementului costurilor dintr-o intreprindere.Aceasta strategie se bazeaza pe regula conform careia intreprinderea cea mai competitiva are cele mai mici costuri sau, altfel spus, minimizarea costurilor intreprinderii se fundamenteaza pe avantajul sau concurential.

Analiza surselor de cost aceasta componenta a managementului strategic al costurilor se refera la faptul ca, sursele de cost sunt cele care explica cel mai bine comportamentul costurilor si nu volumul productiei.

Pentru a viza o anumita competitivitate, intreprinderea trebuie sa controleze principalele costuri ce ii greveaza contul de "Profit si Pierdere". Arta strategiei consta in realizarea, in fiecare din activitatile desfasurate de intreprindere, a unui avantaj concurential determinant, adica decisiv, durabil si parabil.

Informatiile eronate oferite de sistemul informational al costurilor duc la luarea deciziei eronate la nivelul managementului strategic, la aceasta contribuind si intarzierile in raportari datorate ciclului tipic de control traditional.

Contabilitatea de gestiune incearca sa puna la dispozitia managerilor informatiile necesare luarii deciziilor in deplina cunostinta de cauza.

Desfasurarea proceselor decizionale presupune consumul unor resurse de natura umana, materiala, informationala. Din acest punct de vedere, adoptarea deciziei este similara producerii bunurilor si serviciilor, ea necesitand anumite costuri si, prin efectele implementarii practice

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza costurilor de productie aferente serviciilor prestate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 687 cuvinte
Nr caractere:
10 889 caractere
Marime:
16.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
servicii, costuri, productie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!